Clipa de glorie a lui Basescu [1]

Seful statului roman a condus personal Celula de Criza, desi putea sa nu se implice direct in cazul ziaristilor rapiti la Bagdad

- Seful statului roman a condus personal Celula de Criza, desi putea sa nu se implice direct in cazul ziaristilor rapiti la Bagdad
- Daca lucrurile ieseau prost, Basescu risca o prabusire politica
- Arma victorioasa a fost comunitatea araba din Romania. Sub presiune, liderii acesteia au actionat extrem de eficient
- Aflat pe val, Basescu poate declansa oricind alegeri anticipate
Momentele de virf ale celorlalti presedinti
Nicolae Ceausescu: 1968 - pozitia anti-sovietica la invadarea Cehoslovaciei de catre trupele Tratatului de la Varsovia
Emil Constantinescu: 1997 - vizita presedintelui SUA, Bill Clinton, in Romania
Ion Iliescu: 2002 - vizita presedintelui SUA, George W. Bush, la Bucuresti
Tariceanu si PNL, la mina lui Basescu si a PD
Un presedinte fericit, zimbind fotografilor cot la cot cu jurnalistii rapiti. Un premier crispat, care vine in fata presei cu o declaratie legata de criza ostaticilor in care nu spune nimic, dupa care dispare rapid din fata camerelor de luat vederi. Acestea sint imaginile pe care le-au oferit ieri electoratului cei doi actori principali ai scenei politice romanesti. (Alina Mihai, Adriana Tomasevici, Raluca Crisan)
Finalul fericit al crizei ostaticilor ar putea relansa subiectul anticipatelor, intr-un alt raport de forte intre presedinte si premier. Evenimentele se precipita. Bilantul celor sase luni de guvernare si de mandat prezidential va aduce schimbari, in mod sigur, in structura guvernamentala. Performantele guvernarii si ale colaborarii parlamentare vor fi evaluate chiar miine de reprezentantii Aliantei, care se vor reuni intr-o sedinta separata de Consiliul de Coordonare al Coalitiei. Sifonat de esecul inregistrat in gestionarea crizei inundatiilor si cea a medicamentelor, dar si de criticile pe care i le-a adus, in public,Traian Basescu, primul-ministru pare sa fi devenit unul dintre cei care pierd la capitolul imagine, la sfirsitul crizei
ostaticilor. Analistii considera ca, in acest moment, popularitatea de care se bucura seful statului a crescut foarte mult, in vreme ce Tariceanu a trecut si mai mult in umbra.
"PD ar putea sa nu mai fie intersat de PNL"
"Modul in care a fost solutionata criza ostaticilor mareste decalajul de popularitate care exista deja intre presedinte si premier", afirma directorul CURS, sociologul Sebastian Lazaroiu. El considera ca, in acest moment, Basescu si-ar putea impune punctul de vedere in orice chestiune, inclusiv in cea a anticipatelor. De aceea, se asteapta ca miercuri, la intilnirea cu Tariceanu, sa aduca in discutie si acest subiect, ca si pe cel legat de remaniere si asumarea raspunderii de catre guvern pe pachetele de legi ale justitiie si proprietatii. "Combinatiile posibile sint insa cu totul altele: PD sta mult mai bine decit PNL si s-ar putea sa nu mai fie interesat de mentinerea unei aliante. PNL, daca va tine cu dintii de aceasta alianta, va trebui sa accepte pozitia a doua", sustine Lazaroiu. Daca PD a avut de cistigat in plan politic de pe urma crizei ostaticilor, ar avea de cistigat si in cazul anticipatelor. Discutia nu poate avea loc insa inainte de reorganizarea PD, dupa congresul de la sfirsitul lunii iunie.
Restructurarea, mai mult ca sigura
Liderul democrat Emil Boc a declarat ieri ca deocamdata s-a vorbit doar despre remanierea sau restructurarea guvernului, care s-ar putea produce dupa terminarea sesiunii legislative, adica la finele lunii iunie. "Nu am discutat nume concrete, doar principii. Exista trei variante: restructurarea unor departamente prin comasare, desfiintare sau infiintare, schimbarea unor ministri sau o varianta mixta, care sa le includa pe cele doua", a explicat Boc. Acesta a precizat ca situatia se va decide impreuna cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, urmind ca apoi sa se mearga la presedintele Traian Basescu. Si asta dupa ce primul-ministru a dezmintit public intentia unei restructurari iminente, minimalizind si proportiile remanierii.
Explicatii PNL-premier
Conform celor declarate ieri, de surse din interiorul Aliantei, liberalii nu vor anticipate, iar nemultumirile lor dau in clocot dupa ce Basescu l-a criticat, saptamina trecuta, pe Tariceanu. Premierul va discuta astazi cu colegii sai din conducerea PNL, pentru prima data de la atacul lansat de Basescu la adresa lui. Discutia a fost aminata pina astazi la cererea expresa a lui Tariceanu, care a solicitat sa fie de fata cind se vorbeste despre relatia lui cu presedintele. Ca sa-i mai linisteasca pe liberalii, premierul le-a promis ca va lamuri personal cu seful statului criticile, lucru care este asteptat sa se petreaca miine dupa-amiaza, la intilnirea curenta dintre presedinte si premier.
Bilant paralel al guvernarii, prezentat in sedinta Aliantei
Liberalii si democratii isi vor lamuri problemele in sedinta Aliantei de miercuri. Surse democrate au precizat ca aici se va prezenta un fel de bilant al guvernarii pe baza proiectelor trecute prin parlament, care sa vina inaintea celui anuntat de Basescu. Ulterior, vor lua in discutie cu aliatii din Coalitie chestiunea asumarii raspunderii de catre guvern pe proiectele de reforma a justitiei si legile proprietatii. Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului de Coordonare a Coalitiei nu figura ieri si tema anticipatelor, iar vicepresedintele Partidului Conservator, Daniela Popa, declara ca "nu vad legatura intre modul in care a fost solutionata criza ostaticilor si posibilitatea declansarii alegerilor anticipate".
Publicat de : Alina Mihai, A.T., R
Data publicării: 24 Mai 2005 - 08:16
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4370&titlu=Clipa_de_glorie_a_lui_Basescu