Radu Mazăre, primarul Constanței, și-a împroprietărit prietenii cu bucăți din plaja Mamaia și portul Tomis [1]

Prin trei dispoziții, edilul pesedist a prăduit milioane de dolari din domeniul public al statului • Un metru pătrat de teren în portul Tomis – cotat de Mazăre la 20 de euro • Unul dintre beneficiarii generozității primarului este directorul executiv de la Dinamo, Cristian Borcea

Radu Mazăre, primarul PSD al Constanței, a prăduit fără nici o jenă domeniul public al orașului, respectiv portul Tomis și țărmurile Mării Negre, cu plaje cu tot. Conform Legii fondului funciar, porturile și plajele fac parte din domeniul public și, în consecință, nu pot fi introduse în circuitul civil: nu pot fi vândute și cumpărate, nu pot fi restituite, nu pot fi înstrăinate. Minunea s-a întâmplat însă la Constanța, iar printre cei care au beneficiat de generozitatea lui Mazăre se numără Cristian Borcea, directorul executiv al Clubului de fotbal Dinamo, om de afaceri prezent și în Top 300, precum și un alt prieten al domnului primar Mazăre, Ionescu Valentin Gheorghe, prin firma SC Habitat și Ambient SA.

În total, este vorba de sute de mii de metri pătrați, în zone foarte bune, a căror valoare pe metru pătrat a fost stabilită ca pentru prieteni: 20 de euro, adică de cel puțin zece ori mai puțin decât prețul real.

În anul 2001, Buzescu Movilă Ivonne Aline a notificat Primăria Constanța în vederea restituirii, conform legii, a terenului situat în cartierul Anadalchioi din orașul Constanța, în suprafață de 98,66 hectare.

Anadalchioi este un cartier de blocuri construit pe vremea lui Ceaușescu, care nu e situat într-o zonă centrală a orașului lui Mazăre. Cererea petiționarei a stat multă vreme prin sertare. Abia în martie 2004 a fost soluționată, numai că, între timp, Buzescu își cesionase drepturile către Giurgiucanu Georgică, Mariuța Maria, Borcea Cristian, SC Habitat și Ambient SA și Camboianu Mihai. S-au schimbat petiționarii, s-a schimbat și atitudinea primarului Mazăre, care - pe 11 martie 2004 - a emis o dispoziție prin care constată că nu le poate da celor menționați mai sus terenul din Anadalchioi întrucât este ocupat de locuințe, spații comerciale, alei, construcții industriale și ...alți proprietari (?!). În consecință, se stabilește suma de 3.824.427 euro ca valoare echivalentă parțială a terenului, iar în limita acesteia le dă în compensare 17 terenuri, însumând 42.790 mp, dintre care 15 sunt în portul Tomis, zona peninsulară. Primarul Mazăre a cotat aceste terenuri la valori cuprinse între 20 și 140 de euro pe metru pătrat.

Peste doar 9 zile, edilul șef mai dă o dispoziție, pentru aceleași persoane și pentru același teren din Anadalchioi, stabilindu-i o valoare de 3.592.450 euro. În compensare, le dă fericiților petiționari alte 36 de terenuri, în suprafață totală de 106.221 mp, majoritatea fiind situate în stațiunea Mamaia, în apropierea hotelurilor de lângă plajă, respectiv în spațiile care mai erau libere. Aceste superbe spații au fost evaluate de domnul Mazăre la 60-70 euro/mp.

Din pixul primarului a mai ieșit pe 31 mai 2004 o a treia dispoziție, prin care aceleași persoane mai primesc încă 42 de terenuri, în suprafață totală de 82.554 mp. De data aceasta, celebrul teren din perifericul cartier Anadalchioi este echivalat la...5.731.002 euro. Conform certificatelor de urbanism, și aceste terenuri sunt situate tot în zone “fierbinți “: Mamaia, zona costieră, zona peninsulară etc.

După întâlnirea pe care a avut-o marți, 17 mai a.c., cu ziariștii specializați în sport din județul Constanța, primarul Radu Mazăre a refuzat să stea de vorbă cu reprezentanții cotidianului „Gândul” pe tema terenurilor din domeniul public atribuite de domnia sa după criterii mai mult decât îndoielnice atât din punct de vedere legal, cât și financiar. Printr-un intermediar, Radu Mazăre ne-a solicitat întrebările în scris, urmând să decidă asupra datei și modului în care ne va răspunde. Ieri, am transmis, pe mail, întrebările noastre atât primarului, cât și departamentului care se ocupă de solicitările făcute în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public. Până la închiderea ediției, nu am primit încă nici un răspuns din partea edilului-șef al Constanței.

În mod normal, după dezvăluirile din ziarul „Gândul”, primarul Mazăre ar trebui să răspundă și întrebărilor procurorilor de la PNA, dar și ale șefului Comisiei de Integritate Morală a PSD, senatorul de Constanța Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiției.
Publicat de : Gabriela ȘTEFAN, S.I
Data publicării: 20 Mai 2005 - 09:39
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4274&titlu=Radu_Mazare__primarul_Constantei__si_a_improprietarit_prietenii_cu_bucati_din_plaja_Mamaia_si_portul_Tomis