„Președintele este sinteza subconștientului colectiv al poporului“ [1]

La tricou bleu-ciel cu dungi albe, marinărești, președintele Traian Băsescu s-a înființat, miercuri seara, la Clubul Prometheus din București, pentru o întâlnire-dezbatere cu studenți, organizată de ProDemocrația.

Șeful statului s-a folosit de prilej pentru a-și descărca umorile și a-și lansa, nestingherit, mesajele proprii. În buna tradiție comunicațională inaugurată de Băsescu de când a urcat Dealul Cotrocenilor, ziariștii – deși invitați să asiste la dezbatere – n-au avut voie să deschidă gura pentru a-i pune întrebări liderului tot mai maxim.

Atac furibund asupra presei

Prestația lui Traian Băsescu de miercuri seara a lăsat impresia că descinderea în pivnița de la Prometheus a avut ca scop principal răfuiala in personam a celui ce ocupă demnitatea supremă în stat cu formatorii de opinie care au îndrăznit să amendeze teza „Președintele – Salvatorul Suprem al jurnaliștilor răpiți”. Șeful statului a pornit la atac încă din debutul manifestării, pretinzând că ecranele televizoarelor sunt pline de analiști „care își exprimă rușinea de a fi români” (?!). De la această premisă, raționamentul băsescian a curs, încet, către țintă, lovită de mai multe ori pe parcursul celor două ore de monolog și, mai apoi, de dialog cu studenții. „Sunt anumiți formatori de opinie care se bat să fie guru ai națiunii, care vor să-i chem eu la Cotroceni și să le spun vino să mă sfătuiesc cu tine, condeier de aur al țării, far luminos. Nu vă lăsați convinși de cei care cred că dețin portofoliul de inteligență al națiunii, care încearcă să-și păstreze privilegiile, ca foștii comuniști și securiști (?!)”, a tunat președintele, care, într-un stil frizând vadimismul pur, i-a calificat pe contestatarii săi, culmea!, drept „cor de slugi”, „clică ce încearcă să acrediteze ideea că românii trebuie să fie umili, să stea cu capul plecat, care ne împiedică să ne luăm zborul”. În vendeta sa verbală Traian Băsescu s-a ajutat de argumente de natură să excite filonul patriotic al auditoriului, precum „demnitatea națională” și „mândria de a fi român”, care, la un moment dat, pe parcursul discuției, s-au transformat într-o retorică ce friza grandomania: „Eu exprim, până la urmă, gândirea colectivă, prin modul în care am fost ales!
Președintele este sinteza subconștientului colectiv al poporului!”.
„Sinteza subconștientului colectiv al poporului” i-a aplicat un tratament preferențial lui Cristian Tudor Popescu, în ciuda faptului că nu-l avea – fizic cel puțin - în fața ochilor pe gazetar. Mai întâi, o directă de stânga ratată: chestionat de un student în legătură cu editorialul de miercuri din ziarul Gândul, în care ziaristul constata că, după două arhetipuri de activist de partid la Cotroceni, a venit rândul „securistului”, Băsescu a explodat: „Eu nu-nțeleg cum are tupeu’ să mă facă pe mine securist analistu ăsta care a lucrat la Scânteia”. Moderatorul dezbaterii, Cristian Pârvulescu, a întrerupt atacul, i-a explicat furiosului orator că directorul Gândului nu i-a agățat petlițe albastre și nu l-a încălțat cu pantofi scâlciați cu găurele, ci a folosit o metaforă, și, în plus, pentru restabilirea adevărului istoric, pe vremea Scânteii, Cristian Tudor Popescu practica cinstita meserie de inginer într-un institut de cercetări. Mai târziu, pe parcursul dezbaterii, Băsescu s-a dezlănțuit din nou cu niscai croșee: „Sunt unii analiști care se cred atât de deștepți, care se pricep și la sifi (probabil, SF? – n.red.), și la tenis, și la fotbal... Data viitoare, dacă, Doamne-ferește, o să mai avem o criză de genul celei cu jurnaliștii răpiți, o să-i chem la Cotroceni pe analiștii ăștia și o să-i pun să conducă ei celula de criză, să vedem cum se descurcă...”.
La Prometheus, președintele nu s-a răfuit doar cu formatorii de opinie care nu-i cântă în strună, ci și cu „proletarii” de presă de la fața locului, rățoindu-se, la un moment dat, că el n-a venit să stea de vorbă cu mass-media, ci cu studenții, aceștia fiind singurii care au voie să pună întrebări. Traian Băsescu, în postură de adevărat cenzor, s-a legat, apoi, de o televiziune de știri care și-a „permis” să intre în direct de la fața locului: „Este inadmisibil ce faceți, dacă nu fac conferințe de presă la Cotroceni, veniți aici și faceți transmisii în direct!?”.
Chiar dacă ziariștilor li s-a interzis să pună întrebări, studenții nu l-au menajat deloc pe președinte. De pildă, una din temele abordate a avut în vedere calitățile care-o recomandă pe blondina Elena Udrea să se-ngrijească de agenda personală a șefului statului. „Este avocat cu experiență, a lucrat în staff-ul meu de campanie, ca majoritatea actualilor consilieri de la Cotroceni, și mi s-a părut interesant ca, pe lângă niște figuri acre, să fie și o persoană care arată bine”, a hohotit Băsescu, deloc deranjat de faptul că „Nuți” Udrea habar n-are că Norvegia este monarhie și nemembră a UE. „Nu i-am tăiat din salariu pentru prestația de la Robert Turcescu, în politică nu se taie din salariu, ci din procente”, le-a spus el studenților. Cât despre fostul consilier prezidențial Andrei Pleșu, plecat de la Cotroceni, printre altele, din cauza „persoanei care arată bine”, președintele a pretins că filosoful îl influențează, în continuare, „prin scrisul și ideile sale”, fiind unul din „eșaloanele (sic!) vieții publice din România”, dar nu și în deciziile politice.

Din nou alături de homosexuali

Unul dintre studenți și-a adus aminte de vorbirile înflăcărate și mai puțin cugetate ale candidatului Traian Băsescu despre acordarea de drepturi maximale homosexualilor și l-a întrebat ce părere are despre faptul că Primăria lui Adriean Videanu a interzis o paradă gay ce ar fi trebuit să aibă loc în Capitală. Băsescu n-a stat prea mult pe gânduri. „Înseamnă că ne-am întors cu 20 de ani înapoi, nicăieri în lumea civilizată astfel de manifestări nu mai sunt interzise. Codul penal și legislația au fost modificate, există opțiunea de a alege și - fiecăruia cum îi place...”, s-a avântat președintele, fără să țină seama de semnele discrete ale consilierului prezidențial Claudiu Săftoiu, prezent la manifestare.

Pledoarie pentru votul uninominal

Zona pur politică a dezbaterii a atins teme variate, precum votul uninominal, soarta doctrinară a PD sau chiar vizita dubioasă a fostului saurian pesedist, Ioan Talpeș, la Cotroceni. „Nu-mi folosește la nimic votul uninominal, eu nu mai candidez la Parlament”, a glumit șeful statului, după care a devenit serios. El a apreciat că schimbarea sistemului de vot este necesară pentru asanarea vieții politice, la fel de mult ca și declarațiile de avere, fiindcă, în prezent, pe listele de candidați, se ascund „tot felul de personaje, de neputincioși, inclusiv infractori”. „La eventualele alegeri anticipate nici măcar nu intră în discuție, dar vă asigur că, în 2008, votul uninominal se va introduce cel puțin la o Cameră”, a spus Băsescu.
Ex-liderul lider pedist și-a exprimat convingerea că partidul pe care l-a părăsit, formal, în decembrie, se va îndrepta către doctrina populară. Băsescu a apelat la o metaforă specifică unui fost ministru la Transporturi: „Sunt convins că PD va aluneca puțin spre centru-dreapta, astfel încât să creeze și al doilea rând de roți, cele de pe partea dreaptă a mașinii, astfel încât aceasta să poată valorifica la maximum șoseaua”.
În legătură cu Ioan Talpeș, care l-a vizitat luni seara, oferindu-și serviciile, locatarul Cotrocenilor s-a exprimat în termeni duri. „Sunt servicii de care nu mai am nevoie demult. De mulți ani nu mai am scame pe mine, care să fie îndepărtate”.

România – tigrul Europei

În rest, președintele a debordat de optimism cu privire la destinul economic al țării și a glorificat unele realizări ale noii guvernări. El a calificat România drept „unul din tigrii economici ai Europei”, pe baza creșterii economice constante din ultimii patru-cinci ani și a pretins că multinaționalele care investesc la noi ar fi încântate de corectitudinea cabinetului Tăriceanu și a autorităților din subordine: „Veți auzi, deja auziți de pe acum, străini care spun: dom’le, în țara asta nu mai ai cui să dai șpagă”. Studențimea de la Prometheus a primit această afirmație cu un gâlgâit de râs.
Publicat de : Alin BOGDAN
Data publicării: 27 Mai 2005 - 11:58
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4469&titlu=&_#8222_Presedintele_este_sinteza_subconstientului_colectiv_al_poporului&_#8220_