De ce primesc bucurestenii caldura cu taraita. Ce explicatii are Primaria Capitalei [1]

Mediafax Foto// Vali Badoi

O parte dintre bucurestenii din cele peste 6

.000 de blocuri care au cerut caldura au caloriferele calai pe timpul noptii. Telefonul Verde de la RADET a inregistrat pana acum 6.000 de reclamatii pe aceasta tema. In schimb, in blocurile unde se primeste caldura, apa calda este, de asemenea, calaie.

Oficialii de la Primaria Capitalei spun ca deocamdata nu au ce face pentru ca RADET-ul primeste de la S.C. Electrocentrale Bucuresti S.A. (ELCEN) agentul termic la o temperatura mult mai scazuta decat cea ceruta.

„Ne contram cu ELCEN-ul care nu recunoaste ca sunt conditiile prevazute de lege si temperatura din timpul noptii a fost  trei zile la rand de cel putin 10 grade. Noi am cerut agentul termic la 80 de grade, iar ei ni-l dau la 60 de grade. Din acest motiv ajunge la RADET la 30 de grade, noi suntem nevoiti sa-l reincalzim, dar sunt zone in Bucuresti unde caldura ajunge la 15 grade”, a spus Marcel Nicolaescu, viceprimarul Capitalei.

Viceprimarul estimeaza ca 10-15 % dintre bucuresteni se afla in situatia acesta. „Sunt afectate in principal sectoarel 3 si 4, mai ales in cartierele de la periferie unde agentul termic nu mai ajunge la aceeasi temperatura”, a mai spus Nicolaescu.

Viceprimarul spune ca din aceasta cauza nici apa calda nu este la temperatura optima pe timpul noptii. „Acolo unde nu ajunge incercam sa pompam mai mult. Am vorbit cu cei de la ELCEN si ne-au spus ca se va rezolva in curand”, a mai spus oficialul.

Pana acum, din cele 8.600 de asociatii numai 6.000 si-au dat acordul pentru a primi caldura. „Probabil ca celelalte  nu au vrut pentru ca pana la 1 noimebrie nu beneficiaza de ajutor pentru caldura. Dar speram ca de la 1 noiembrie vom intra in normal”, a mai spus Nicolaescu.

RADET unificat cu ELCEN-ul in 2014

Primaria Capitalei lucreaza la un plan de unificare a RADET-ului cu ELCEN-ul, prin care Bucurestiul sa aiba un sistem integrat de furnizare a energiei termice cu productie, transport si distributie. Memorandumul de unificare a celor doua societati a fost aprobat de Guvern in luna martie, iar pana la 30 iunie 2014 sistemul integrat ar trebui pus in functiune.

Primarul Sorin Oprescu declara in luna mai ca in aproximativ doi ani, dupa finalizarea lucrarilor de modernizare a retelei de producere si distributie a energiei termice,  bucurestenii nu vor mai plati caldura. Acest lucru va fi posibil pentru ca Primaria Capitalei va plati partea care revine populatiei din profitul facut din vanzarea energiei electrice produse de CET-uri.

„Daca deleg acest serviciu de producere si furnizare energie termica este posibil acest lucru. 80% din productia CET-urilor este energie electrica. Va iesi la vanzare pe piata libera. Profitul unei societati de de circa 11% pe an. Este suficient un procent sa fie bonusul dat pentru termo ca sa nu mai plateasca nimeni caldura. Nu vorbesc prostii", a declarat Sorin  Oprescu.

 


Publicat de : ---
Data publicrii: 09 Oct 2013 - 06:52
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41653&titlu=De_ce_primesc_bucurestenii_caldura_cu_taraita__Ce_explicatii_are_Primaria_Capitalei