"Dobanda penalizatoare pentru intarzierea platii s-ar dubla, dupa conversia din CHF in lei"

     * Cursul bancii - mai mare decat cel afisat la BNR
     * Limbajul utilizat in oferta - extrem de tehnic si greoi, putand crea confuzii
       Imprumutatii in franci elvetieni (CHF) se declara in continuare nemultumiti de ofertele bancilor pentru rezolvarea problemei creditelor in CHF

.
     Intrucat, pana in acest moment, nu a fost adoptata o masura general valabila pentru cei care au astfel de imprumuturi, debitorii nu au decat sa mearga sa negocieze. Multi au si facut acest pas, dar s-au intors nemultumiti, afirmand ca bancile nu fac nicio concesie si ca, dimpotriva, impun anumite conditii clientilor.
     Unul dintre membrii Grupului clientilor imprumutati in CHF ne-a transmis oferta pe care banca unde are de platit rate i-a trimis-o ca urmare a solicitarii de conversie.
     Respectivul client, care este cadru didactic, si-a exprimat nemultumirea fata de cursul practicat de banca pentru CHF.
     "La data respectiva (n.r. 29 ianuarie 2015 - zi in care banca i-a trimis oferta), banca practica un curs de 4,392 lei pentru un franc, mult mai mare decat cursul BNR (n.r. de 4,2748 lei, la acea data). Dupa ce ca nu a acceptat conversia la un curs mai mic, asa cum a fost solicitarea, a calculat rata pentru noul credit, in lei, la un curs mai mare decat cel aplicat la BNR. A fost primul lucru care l-a deranjat pe client", ne-a spus unul dintre liderii Grupului.
     Consumatorul mai este nemultumit si de dobanda pe care ar plati-o dupa conversie. Dobanda ar urma sa fie variabila, marja fiind de 3%, iar ROBOR la trei luni, indice care se aplica la marja, de 1,69% (la 29 iuanuarie 2015), comparativ cu minus 0,5146% - LIBOR la sase luni, calculat pentru dobanda aferenta creditului in CHF (marja perceputa, acum, de banca, este de 4,66%).
     Mai mult decat atat, ceea ce se evidentiaza din oferta bancii este ca dobanda penalizatoare in caz de intarziere la plata ar creste, dupa conversie, de la 7,5% la 15%.
     Creditul pentru care banca a facut aceasta simulare de conversie a fost contractat in data de 30 iulie 2007, cursul din ziua respectiva fiind de 1,9252 lei pentru un franc.
     Valoarea initiala a creditului a fost de 56.576,1 CHF, echivalentul a 108.910 lei. La 29 ianuarie 2015, dupa opt ani de plata, soldul de achitat se ridica la 191.515,93 lei.
     Comisionul care va fi redus, de la 0,20% la 0%, in cazul conversiei, este cel de administrare credit.
     Dupa calculul bancii, daca la momentul intocmirii ofertei rata pe care o platea clientul se ridica la 346,64 CHF, echivalentul a 1.522,44 lei, dupa conversie, imprumutatul ar plati lunar 1.196,07 lei.
     Institutia financiara arata ca aceste valori reprezinta doar o simulare si ca ele sunt valabile pentru cursul mentionat, de 4,3920 lei/CHF.
     Din oferta transmisa, intelegem ca, in cazul efectuarii unei conversii, aceasta va fi facuta la soldul, cursul valutar si dobanda valabile in momentul realizarii procedurii de conversie.
     Doar ca banca se exprima extrem de tehnic si greoi, ceea ce ar putea conduce la confuzii in randul debitorilor.
     In oferta bancii apare urmatoarea fraza: "Conversia efectiva se va realiza, insa, cu luarea in considerare a soldului creditului la data incheierii actului aditional la contractul de credit in scopul realizarii conversiei, a cursului de schimb afisat de banca pentru schimbul valutar intre costurile clientului, valabil in ziua realizarii conversiei (data incheierii actului aditional sus mentionat) si a valorii indicelui si marjei valabile in ziua realizarii conversiei (data incheierii actului aditional)".
     In opinia noastra, fraza de mai sus s-ar putea traduce, simplu, intr-o singura propozitie: "Conversia va fi facuta la soldul, cursul valutar si dobanda valabile in momentul realizarii acesteia".
     Dupa ce, in urma cu circa doua saptamani, deputatul PNL Andreea Paul a declarat ca "realitatea este mai rea" decat si-a imaginat in momentul cand clientul merge la negociere (afirmatia a fost facuta dupa ce aceasta insotise un imprumutat care a mers la banca pentru negocierea unei solutii), saptamana trecuta domnia a trimis un comunicat in care arata ca, dupa o noua vizita efectuata la o banca, insotind o persoana creditata in franci elvetieni, a constatat ca "deschiderea spre negociere individuala este mult mai mare decat acum o saptamana (n.r. cu doua saptamani in urma)".
     Parlamentarul afirma ca banca i-a oferit clientului mai multe scenarii, astfel incat acesta sa se poata incadra intr-un nivel "suportabil" al ratei lunare in raport cu veniturile.
     Andreea Paul a declarat: "Clientul este de buna-credinta si vrea sa-si plateasca datoriile. Solutia spre care a inclinat clientul a fost compusa dintr-un mix de discounturi oferite de banca: conversia in lei la cursul foarte apropiat de cursul afisat de BNR, si nu cel afisat la vanzare de catre banca (diferenta este semnificativa), 15% discount pe principal daca face dovada platii la timp a ratelor timp de 6 ani, perioada in care clientul beneficiaza de o rata fixa a dobanzii, iar apoi variabila ROBOR plus 2% si ceva, iar rata lunara in noua schema de rambursare a creditului este semnificativ mai mica decat in luna ianuarie, foarte apropiata de nivelul declarat de catre client ca fiind suportabil".
     In timp ce in Parlament sunt dezbatute diverse proiecte pe tema creditelor in franci elvetieni, Banca Nationala a Romaniei si Asociatia Romana a Bancilor sustin ca singura solutie este la banci, acestea putand negocia cu fiecare client in parte o solutie, in functie de situatia imprumutatului si de tipul creditului.
     O parte din banci sustin ca ele au chemat clientii pentru conversie inca de acum cativa ani si ca, in continuare, vin cu oferte de negociere, dar ca acestia asteapta sa se stabileasca in Parlament sau in instante conversia in lei a creditelor in CHF, la cursul zilei plus 20%.
     Guvernatorul, BNR Mugur Isarescu, este de parere ca, in masura in care este posibil si de la caz la caz, costul suplimentar trebuie impartit intre cele doua parti, subliniind ca o conversie la cursul zilei cu discount la sold echivaleaza, practic, cu o conversie facuta la un curs mai mic decat cel actual.
     Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut, vineri, implicarea statului in problema generata de aprecierea francului elvetian, prin masuri care sa aiba un efect imediat.   
Publicat de : ---
Data publicării: 18 Feb 2015 - 05:29
 

Link știre