Părinții ziariștilor ostatici - disperați: 20 de zile fără nici o veste [1]

Senatorul PSD Vasile Ion, tatăl ziaristei de la Prima Tv răpite în Irak, a făcut apel din nou, ieri, la sensibilitatea colegilor săi parlamentari, pentru găsirea unei soluții care să îi aducă acasă teferi pe cei trei jurnaliști ținuți captivi de aproape două luni.

„În 1990, când se construiau instituțiile democratice ale statului, am stabilit că Parlamentul este forul suprem în România. Aveți datoria și obligația să găsiți o soluție pentru aducerea acasă în siguranță a celor trei ziariști. Au trecut 50 de zile de când cei trei cetățeni români sunt captivi în Irak, dintr-o motivație pe care nu o voi înțelege niciodată”, a spus Vasile Ion, în plenul Senatului. El s-a declarat supărat din cauza faptului că, după ce răpitorii au prezentat cea de-a doua casetă video, dezbaterile din mediile politice cu privire la soarta ostaticilor au dispărut și interesul public s-a diminuat. „Există două soluții pentru rezolvarea acestei crize. Dacă ei vor mai sta mult acolo, nu se vor mai întoarce oameni. Dacă se vor mai întoarce...”, a afirmat senatorul pesedist, fără să intre în detalii despre „cele două soluții” pe care le-a menționat. În schimb, el le-a atras atenția parlamentarilor că este timpul ca Legislativul să acționeze: „Suntem în fața unei situații nenorocite, disperate. Nu mai vorbesc despre starea afectivă pe care o avem noi, părinții și aparținătorii lor. Dar, dacă deznodământul va fi fatal, el va marca actualul Parlament”. În timpul discursului, senatorul PSD a încercat să-și tempereze emoțiile, însă, odată ajuns în bancă, a izbucnit în plâns.

De la prezidiu, președintele Senatului Nicolae Văcăroiu l-a asigurat pe colegul său de partid că toți parlamentarii sunt solidari cu ostaticii și cu familiile lor. „E timpul să intensificăm contactele cu oficialitățile irakiene”, a adăugat Văcăroiu, dar se vedea că intervenția lui este mai mult una formală. Peperemistul Gheorghe Funar a cerut întrunirea de urgență a celor două Camere ale Parlamentului, într-o ședință la care să fie invitat președintele Traian Băsescu: „Să ne spună președintele ce e cu această celulă de criză și ce face ea. După care, noi să dăm un mesaj de retragere a trupelor din Irak și Afganistan, iar cei patru ostatici și militarii noștri se vor întoarce teferi acasă”.

Întrebat, ulterior, de presă care sunt cele două soluții pe care le vede pentru rezolvarea crizei, Vasile Ion a refuzat să răspundă direct, dar a lăsat să se înțeleagă că una ar fi retragerea trupelor și cealaltă – răscumpărarea cu bani a ostaticilor. Senatorul a mai spus că, de la difuzarea celei de-a doua casete, familiile celor trei ziariști nu mai au nici un fel de informații de la autoritățile române. „De fiecare dată noi îi contactam pe cei de la Cotroceni, iar fiecare discuție telefonică dura în jur de 10 secunde”, s-a plâns tatăl lui Marie-Jeanne Ion.

Rudele românilor ostatici în Irak, prezente, joi dimineață, la un miting de solidaritate din Piața Universității, intenționează să meargă în cursul zilei la Cotroceni pentru a se întâlni cu președintele Traian Băsescu.

Mama lui Sorin Mișcoci a transmis un mesaj autorităților: „Le cerem să facă tot posibilul să îi aducă pe ziariștii români în țară, până nu va fi prea târziu, mai ales că de la Bagdad se aud numai lucruri rele“.

Soția lui Mohamed Munaf a declarat că are toată încrederea în autorități și că speră că tăcerea acestora are un scop.
Peste 100 de persoane au participat la mitingul organizat de sindicatul Inițiativa R. Romulus Cristea, președintele sindicatului, prezent la manifestare, a declarat că, de această dată, mitingul a fost sprijinit de mai multe organizații, printre care Asociația 21 Decembrie, Asociația Consumatorilor de Media și Civic Media.

Prezent la miting, corespondentul televiziunii Al Jazeera a declarat că va transmite imagini cu familiile jurnaliștilor români răpiți în Irak, dar că nu poate ști sigur dacă acestea vor ajunge și la cei care îi țin ostatici pe români.

Băsescu: Nu au intervenit modificări în situația celor trei jurnaliști

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, într-un interviu acordat postului de radio Europa FM, că „nu au intervenit modificări“ în situația celor trei jurnaliști români răpiți la Bagdad, dar că „situația din Irak creează dificultăți extraordinar de mari în finalizarea unor discuții“.

„E un moment de criză în Irak, ce se reflectă asupra capacității noastre de a recupera cei trei cetățeni români“, a adăugat Băsescu.Întrebat pe ce baze se negociază, având în vedere că a declarat recent că nu negociază cu răpitorii nici când e vorba de politica externă a României și nici când e vorba de bani, președintele a răspuns: „După ce se va termina, vom face public tot ce s-a întâmplat. Veți ști tot, pentru că am obligația să fac să știți tot“.Șeful statului a precizat că și-a asumat conducerea celulei de criză înființată pentru soluționarea cazului ostaticilor români, deoarece, atât timp cât serviciile de informații sunt în subordinea directă a președintelui, nu putea să spună: „Faceți voi o celulă la Externe sau la Guvern!“.Băsescu a precizat că nici măcar din punct de vedere al autorității, nici o altă persoană, în statul român, nu poate să substituie autoritatea președintelui asupra serviciilor de informații.“Deci, ar fi fost un surogat care, dacă ar fi însemnat, Doamne ferește, un eșec, putea să-mi fie reproșată neasumarea responsabilității, iar eu nu sunt un om care să fugă de responsabilități“, a mai spus el.
Publicat de : Liliana RUSE
Data publicării: 20 Mai 2005 - 09:40
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4275&titlu=Parintii_ziaristilor_ostatici___disperati__20_de_zile_fara_nici_o_veste