Posturile vacante incaiera partidele [1]

In Parlament a inceput un nou razboi intre Putere si Opozitie. Miza: posturile vacante din mai multe institutii subordonate legislativului, printre care se numara Curtea de Conturi, CNVM si CNSAS.

In prezent sau incepind cu luna iunie 2005 sint vacante urmatoarele posturi: vicepresedinte la Curtea de Conturi; presedinte al sectiei de drept public din Consiliul Legislativ; vicepresedinte al Consiliului National de Acreditare a Spitalelor; vicepresedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor; doua posturi de vicepresedinti la Autoritatea Electorala Permanenta (AEP); doua posturi de vicepresedinti CNVM; trei de membru al CNSAS.
PSD tine la vechiul algoritm

Marti seara, tirziu, liderii grupurilor parlamentare din Camera si Senat s-au intrunit intr-o prima runda de negocieri pentru desemnarea partidelor care vor nominaliza reprezentanti pentru aceste posturi. Negocierile au durat foarte putin. Majoritatea liderilor nu aveau documentatia completa si, in plus, PSD si PPRM s-au opus propunerilor avansate de reprezentantii coalitiei. Liderul deputatilor PD Cristian Radulescu a explicat de ce s-au blocat negocierile.

„Cei din PSD si PPRM nu inteleg ca nu mai exista, dupa alegerile din noiembrie, ponderea parlamentara din trecut. Ei vor ca sa se respecte ponderea veche si, acolo unde au avut oameni, sa numeasca tot ei in functii. Asa ceva nu se poate. De exemplu, la AEP, fostul guvern a numit pe dl Flesariu, reprezentant al PSD. El si-a dat demisia. Inlocuitorul sau va fi numit de actualul guvern. La fel si PPRM. Pe pozitia de vicepresedinte din care a demisionat dl Popeanga – ales intre timp deputat – vrea sa numeasca un om al lor. Nu se poate, deoarece PPRM nu mai are ponderea din 2001-2004“.
Disputa pe urma lui Patapievici

Un singur lucru s-a decis la prima runda de negocieri. Posturile libere lasate in CNSAS de Mihai Gheorghe si Andrei Plesu vor fi ocupate de reprezentanti ai PSD si PD. Postul ramas vacant in urma demisiei lui H.-R. Patapievici (nominalizat initial de PNTCD) va reveni PNL, dar este revendicat si de PPRM.

Radulescu ne-a mai precizat ca, indiferent de ponderea parlamentara, nu se vor opera schimbari la nivelul celor aflati in functie. Saptamina viitoare va avea loc o noua runda de negocieri si, conform informatiilor pe care le detinem, reprezentantii coalitiei vor solicita si verificarea legalitatii numirii in decembrie 2004 a doi reprezentanti in CSM. Dupa cum se stie, unul dintre acestia era inca senator la ora alegerii, iar altul conducator al unei institutii din subordinea Camerei Deputatilor.
Publicat de : Lucian Gheorghiu
Data publicării: 19 Mai 2005 - 08:02
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4226&titlu=Posturile_vacante_incaiera_partidele