Acum cate luni a pierdut de fapt Ponta alegerile si adevarata fata a PSD [1]

Care a fost inceputul sfarsitului

. Care au fost minciunile care l-au terminat pe Ponta. Marile erori dintre tururile I si II. PSD un partid de bogatasi. În Romania va fi ca in SUA. Noul profil al societatii civile.

O analiza fara menajamente

Alin Teodorescu este unul dintre cei mai vechi sociologi aflati in activitate. Profeseaza in domeniu din 1974. Este implicat in politica – membru PSD – varful fiind in 2004 cand a fost seful cancelariei lui Adrian Nastase si din decembrie acelasi an, pana in 2008, deputat. Vineri noapte la „Jocuri de putere” de la Realitatea TV, Alin Teodorescu a prezentat o analiza amanuntita a cauzelor pentru care Victor Ponta a pierdut alegerile si a facut si o prezentare fara menajamente a situatiei actuale din PSD, aratand si cum va arata scena politica in urmatorii ani.

Care a fost inceputul sfarsitului

„Victor Ponta a pierdut cursa prezidentiala in momentul cand a decis sa sparga USL-ul si sa-l elimine pe Crin Antonescu, intrand dansul in cursa. Atunci a pierdut cursa pentru ca PSD-ul nu poate sa impuna un candidat la presedintie daca n-are minimum 2 bazine din cele 3 existente in Romania”. Cele trei bazine electorale in viziunea lui Alin Teodorescu sunt:

1 – bazinul PSD, social-democrat de cca. 3.7-4 milioane, maxim 4 milioane.

2 – bazinul de centru/liberal de cca. 3 milioane alegatori.

3 - un bazin compus din 4-4.5 milioane de persoane, tineri care resping liberalismul romanesc si social-democratia romaneasca si se duc de obicei catre un outsider.

„Victor Ponta a intrat infrant in cursa. Nu trebuia sa intre in aceasta cursa. Nu stiu de ce a intrat, nu intelegem de ce a intrat. În mod normal trebuia sa continue USL-ul, cu sau fara Crin Antonescu, asta e alta discutie si nu merita sa rascolim trecutul. Sa aiba un presedinte din partea liberalilor si sa continue acea formatiune care se dovedise de succes, 70% in voturi si 70% majoritate parlamentara, puteau sa faca orice (...) Noi ne-am asteptat ca domnul Antonescu sa ramana presedinte de partid, dar sa aiba drept candidat pe Klaus Iohannis. Iar in turul II sa fie raportul 49-51, adica Ponta sa aiba 49 si contracandidatul sau 51. Si s-a intamplat ca acel bazin, al 3-lea bazin, care sprijina de obicei un outsider, care resping liberalismul, resping social-democratia romaneasca, si in general resping politica romaneasca, se duc cu un outsider, a iesit la vot si l-a facut invingator pe Klaus Iohannis. Înca o data spun, era previzibil din momentul in care s-a spart USL-ul si Victor Ponta si-a anuntat candidatura. A fost o mare eroare personala a lui Victor Ponta ca a intrat in aceasta cursa. În mod normal trebuia sa fie prim-ministru 2 mandate, cu un presedinte liberal, dupa care se mai gandea ce are de facut”, spune Alin Teodorescu.

„Ne asteptam la 100.000 de voturi diferenta”

Alin Teodorescu face cercetari de piata de peste 20 de ani. El a mentionat ca se astepta ca Victor Ponta sa piarda alegerile, dar vedea o cu totul alta diferenta. Redam integral dialogul cu relizatorul emisiunii in care se face referire la acest aspect si la cateva mari erori ale campaniei lui Victor Ponta.

Alin Teodorescu: pentru o parte dintre sociologi n-a fost nici o mirare ca Victor Ponta a pierdut. Uimirea a fost la volum, la diferenta.

Rares Bogdan: Va asteptati sa fie atat de mare diferenta?

Alin Teodorescu: Nu, diferenta noi ne-am asteptat sa fie sub 100 de mii de voturi, si in special cei din diaspora. Noi asa ne-am asteptat, in Romania sa fie relativ echilibrat si diaspora sa incline. Deci modelul Geoana - Basescu.

Rares Bogdan: Dar, practic, el al treilea candidat al stangii care pierde.

Alin Teodorescu: E aceeasi problema la toti trei. Au avut bazinul social-democrat bine conservat, bine pastrat, chiar in cazul lui Victor Ponta l-a marit cu vreo 200 de mii de persoane, dar celelalte doua bazine au fost impotriva lor. E acelasi model. Si din cauza asta Victor Ponta nu trebuia sa sparga USL-ul si nu trebuia sa aiba o campanie cu acea minciuna „USL traieste”.

Rares Bogdan: A fost cea mai agresiva campanie din ultimii ani, o campanie in care atacurile la persoana, atacurile la religie, cat a contat?

Alin Teodorescu: I-au descalificat.

Rares Bogdan: Atacul la religie?

Alin Teodorescu: La religie. La persoana au fost totdeauna. În Romania au fost totdeauna atacuri la persoana. Eu stiu ca sunt ilegale, in special dupa 2005, dupa noua legislatie. Dar, in acelasi timp, stiu ca nu exista instrumente de punere a lor in aplicare, a masurilor punitive. Ce a fost in aceasta campanie eronat? La PSD a fost totul eronat, iar la ACL nu poti sa spui ca a fost ceva corect. A fost o batalie intre doua profile total diferite de politicieni. Un om serios de 50 de ani, care are ceva de spus si ceva de facut, care vorbeste putin, cum spunea cineva intr-un focus-group, cel putin tace, si o clona a lui Basescu, agitat...

Rares Bogdan: Zona lui Basescu fiind Victor Ponta.

Alin Teodorescu: Da. În profil.

Marile erori dintre tururile I si II

Alin Teodorescu: „intre turul I si turul II s-au intamplat cele trei lucruri. Unu – umilinta enorma a diasporei, umilirea enorma a diasporei care a avut un efect si asupra electoratului din Romania datorita mass-media si datorita comunicarii prin internet; al doilea lucru a fost acea campanie extraordinar de urata (...) campania prin care pensionarii au primit, odata cu pensia, o fituica in care se sugera ca domnul Klaus Iohannis a taiat pensiile. Si aceasta fituica a enervat extraordinar de multa lume in toata tara. A fost o prostie fara seaman a campaniei; al treilea lucru a fost prima si cred ca si a doua dezbatere fata in fata”.

Legat de dezbaterile fata in fata, sociologul arata care a fost perceptia: „ca sa va dau o expresie a cuiva din public, un baietas crud si necopt in fata cu un om serios. Chiar daca a invatat o gramada de lucruri, ca la scoala, este inca nepregatit sa fie presedintele tuturor romanilor. Si acea intalnire, prima si a doua, am impresia ca au fost doua intalniri, dar de prima vorbesc ca pe prima s-au facut anumite masuratori, desi oamenii au spus ca in dialog cel care a batut a fost Victor Ponta, cand ii intrebai: <<Dar cu cine vor vota?>>, 70% ne-au dat exact procentul, au spus...Klaus Iohannis”.

PSD un partid de bogatasi

Alin Teodorescu a aratat cand s-a blocat reforma Romaniei: „În 2009, acea nenorocita de coalitie dintre PSD si PDL a blocat tot. A blocat tot si a declansat un val de coruptie ale carui efecte le vom vedea inca 10 ani de acum inainte. Dar nu intram in detalii”, dupa care a facut o radiografie a PSD, unde, printre altele lasa sa se inteleaga ca Victor Ponta ar fi fost „capturat” de unul dintre bogatii partidului. O referire fara nume la Sebastian Ghita. „Are (PSD – n.a.) o enorma problema. S-a desprins complet de baza de masa, s-au creat niste cercuri, niste clici care la un moment dat se tin prizoniere unele pe altele si blocheaza functionarea partidului. Membrii de rand s-au indepartat, militantismul de stanga nu mai exista. Este (PSD – n.a.) de centru dreapta. Este un partid de bogatasi acum. E un partid de oameni imbogatiti care manipuleaza sarmanii. E un partid capturat de imbogatiti din afacerile cu statul, inclusiv retrocedari, contracte si care au capturat si tanara generatie, dintre care si pe Victor Ponta. E usor sa-i momesti (pe tinerii din partid – n.a). E usor sa momesti pe cineva care n-are decat o pereche de pantaloni si o pereche de pantofi cu un Bentley. E foarte usor. Sau cu o vizita in Dubai. Trebuie sa ai un spirit critic nenegociabil si sa ai o mare... ca sa nu fii tentat de aceste pomeni care ti se fac de catre bogatii si potentatii zilei si care le vei plati foarte scump, cu lacrimi si sange. În momentul de fata partidul nu a disparut, structurile exista, baza electorala exista. 5.2 milioane de persoane sunt acolo. Dar structura lui trebuie modificata. Si sper ca Victor Ponta se apuca de treaba cand vine din concediu”. Si tot aici, Alin Teodorescu face o dezvaluire, care de fapt confirma tezele presei independente. „În momentul de fata (Ponta – n.a.) are doua sanse. O sansa este sa se apuce, in fine, de guvernare, daca e posibil dupa 2 ani si jumatate, pentru ca pana acum a facut politica. N-a guvernat-o (Romania – n.a.). Au guvernat altii in numele dansului si nu au guvernat bine”. Alin Teodorescu mai spune ca ar fi fost normal o continuitate in PSD, dupa Iliescu-Nastase-Geoana sa vina cineva in jurul varstei de 50 de ani, dar totodata mentioneaza, „ce vine din spatele” lui Ponta, nu este rau, este „foarte rau”, motiv pentru care il sprijina.

În Romania ca in SUA

Analiza lui Alin Teodorescu merge si spre viitor si el arata ca in Romania vor exista doar doua mari partide care vor imparti scena politica. Adica asa cum este acum in SUA, unde conteaza doar republicanii si democratii. „De duminica seara, de cand ACL a disparut, Romania este totalmente intr-o noua faza istorica din punct de vedere politic. Pana acum aveam PSD-ul, la 35-40%, si apoi o multitudine de partide, cand unul catre 25-30%, cand 6 intre 10 si 15%, sau 3, sau 4, o puzderie de alte partide. Si toata problema era daca esti cu sau impotriva PSD-ului. Asta a fost guvernarea 25 de ani. Cand s-a confirmat de catre Curte fuziunea dintre PDL si PNL, cu numele PNL, dintr-o data PSD-ul s-a trezit cu un egal in fata.Un singur centru de comanda, un singur sistem de cadre, un singur sistem de reguli. Si nu numai atat. Ghinionul PSD-ului este ca acest nou partid, aceasta noua structura monolitica are si lider. Are un lider matur, de 50 de ani, care a dovedit ceva in administratie si in politica. Si dincoace este un lider care e considerat de public inca un om crud, inca tanar, inca neformat, inca in perioada de invatare. Si de asta spun ca totul depinde de Victor Ponta ce viitor isi construieste.

Noua societate civila

Alin Teodorescu face si o fresca a noului tip de societate civila din Romania, cea care a deci diferenta mare de procente la urne. „Deci societatea romaneasca a intrat intr-o alta faza acum. Într-adevar, societatea civila institutionala functioneaza slab. S-a conectat la fonduri europene, la fonduri publice si private romanesti si straine si functioneaza slab. Însa, a aparut un alt tip de societate civila: Oameni tineri, instruiti, conectati la fluxurile internationale, cunoscatori de limbi straine, multi cu studii superioare si medii, dintre care o parte cu studii in strainatate. În momentul in care au ceva de spus ies in strada. Si aceasta este noua societate civila neinstitutionalizata. Ies in strada, refuza orice fel de institutionalizare, lider. Daca vedeti, nu creeaza lideri, nu creeaza slogane. Ies in strada si nu pleaca de acolo pana cand nu li se indeplineste (...) Daca luati in ultimii 2-3 ani, ca a aparut aceasta miscare, seamana foarte mult cu anii pregatitori miscarii hippy din anii ’65-’66-’67 din Franta si din Occident, foarte mult. Numai ca aceea a fost mai agresiva la adresa establishment-ului, a societatii. Aceasta doreste sa coopereze cu establishment-ul, dar doreste sa-l faca sa actioneze intr-un anume fel. L-au aparat pe Raed Arafat. Apoi au iesit cu gazele de sist si Rosia Montana. Acum am vazut la Cluj o miscare destul de interesanta si care nu se va transforma in institutie, adica nu se va transforma in partid. Dar nu vor pleca din strada pana cand macar o parte din lista de revendicari nu se va indeplini. Si politicianul roman are 2 frici. Înainte avea una singura, dar din 2005 are doua: DNA si strada. (...) E noua societate civila. Tot asa vorbim de noul mass-media, care este internetul, si de platformele lui, Twitter, facebook si toate celelalte, blog-uri, s.a.m.d., aceasta este noua societate civila, neinstitutionalizata, fara lideri formali, dar care, ca un corp social, ca un animal politic nu pleaca din strada pana in momentul in care anumite cereri nu ii sunt satisfacute. Si sunt cereri rationale, nu e nimic irational. Nu cer locuri de munca, nu cer mariri de salarii, nu sunt miscari sindicale, nu sunt miscari religioase. Sunt miscari referitoare la guvernarea societatii, foarte precise”.

Atac voalat la Sultanescu, Palada & Co

Desi are o vechime apreciabila in PSD se pare ca Alin Teodorescu nu a fost cooptat in echipa de cercetare sociologica in campania electorala. O spune chiar el: „N-a avut (Ponta – n.a.) cercetatori adevarati in jurul dansului. A avut salariati, a avut oameni pe care i-a platit sa faca cercetare. Cercetatorul iti spune si ce nu-ti place. La un moment dat apare disonanta cognitiva. Ei ajung intr-o stratosfera, se considera mult deasupra ta. Tu-i spui ca pierde si le te injura de mama. Punct. Asa ca isi iau cercetatori care spun: <<Sefu, castigi. Va fi greu, mai trebuie sa fac o cercetare, mai plateste una, dar castigi>>”. Reamintim, de sondaje s-au ocupat in special Dan Sultanescu (consilier politic al premierului si editorialist la un site al trustului patronat de Sebastian Ghita), Mirel Palada (consilier al premierului) – amandoi si angajati in aparatul guvernamental si Bogdan Teodorescu, principalul strateg al campaniei prezidentiale.


Publicat de : ---
Data publicării: 24 Noi 2014 - 05:51
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41875&titlu=Acum_cate_luni_a_pierdut_de_fapt_Ponta_alegerile_si_adevarata_fata_a_PSD