Misterul eliberarii [1]

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca ziaristii Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si arabul Mohamed Munaf au fost eliberati.

Ziaristii vor ajunge astazi in Romania cu o aeronoava militara. In conferinta de presa, de ieri seara, seful statului a precizat ca pentru a-i elibera pe ostatici, "statul roman nu si-a negociat politica externa, prezenta si viitoare" si nici nu a platit rascumparare. Basescu a spus ca eliberarea jurnalistilor romani a urmat unei operatiuni "suta la suta" a serviciilor secrete romanesti. Cu toate acestea el a multumit comunitatii arabe pentru sprijinul acordat.

Dincolo de declaratiile presedintelui, se ridica multe intrebari privind dosarul "foarte complicat" al eliberarii. Serviciile secrete romanesti i-au recuperat pe cei patru printr-o operatiune ca-n filme sau au negociat totusi cu rapitorii? Daca au negociat, ce au dat in schimbul ziaristilor, pentru ca Romania a anuntat ca nu-si schimba planurile de politica externa, deci nu se retrage din Irak? Coincidenta sau nu, in noapte dinaintea eliberarii ziaristilor o delegatie a comunitatii arabe din Romania s-a deplasat la Bagdad, cu sprijinul autoritatilor de la Bucuresti. Cert este ca pe parcursul acestei vizite in Irak, serviciile secrete s-au incununat de succes prin eliberarea celor patru.

Presedintele nu putea sa recunoasca public existenta unei rascumparari pentru ca ar pune in pericol soarta romanilor aflati in zone cu risc din intreaga lume. In plus, o astfel de solutie este contrara principiilor aliatilor americani.

De la ora la care a fost anuntata eliberarea, 13.44, pana la ora 19.00, cand a fost organizata conferinta de presa la Cotroceni, presedintele si-a pus la punct toate detaliile. El a explicat declaratia de joi seara cand afirma ca "orice este posibil: de la o solutionare pozitiva totala, la o solutionare partiala. Este posibil ca intr-o zi - Doamne fereste sa ajungem la ea - sa vedeti si executii". Aceasta ar fi fost o reactie la o noua fotografie in care Munaf nu mai aparea iar Marie-Jeanne purta tricoul acestuia. La fel de bine se poate insa ca presedintele sa fi transmis un semnal adresat rapitorilor: Este ultima oferta, o acceptati sau nu! Odata cu eliberarea nu s-a inchis insa si dosarul. Autoritatile au cerut un ragaz de doua saptamani pentru a sterge urmele, iar procurorii s-au apucat sa adune probe, inclusiv in Irak. Acestea il privesc in mod sigur si pe fostul membru PSD Omar Hayssam.
Publicat de : Catalin VARZARU
Data publicării: 23 Mai 2005 - 11:53
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4318&titlu=Misterul_eliberarii