DARAMA ZIDUL. Parlamentarii reactioneaza: "Cand o sa se darame acel zid, o sa aratam si noi a parlament european. Gardul acela este comunist " [1]

DARAMA ZIDUL este campania prin care gandul sustine demolarea gardului de beton de 3 kilometri care inconjoara Palatul Parlamentului si redarea celor 35 de hectare de spatiu verde cetatenilor orasului si turistilor

. Ii rugam pe cei care sustin aceasta campanie sa promoveze petitia de pe Facebook si sa solicite ei insisi parlamentarilor lor crearea Parcului Parlamentului.

Alatura-te si tu campaniei gandul cu aplicatia Facebook DARAMA ZIDUL

In materialul trecut, o serie de arhitecti s-au alaturat campaniei gandul de daramarea  zidurilor Parlamentului si chiar au venit cu o serie de propuneri pentru reamenajarea spatiului din curtea Parlamentului.

Secolul XXI ii face pe deputati si senatori sa-si doreasca sa scape de stigmatul regimului Ceausescu, iar gardul care inconjoara Parlamentul le aminteste asta. Reprezentantul ucrainienilor in Parlament, Ion Marocico, sustine ca legislativul ar capata un iz european daca nu ar mai fi ingradit.

"Ideea e foarte buna, o sustin. E mai bine fara gard. Cand o sa se darame acel zid, o sa aratam si noi a parlament european. Gardul acela este comunist, Parlamentul e o cladire impunatoare care ar arata foarte bine fara ziduri. Sunt atatia curiosi care vor sa stie ce se ascunde in spatele zidurilor", a declarat el, contactat de gandul.

In acelasi sens gandeste si deputata PNL Raluca Surdu. "Nu e normal sa fim izolati de acel gard, e un model comunist, se adanceste distanta dintre noi si cetateni. Firesc ar fi sa dispara acel gard, sa fie spatii verzi, copacei, bancute, o esplanada prietenoasa, evident si cu respectarea unor norme. Ar fi un punct de atractie turistica", considera liberala.

Din punct de vedere estetic, nici deputata PSD Carmen Moldovan nu ar spune nu daramarii zidului Parlamentului, tocmai pentru ca ar disparea acel aspect de cetate.

"Estetic vorbind, fara gard e mai bine. Cetatenilor le-ar placea sa se plimbe prin gradini. Sa nu-i mai ingradim pe romani, sa se bucure de spatiul verde care va fi acolo. Sa nu mai fie Cetatea Parlamentului, sa nu mai spuna lumea ca acolo stau alesii si, vai Doamne, ce patesc ei fara gard", a precizat Moldovan, pentru gandul.

Desi s-a aratat impotriva acestei idei la inceput, precizand ca nu a fost dezbatuta in Biroul permanent al Camerei, deputata liberala Alina Gorghiu sustine totusi ideea de a darama gardul de la Casa Poporului.

"De principiu, sunt de acord, clar ar arata mai bine fara gard, mai uman si nu ar fi prima cladire de acest fel. Insa nu sustin ideea de a amenaja terase in gradinile respective, pentru ca nu mi se pare normal sa se manance mici si sa se bea bere in fata Parlamentului", a spus Gorghiu, contactata de gandul.

Moldovan: "Fara gard inseamna apropiere fata de cetateni"

Chiar daca proiectul ei a fost respins, desi PDL era la guvernare, Roberta Anastase nu si-a pierdut speranta si inca mai sustine ca daramarea zidului inconjurator, ca mijloc de apropiere de cetateni, este o idee foarte buna.

"Inca sustin daramarea zidului Parlamentului, pentru ca reprezinta un lucru util. In planul pe care-l gandisem eu atunci era si o bliblioteca politica, pentru studenti, si un muzeu al comunismului. Insa mi s-a replicat ca nu sunt bani la buget, asa ca nu am mers mai departe cu el. Mi s-a spus ca fundatia este foarte adanca si este greu de demolat si ca efortul financiar ar fi prea mare pentru conditiile de criza care erau atunci. Dar acum sustin in continuare ca zidul ar trebui daramat, pentru ca este un spatiu foarte mare, care are potential turistic si de care putem profita cu totii, si cetatenii si turistii", a declarat Anastase, pentru gandul.

Intrebat cum ar vedea viitoarea gradina a Casei Poporului, deputatul PC Ioan Moldovan, spune ca zidurile laterale "innobileaza stilul arhitectural al cladirii", insa gardul din fata Casei Poporului ar trebui daramat.

"Fara gard inseamna apropiere fata de cetateni, acum e ca si cum ar fi o lume intr-alta lume. Eu vad o combinatie de vegetatie cat mai abundenta si confort in timpul plimbarii in simbioza cu un joc de lumini si fantani arteziene. Gardul nu creeaza nicio restrictie, doar ala din fata sa fie dat jos, cele laterale sa ramana pentru ca innobileaza stilul arhitectural al cladirii", a spus Moldovan, contactat de gandul.

Ideea daramarii zidului are sustinere si in randul pepededistilor. Senatorul Ion Agrigoroaei, pe langa faptul ca ar schimba complet aspectul gradinii actuale, ar adauga si "ceva spectacol".

"Este o idee extraordinara, ca mie nu-mi place deloc cum arata acum. Este obligatoriu sa fie daramat gardul, ar arata mult mai bine fara, sa fie intrarea libera. Eu as merge si mai departe, sa punem standuri cu suveniruri metalice cu Casa Poporului, sa combinam reamenajarea cu ceva spectacol, cand se schimba garda". "Ca la Alba Iulia?", il intrebam noi. "Nu, ca la Londra", precizeaza senatorul, pentru gandul.

Almajanu: "Categoric nu. E criza"

Pe de alta parte, sunt si voci impotriva. Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, face opozitie, desi in urma cu cativa ani colegele sale au promovat si ele aceeasi idee.

"La nivel de idee de comunicare e una dintre ideile bune. Dar la nivelul realitatii, nu prea. Si cu zidul acela de doi metri, cu tot cu paza, un numar important de brazi au devenit pomi de Craciun. Zgonea e cu mult inaintea vremurilor, dar altul e nivelul cetatenilor romani", a specificat Radulescu, contactat de gandul.

Nici deputatul PNL Marin Almajanu, presedintele Comisiei pentru administratie, nu crede intr-un asemenea proiect. Motivul e simplu: Romania este in criza.

"Eu zic sa ramana asa cum este acum, cu gard, ca daramare zidului costa bani. Nu zic ca nu ar arata mai bine, este posibil, dar acum e o criza prea profunda ca sa darami ziduri. Categoric nu, nu are rost", spune el hotarat, contactat de gandul.

Cum arata alte cladiri ale Parlamentului din alte tari europene

Unul dintre exemplele date de parlamentarii care sustin daramarea zidului din jurul Case Poporului a fost si cel al Parlamentului European. Sediul de la Strasbourg, dar nici cel de la Bruxelles, nu este imprejmuit de niciun zis sau gard care sa limiteze accesul turistilor in apropiere.

FOTO: wikipedia

O alta cladire a legislativului unei tari din Europa este si Franta. Camera inferioarea a legislativului Frantei, Adunarea Nationala, isi are sediul la Palatul Bourbon, care nu este inconjurat de niciun zid.

FOTO: wikipedia

Nici in Londra, Palatul Westminster nu este ingradit cu ziduri din piatra.

MEDIAFAX FOTO// AFP

Liderul Uniunii Europene, Germania, adopta acelasi model de Parlament neingradit, turistii putandu-se plimba liber pe iarba din fata cladirii.

MEDIAFAX FOTO// AFP


Publicat de : ---
Data publicării: 29 Aug 2013 - 07:57
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41462&titlu=DARAMA_ZIDUL__Parlamentarii_reactioneaza____Cand_o_sa_se_darame_acel_zid__o_sa_aratam_si_noi_a_parlament_european__Gardul_acela_este_comunist___