A cerut UE modificarea legilor Justiției? [1]

În timp ce Monica Macovei încearcă să facă presiuni pentru legalizarea de către Parlament a propriilor inițiative legislative privind Justiția, Adrian Năstase, președintele Camerei Deputaților i-a adresat, miercuri, o scrisoare vicepreședintelui Comisiei Europene, comisar european pentru justiție și afaceri interne, Franco Fratini.

Adrian Năstase îl roagă să-și exprime un punct de vedere asupra soluțiilor propuse de ministrul Macovei pentru modificarea legilor justiției, cu precizarea dacă acestea reprezintă solicitări exprese ale Comisiei Europene.
"Am onoarea să supun atenției dvs. situația extrem de dificilă cu care se confruntă justiția română la acest moment, datorită presiunilor brutale ale executivului în scopul modificării legislației și eliminării unor garanții fundamentale ale independenței sistemului judiciar", se arată în deschiderea scrisorii. Năstase explică faptul că, anul trecut, în procesul de negocieri România-UE, a fost închis capitolul 21-JAI prin finalizarea unui set de măsuri legislative și instituționale, statuate odată cu modificarea Constituției României, în 2003 și continuate cu adoptarea pachetului legislativ privind organizarea judiciară, statutul magistraților și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii - garant al independenței justiției. El susține că acest pachet de legi, adoptat în 2004, a fost elaborat cu sprijinul direct al asociațiilor de magistrați, cu consultarea societății civile și beneficiind de contribuția consilierilor europeni. Mai mult, legile au fost aprobate prin votul unanim al Parlamentului.
"Propunerile legislative inițiate de Ministerul Justiției la acest moment nu fac decât să dezechilibreze, cu impact negativ de amploare, atât asupra societății române, cât și privind respectarea angajamentelor asumate în negocierile de aderare la UE", se arată în scrisoare. Adrian Năstase susține că "scopul fundamental al modificărilor legislative, însă, este cel al aplicării, în justiția română, a epurării și înlocuirii pe criterii politice a tuturor celor cu funcții de conducere, proces ce se desfășoară în toate structurile societății românești de 6 luni încoace, cu consecințe dezastruoase". "Noile prevederi instituie o pentru toți președinții de instanțe și parchete, prin obligarea lor de a se prezenta imediat la un concurs pentru ocuparea funcției de conducere, indiferent dacă se află la începutul, mijlocul sau finalul mandatului lor, cu scopul clar de a fi înlocuiți pe criterii clientelare, inadmisibile pentru independența și buna funcționare a sistemului", se mai arată în scrisoare. În încheiere, Năstase precizează: "Vă transmit această scrisoare nu doar pentru motivul că, în calitate de prim-ministru, am avut responsabilitatea finalizării capitolului 24-JAI, în decembrie anul trecut, dar și în calitate de președinte al Camerei Deputaților, în condițiile în care Guvernul a anunțat că își va asuma răspunderea în Parlament pe un pachet de legi combinate de modificare a legilor justiției și legilor proprietății. De aceea, aș fi dorit să știu dacă soluțiile propuse pentru modificarea legilor Justiției - în sensul prezentat - reprezintă solicitări exprese ale Comisiei Europene".
Publicat de : Cornelia Drăghici
Data publicării: 20 Mai 2005 - 09:25
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4263&titlu=A_cerut_UE_modificarea_legilor_Justitiei?