Boc popular [1]

Emil Boc si-a facut ieri publica decizia de a candida la presedintia partidului, dar cu o motiune populara.

El a precizat ca motiunea sa va avea ca punct de plecare vechea motiune "Romania puternica, Romania social-democrata" cu care Traian Basescu a ajuns in fruntea PD in 2001, din care va prelua 80% din ideile si principiile exprimate acolo, dar vor exista elemente de noutate. In opinia liderului interimar al PD, "multe din tezele lui Traian Basescu sunt de inspiratie populara", cum ar fi: "valorile proprietatii, libertatii, solidaritatii sociale, valorile care tin de promovarea egalitatii in drepturi si egalitatii de sanse sunt principii care se regasesc, practic, in ambele doctrine". Elementele noi, a aratat liderul interimar al PD, vor tine de "abordarea valorilor moralei crestine, acelea care tin de asigurarea accesului egal al tuturor cetatenilor, fara nici un fel de discriminare, la functii si demnitati publice, de promovarea in societate a principiilor economiei de piata si de a realiza o protectie sociala activa si nu una pasiva, cum a facut PSD". "In calitate de presedinte interimar al PD, am incercat sa promovez multe dintre valorile si principiile propuse de Traian Basescu. Imi propun sa continuu politica ce vizeaza aparitia si sustinerea noii generatii de politicieni si voi sustine in continuare un alt mod de a face politica", a afirmat Boc.


PD, ramas langa usa PES
"PD nu are nici un drum comun cu PSD, nici in plan intern, nici in plan extern", a spus Boc, lasand sa se inteleaga ca hotatarea sa a venit ca urmare a admiterii PSD in Partidul Socialistilor Europeni (PES) si a amanarii primirii PD. La reuniunea Presedintiei PES de la Paris, din 19 mai, unde a fost prezent si Emil Boc, PSD a devenit membru cu drepturi depline, iar in cazul PD luarea unei decizii s-a amanat. Se pare ca Boc a fost extrem de suparat de aceasta situatie, el sperand ca decizia de admitere a celor doua partide social-democrate va fi amanata, nicidecum ca PSD va fi primit, iar PD va ramane langa usa Socialistilor Europeni. Mai mult, in interiorul Aliantei PNL-PD s-a mai pus o problema: in cazul fericit in care Romania devine membra a UE, la nivelul Parlamentului European PNL si PD ar urma sa fie adversari politici, unii fiind in Grupul Liberalilor Europeni, ceilalti in Grupul Socialistilor Europeni, iar in tara cele doua formatiuni sa fie partenere la guvernare.

Vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde, promotorul curentului popular a afirmat ieri ca, dupa mai multe consultari cu liderii democrati a optat pentru varianta sustinerii motiunii ce urmeaza sa fie depusa de Emil Boc.


Problema legata de familia partidului
Adriean Videanu va intra si el in cursa pentru presedintia PD, a anuntat Boc, evitand sa precizeze orientarea acesteia. In urma cu doua saptamani, Videanu declara pentru Rompres ca va intra in cursa pentru sefia partidului cu o motiune "care se va incadra in ideologia social-democrata, dar va fi orientata ca actiune politica spre centru, asa cum a actionat PD in ultima vreme". El aprecia atunci ca o competitie la care s-ar inscrie si Emil Boc si Vasile Blaga ar fi una "prieteneasca, in beneficiul partidului". Videanu mai afirma ca PD nu are o problema doctrinara, ci una legata de familia politica in care se va incadra in Parlamentul European. Surse din PD sustin ca si motiunea lui Videanu va fi de inspiratie populara, dar urmeaza ca Videanu insusi sa clarifice acest lucru.

Vicepresedintele Vasile Blaga, un lider important al PD, nu si-a anuntat deocamdata nici o intentie. Chiar si colegii sai din conducerea PD au marturisit ca nu stiu inca ce va face Blaga, daca va candida la sefia partidului sau nu si - in acest caz - pe cine va sustine. In cursul sedintei de ieri a Biroului Permanent National, vicepresedintele Liviu Negoita si-a manifestat intentia de a depune o motiune, dar pana la finalul reuniunii a renuntat.
Publicat de : Anca HRIBAN
Data publicării: 26 Mai 2005 - 09:14
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4427&titlu=Boc_popular