Angajatii Companiei Nationale de Investitii ar putea primi bonusuri de 8,7 ori mai mari in 2015

     *  Ilie Serbanescu: "Nu stiu ce s-a petrecut in Romania, ca sa ceara cineva de la stat salarii mai mari"
     *  Fosta sefa a CNI, Ana Maria Topoliceanu, cercetata in unul din dosarele Elenei Udrea
       Angajatii Companiei Nationale de Investitii (CNI) ar putea beneficia de prime umflate de opt ori, in acest an, dupa ce Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a propus o crestere a fondului de bonusuri la peste 2,45 milioane lei, in 2015, de la 281

.870 lei, in 2014, conform unui proiect de Hotarare de Guvern, publicat la inceputul lunii.
     Compania Nationala de Investitii a fost infiintata in 2001, pentru constructia de sali de sport, bazine de inot si de patinoare artificiale.
     Cererile de salarii mai mari la CNI se suprapun cercetarilor efectuate de procurorii DNA asupra activitatii fostei sefe a Companiei, Ana Maria Topoliceanu, care este suspectata pentru luare de mita, in timpul mandatului sau la CNI.
     Daca-i bal, bal sa fie!
     In acelasi proiect, este propusa majorarea cu 21,75% a castigului mediu lunar pentru salariatii CNI, de la un nivel mediu individual de 5.626 lei la 6.850 lei.
     Bugetul Companiei Nationale de Investitii pe 2015 este stabilit la 35,55 milioane lei, in avans cu 84,48%, de la 19,27 milioane lei anul trecut. Per total, cheltuielile cu personalul cresc cu 65,23%, de la 9,129 milioane lei in 2014, la 15,084 milioane lei, in 2015.
     Conform documentului, cresterea de fonduri este determinata de suplimentarea cu 39 posturi a numarului de angajati (de la 111 la 150), ca urmare a cresterii activitatii si a nivelului alocatiilor bugetare pentru derularea programelor de investitii pentru anul trecut, la care se adauga indexarea cu rata inflatiei prognozata pentru 2015 (2,2%).
     Totodata, pentru investitii, CNI propune sa fie alocati 864,787 milioane lei, de aproape 4,22 ori mai multi bani decat in 2014 (204,943 milioane lei).
     Analistul economic Ilie Serbanescu considera ca pretentiile CNI nu sunt justificate. Domnia sa ne-a declarat: "Eu n-am prea inteles ce au facut acesti salariati ca sa ceara asa ceva. Nu stiu ce s-a petrecut in Romania, ca sa ceara cineva de la stat salarii mai mari. Nu prea s-a intamplat nimic, in niciun domeniu. In perioada doamnei Udrea (n.r. Elena Udrea), au facut sali de sport care nu foloseau nimanui, au facut patinoare sau terenuri de sport in panta... Dupa mine, ar fi foarte bine ca aceasta companie sa realizeze marile obiective pe care nu le face nimeni".
     In 2010, ministrul de atunci al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, dorea sa desfiinteze CNI (aflata in subordinea ministerului de resort), ca sa elimine orice suspiciune privind risipirea banilor publici. Anterior, opozitia, mass-media si reprezentanti ai societatii civile criticasera modul de folosire a banilor publici in programul de construire a unor sali de sport.
     Insa, CNI a ramas in viata, iar fosta sa sefa, Ana Maria Topoliceanu (2010-2011), prietena cu Elena Udrea, este suspecta pentru luare de mita, dupa ce ar fi primit bani de la administratorul unei firme, potrivit biroului de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
     Informatiile despre acuzatiile aduse Anei Maria Topoliceanu apar in referatul privind propunerea de arestare preventiva a lui Tudor Breazu, administratorul terenului de la Nana al Elenei Udrea.
     Conform referatului procurorilor, Ana Maria Topoliceanu (care apare in fotografiile cu deputatul PMP Elena Udrea, retinuta de procurori, marti, si fosta sefa a DIICOT Alina Bica, arestata anul trecut, in timpul unei calatorii la Paris) ar fi primit mita ca sa asigure plata la timp a lucrarilor executate de societatea persoanei care i-a dat banii, in baza contractelor incheiate cu Compania Nationala de Investitii.
     Potrivit anchetatorilor, firmele care executau lucrari finantate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea, depindeau de "bunavointa" persoanelor cu functii de conducere din institutie, ca sa evite intrarea in incapacitate de plata, din cauza intarzierii decontarilor.
     In acest context, in perioada 2010 - 2011, Tudor Breazu (administratorul mosiei de la Nana a Elenei Udrea) le-ar fi ajutat pe Udrea si pe Topoliceanu sa primeasca 300.000 lei de la Dragos Marius Botoroaga, administratorul SC Consmin SA, scopul mitei fiind sa asigure plata la timp a lucrarilor executate de societate in baza contractelor incheiate cu CNI, potrivit DNA.   
Publicat de : ---
Data publicării: 12 Feb 2015 - 05:23
 

Link știre