Incredibilele aventuri ale romanilor cu Fiscul. Pentru 9 lei din cuponiada, statul iti cere 468 de lei CASS [1]

Foto: Andreea Alexandru // Mediafax

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Dan Toader s-a stabilit in strainatate acum mai bine de zece ani

. Din 2008, are si cetatenia franceza. La cea romana nu a renuntat dintr-un motiv mai mult sentimental. "Am vrut sa ii tin si pe copiii mei cu dubla cetatenie, chiar daca ei nu au mare lucru in comun cu tara mea de origine", spune el. A mai existat un motiv: a vrut sa-si pastreze dreptul de vot.

Chiar daca isi ia salariul din Franta, acolo unde isi plateste si asigurarile de orice fel si unde isi are si domiciliul, inscris inclusiv pe pasaportul romanesc, chiar daca a intrat intr-un spital din Romania tot acum mai bine de zece ani, in ianuarie a aflat ca datoreaza statului roman o contributie de 468 de lei la sistemul asigurarilor de sanatate. Calculul din decizia de impunere fiscala trimisa de ANAF acasa la parintii sai, acolo unde a figurat ultima oara cu un domiciliu romanesc, se rezuma astfel: pentru un venit din investitii (dividende in urma cuponiadei) de 12 lei, Dan Toader ar avea de platit 468 de lei asigurarea de sanatate.

Desi nu a incasat niciodata banii, Fiscul i-a calculat din rezultatele financiare declarate ale SIF-urilor la care companiile in care si-a investit acum 20 de ani cupoanele au ajuns intre timp. Mai departe, angajatii ANAF au luat Codul Fiscal, pus in acord cu Legea sanatatii, asa cum a fost introdusa in primul mandat de ministru al liberalului Eugen Nicolaescu, si au stabilit astfel ca, in absenta unor venituri din salarii, chirii sau activitati independente pe teritoriul Romaniei, baza minima de impozitare este salariul minim brut lunar din anul respectiv: 700 de lei X 12 luni. La suma de 8.400 de lei, procentul de 5,5% cat reprezinta CASS, inseamna 468 de lei, suma imputata titularului de cupon.

Incercarile lui Dan Toader de a sesiza online ANAF pentru a corecta o evidenta, aceea ca nefiind rezident al statului roman nu poate fi considerat asigurat, s-au lovit, in lipsa unei baze de date unitare privind domiciliile, de birocratie. Mai intai, a fost trimis de la Bucuresti la Buzau, acolo unde s-a emis decizia. Apoi, i s-a explicat ca, in urma recalcularii, suma este nu de 12, ci de 9 lei, dar tot 468 de lei trebuie sa plateasca. In final, i s-a sugerat sa faca o contestatie prin procura, care l-ar costa suplimentar 150 de euro, dar pentru care, din cauza corespondentei care a durat aproape o luna, s-a depasit termenul. Sau sa plateasca cei 468 de lei la ghiseu.

Cazul lui Dan Toader nu este singular. Intr-o situatie similara este si Ana Gheorghias, stabilita in Montreal, decisa insa ca "data viitoare" sa nu-si mai lase parintii sa semneze pentru primirea recomandatei ANAF, domiciliul sau in tara fiind indicat gresit. Chiar daca premierul Victor Ponta admite ca "exista anomanii in Codul Fiscal", Guvernul nu are in acest moment, sustin surse din Ministerul de Finante, nicio evidenta clara a acestor cazuri.

Asigurarea de sanatate, de 30 de ori mai mare decat venitul la care se aplica

Decizia ANAF prin care lui Dan Toader i se stabileste o obligatie de plata de 39 de ori mai mare decat veniturile pe care nu le-a incasat in mod concret a fost emisa pe 17 decembrie 2014, cu o luna inainte ca premierul Victor Ponta sa testeze reactia opiniei publice la ideea includerii intre contribuabilii la sistemul de asigurari de sanatate a cetatenilor romani din strainatate.

Legea sanatatii include din 2006 prevederea ca "sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara" si, in consecinta au, prin Codul Fiscal, obligatia de a plati CASS. Prevederea calcularii CASS la nivelul unui salariu minim pe economie li se aplica tuturor celor care au venituri din investitii sau din dobanzi, dar nu si din salarii, chirii sau activitati independente. Detalii despre legislatie, AICI.

Oficializata de mai multi ani, prevederea a inceput sa se aplice doar de cateva luni pentru toate categoriile de venituri, dupa ce ANAF a preluat de la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate atributiile calcularii acestor datorii.

Preluarea s-a facut insa in absenta unei baze de date unice pentru a calcula corect aceste obligatii de plata, dar si inainte de a prelua de la Ministerul Afacerilor Externe, de exemplu, sau de la Evidenta Populatiei, datele despre domiciliile stabile ale romanilor plecati in strainatate, in cazurile in care acestia si le-au trecut astfel in pasapoartele romanesti.

Labirintul petitiilor catre ANAF: „Va rugam sa retransmiteti solicitarea dumneavoastra colegilor nostri”

In acest fel, au aparut situatii precum cea a lui Dan Toader in legatura cu numarul carora statul nu are insa o evidenta clara. Scrisoarea recomandaata din partea ANAF a sosit acasa la parintii sai, la ultimul domiciliu pe care Fiscul l-a gasit in baza de date proprie. I-a parvenit in ianuarie.

Decizia de impunere fiscala pentru 2012, contestata la ANAF prin formularul online

Tot in ianuarie, pe 24, Dan Toader a recurs la formularul de petitii online de pe pagina oficiala de web a ANAF indicand actul emis, situatia in care se afla si cerand explicit anularea deciziei.

O functionara de la Directia de Inspectie Generala i-a raspuns doua zile mai tarziu, pe 26 ianuarie: "In vederea inregistrarii precum si solutionarii corecte si operative a cererii dumneavoastra, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, modificata si aprobata prin Legea nr. 233/2002, va rugam sa retransmiteti solicitarea dumneavoastra colegilor nostri de la Asistenta Contribuabili si sa o completati in Formularul de Asistenta care se afla pe site-ul www.anaf.ro la rubrica Asistenta contribuabili/Asistenta prin email".

O data parcursa si aceasta etapa, un al doilea mesaj binevoitor s-a generat automat: "solicitarea dvs. a fost inregistratã cu numãrul ..... Un raspuns, conform prevederilor legale in vigoare, va va fi remis ulterior". Apoi un al treilea, in aceeasi zi: "Va comunicam ca am redirectionat acest e-mail la Serviciul Fiscal Municipal Rm. Sarat, organul fiscal de domiciliu, de unde urmeaza sa primiti raspuns".

Raspunsul "organului fiscal de domiciliu" a venit pe 17 februarie. Intr-o adresa semnata de seful Compartimentului pentru Contribuabili se arata ca cei 12 lei erau de fapt 9: 8 lei de la SIF Muntenia si 1 leu de la SIF Banat-Crisana care au obtinut la randul lor dobanzi pe care le-au declarat la Fisc si pe care ar urma sa le imparta cu actionarii care au depus acum 20 de ani cupoane de privatizare.

Calcului datoriei ramane insa acelasi: "Va comunicam ca datorati contributie individuala de asigurari sociale de sanatate la nivelul salariului de baza minim brut pe tara (salariul minim brut pentru anul 2012 = 700 lei/ luna X 12 luni = 8400 x 5,5% cota contributie sanatate = 468 lei)"

Seful de serviciu al ANAF indica de asemenea posibilitatea unei contestatii, aratand si ce trebuie sa includa un astfel de demers. Cu o mentiune: "Conform art. 207 din Codul de procedura fiscala, contestatia se va depune in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului administrativ fiscal, sub sanctiunea decaderii". De la data primei petitii online pana la raspunsul ANAF au curs 25 de zile. Intre timp, termenul de contestare a fost depasit.

Paradoxul romanesc. Primesti 2,5 euro, platesti ori 105, ori 150

„Pentru 12 lei, iti cer 468. Desi nu locuiesti si nu beneficiezi in nici un fel de CASS tot iti cer cei 468 de lei. Le ceri informatii. Ei iti dau o noua suma de impozitare, adica 9 lei. Dar tot 468 de lei iti cer. Scopul CASS este sa contribui ca sa poti beneficia. Or, eu nu beneficiez de nimic. Si daca vrei sa contesti, nu e suficient online, ci te pun pe drumuri sa ajungi sa platesti cel putin 60 de euro taxe consulare in plus si cel putin 90 de euro pe traduceri autorizate si poze. Politicos, desigur”, isi rezuma Dan Toader experienta cu ANAF. O situatie in care i se pretinde practic fie sa plateasca 105 euro pentru un venit de 2,5 euro neincasat, fie sa cheltuiasca 150 de euro pentru a contesta decizia, varianta pentru care termenul legal a fost oricum depasit.

Dincolo de faptul ca nu mai este rezident al statului roman, deci nu ar fi trebuit sa intre in calculul asigurarilor, nu a mai intrat intr-un spital din Romania de mai bine de zece ani. "Eu sunt integrat total in sistemul francez. Sanatate, somaj, asigurari. Absolut tot. Singura mea legatura cu statul roman este ca platesc taxe consulare (mari, dar nu ma plang) cand fac pasaport sau alte acte. Asta fiindca am vrut sa ii tin si pe copiii mei cu dubla cetatenie, chiar daca ei nu au mare lucru in comun cu tara mea de origine. Din ce in ce mai rar (si daca e posibil fizic) mai si votez, daca asta inseamna o legatura cu statul roman", spune el.

Surprinzaror pentru Dan Toader nu a fost atat calculul inspectorilor ANAF, bazat pe un articol din Codul Fiscal, cat modul in care functionarii i-au pasat aproape o luna sesizarea fara a incerca in acest timp verificarea informatiilor legate de domiciliul sau real: "Raspunsul lor cum ca trebuie sa dovedesc ca stau in Franta ma lasa fara cuvinte. Adica eu de ce am pasaport cu domiciliul in strainatate? ANAF nu are un registru cu contribuabilii si domiciliile lor? Este halucinanta intreaga istorie. Aspectul ca eu le trimit sesizare ca locuiesc in Franta si ei nu incearca sa actualizeze baza lor de date prin colaborare legala intre ei si Ministerul de Externe este totusi o problema de lipsa de interes fata de aplicarea legii in spiritul ei. De ce sa ma duc eu sa contest cand e datoria lor sa isi intretina bazele de date? Cum sa o numesc? Cel putin comoditate"

Romanca stabilita in Canada: „Nu voi plati nimic. Daca ma imbolnavesc si am nevoie de spitalizare, o sa trec Oceanul sa ma internez?”

Intr-o situatie identica este si Ana Gheorghias, stabilita de mai multi ani in Quebec. In ultimii 10 ani, a ajuns in Romania de doua ori, niciodata in vreo clinica. In 2012, i-au revenit insa, in aceeasi maniera, 35 de lei pe care nu i-a incasat, dividende din partea companiei in care si-a depus cupoanele de privatizare.

Un calcul personal i-a aratat ca e mai simplu sa vanda cupoanele decat sa se incurce in contestatii. Pana atunci, este insa decisa sa ignore decizia primita de la ANAF. „Daca ma imbolnavesc si am nevoie de spitalizare, o sa trec Oceanul sa ma internez? Am aici medic de familie. Daca vin in Romania si se intampla ceva nefericit, am asigurare medicala de la job. Nu ii voi cere statului roman sa plateasca nimic pentru ca nici eu nu am platit taxe in Romania”, a explicat Ana Gheorghias pentru gandul.

Pentru situatia in care statul nu isi va actualiza baza de date cu domiciliile corecte, are, de asemenea, o solutie: „In primul rand, data viitoare, parintii nu vor mai primi scrisoarea pe motivul ca nu am domiciliul acolo. E o chestie de procedura. Nu au trimis scrisoarea unde trebuie. Pe pasaportul romanesc scrie ca am domiciliul in strainatate si asa figurez si la Politie. In al doilea rand, nu voi face nimic. Sincer, am alte prioritati. Nu am timp de contestatii”, spune ea.

Ce spun consultantii fiscali: „Daca o arunca la cos, putea sa spuna ca nu a primit-o”

Contactat de gandul, avocatul Gabriel Biris, specializat in consultantanta fiscala, spune ca in astfel de situatii exista doar cele doua variante: fie cel care primeste decizia o contesta si o trimite prin posta in 30 de zile de la comunicare, fie plateste contributia.

"Necunoasterea legii nu te absolva de la aplicarea ei. Domnul Toader ar fi trebuit sa scrie o contestatie - petitiile online nu sunt luate in calcul - si sa o trimita prin posta in termenul de 30 de zile. Mai mult ca sigur i-ar fi fost solutionata pozitiv. Chiar daca nu mai are domiciliul la care i-a fost comunicata, in momentul in care le-a scris petitia online, si-a asumat ca a ajuns la el. Daca o arunca la cos, putea sa spuna ca nu a primit-o. Acum, prin necontestare, decizia a ramas definitiva", explica Gabriel Biris.

Dincolo de acest caz concret, in opinia sa, "legea  este proasta si trebuie schimbata".

Aceleasi prevederi li se aplica romanilor care si-au pastrat domiciliile in tara, chiar daca muncesc in strainatate de foarte multi ani si care nu mai au astfel venituri din salarii pe teritoriul statului roman, dar pot avea dobanzi sau dividende. "E o situatie care nu a fost luata in calcul atunci cand s-a scris legea si alta solutie nu exista decat schimbarea ei", arata Gabriel Biris.

Fost ministru al Finantelor: „Problema e ca nu avem o baza de date unica”

Interpretarea data Codului Fiscal de inspectorii ANAF este confirmata si de fostul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. „Cine nu este rezident al satatului roman, ar trebui sa probeze acest lucru si sa nu mai trebuiasca sa plateasca. Cei care au domiciliul in Romania, chiar daca sunt plecati in strainatate, si au obtinut un venit pe teritoriul statului roman, legea se aplica deocamdata asa cum e scrisa din 2006. Daca e rezident al statului roman, e considerat asigurat. Domnul Eugen Nicolaescu a introdus aceste prevederi, in reforma sanatatii in 2006”, spune liberalul.

Deciziile emise de ANAF pe banda rulanta, chiar daca sunt rezultatul unor anomalii, este pus de fostul ministru pe seama inexistentei unei baze de date unice care sa includa informatii la zi atat de la MAE sau MAI cat si de la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate si de la ANAF. "Cei de la ANAF nici n-au stiut ca nu este rezident al statului roman. A venit de la SIF situatia financiara, s-au uitat in calculator, nu l-au gasit la salarii, chirii sau activitati individuale si i-au aplicat CASS pentru dividende raportat la salariul minim. Pentru ca, daca ai venituri din salarii, chirii sau activitati individuale nu platesti CASS pentru dividende sau dobanzi. Lucrul acesta se intampla pentru ca s-a transferat calculul CASS de la Casa de Asigurari la ANAF, dar nu s-au transferat si specialistii de la Casa de Asigurari de Sanatate. Dar sunt astfel de incurcaturi si intre judete. Daca obtii venituri din chirii la Bistrita-Nasaud si din dividende la Brasov, cei de la Brasov iti pot calcula CASS, pentru ca nu exista o baza de date unica in tara", arata el.

Ponta: „Putem sa inchidem situatiile aberante, din 2016”

Premierul Victor Ponta admite existenta mai multor anomalii in actualul sistem de calcul al contributiilor, dar vede modificarea abia din ianuarie 2016. "Putem la Codul Fiscal sa inchidem toate acele neclaritati si aberatii din legile fiscale acumulate de atata timp, care ne-au dus, la tot felul de situatii aberante, sa impozitam indemnizatiile copiilor sau tot felul de alte lucruri pe care acum le gasim si sigur le stingem prin diverse ordonante sau legi, dar care trebuie sa aiba o rezolvare in Codul fiscal, de la 1 ianuarie 2016", si-a prezentat premierul calendarul.

Pana la adoptarea noului Cod Fiscal, solutia ar putea veni insa ori de la Guvern, ori din Parlament. Ultima modificare la Codul Fiscal prin ordonanta de urgenta a fost facuta in sedinta de Guvern din 21 ianuarie 2015, in contextul calcularii de catre ANAF a unor datorii ale copiilor care, avand venituri din alocatii si dobanzi aferente acestora, erau pusi sa plateasca CASS, desi sunt asigurati gratuit pana la majorat. Guvernul a anulat aceste decizii, iar pentru amnistierea datoriilor deja acumulate de mai multe categorii de persoane a trimis in Parlament un proiect de lege.

In opinia reprezentantilor Opozitiei, "tot nu au rezolvat situatia pana la capat". "Pensionarii care nu au venit in afara de cel minim garantat, dar care sunt co-asigurati avand in vedere pensia sotului sau sotiei, la fel, daca obtin acum 1 leu ca dividende intr-un an, isi pierd asigurarea gratuita si trebuie sa plateasca 468 de lei CASS", explica Gheorghe Ialomitianu, membru in Comisia de buget a Camerei Deputatilor.

Fostul ministru sustine ca, pentru a elimina astfel de situatii, in proiectul avansat de Guvern "trebuie introdusa o reglementare prin care sa stipulam ca ori calculam CASS numai la venituri peste salariul minim pe economie, ori proportional la valoarea venitului: daca ai obtinut 1 leu, platesti CASS calculata la 1 leu. E acum un proiect de lege pentru amnistie in Parlament la care se pot depune amendamente".

Citeste si Iohannis, PRIMUL ATAC la Ponta din cauza noului Cod Fiscal. „Exista o sansa rezonabila ca printr-o motiune de cenzura sa se schimbe Guvernul” Citeste si Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, invitat special la Gandul LIVE, in aceasta seara, de la ora 20.00 Citeste si Guvernul anunta reducerea TVA la 20% din ianuarie 2016. Principalele modificari ale Codului Fiscal
Publicat de : ---
Data publicrii: 24 Feb 2015 - 05:32
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44879&titlu=Incredibilele_aventuri_ale_romanilor_cu_Fiscul__Pentru_9_lei_din_cuponiada__statul_iti_cere_468_de_lei_CASS