Iliescu,in coasta lui Geoana [1]

Apropiatii "marelui perdant" si analistii politici cred ca Ion Iliescu nu are de gind sa plece din PSD

Stirea ca Ion Iliescu a facut simbata un puseu hipertensiv a stirnit probabil emotie in PSD-ul tensionat, la rindul sau, de discursul de vineri al venerabilului senator. Geoana si Nastase vor fi avind si ei palpitatii cind Iliescu ameninta cu plecarea.
In buna sa traditie, n-a lamurit simbata daca va mai ramine sau nu in partid, ci a spus doar ca se gindeste la o decizie. Apropiatii acestuia sustin insa ca fostul sef al statului isi pregatese acum strategia de "lupta" in interiorul PSD, din conducerea caruia va face totusi parte, in caz ca nu renunta la pozitia de lider de grup senatorial. Pina una alta, "cazul" Iliescu ramine deschis.
Ca lider de grup al PSD din Senat, Ion Iliescu va activa ca membru de drept al Biroului Permanent National, principala structura de conducere a partidului. Acest lucru este consfintit si de statutul partidului, art. 62, unde la componenta Biroului Permanent National se precizeaza ca liderii de grupuri sint membri ai BPN alaturi de presedinte, presedinte executiv si vicepresedinti.
Practic, saptaminal, Ion Iliescu se va aseza la aceeasi masa cu Mircea Geoana, Adrian Nastase, Miron Mitrea si Ioan Rus. Insa, din cei 14 lideri ai PSD (presedinte, presedinte executiv, secretar general si 11 vicepresedinti), Ion Iliescu nu se poate baza pe sustinerea decit a maximum patru persoane: Corina Cretu, Valer Dorneanu, Nicolae Vacaroiu si, eventual, Ioan Mircea Pascu. In afara de acestia, toti ceilalti, de la Ioan Rus pina la Rovana Plumb sau Ilie Sirbu, sint loiali gruparii nou-instalate Geoana-Nastase. Totusi, pozitia de membru al BPN ii confera lui Iliescu avantajul de a cunoaste ce pune la cale noua garnitura de conducere.
Potrivit unor surse din anturajul lui Iliescu, in jurul acestei functii fostul presedinte isi va tese strategia de atac pe viitor. "Afirmatia sa de la Consiliu ca este legat trup si suflet de PSD spune multe despre ce intentioneaza sa faca Iliescu. Dincolo de retorica, este un mesaj de lupta de tipul aveti grija ca ma voi implica activ in problemele partidului", sustine o sursa PSD apropiata lui Iliescu.
Planul de lupta al lui Iliescu de care au cunostinta apropiati ai acestuia suna in felul urmator: "Stau in expectativa, va critic de fiecare data cind este cazul si, daca incercati sa ma marginalizati, atunci imi confer dreptul de a pleca din partid". Este intr-un fel de expectativa, concluzioneaza surse din acest partid, aratind ca Iliescu va incerca sa-si pastreze notorietatea si ca va fi un lider de opinie al PSD atit mediatic, cit si in interiorul partidului, unde va incerca sa coopteze cit mai multi sustinatori.
Apropiatii lui Iliescu mai spun ca "dezertarea lui Iliescu prin formarea unui nou partid" este doar o amenintare la adresa conducerii, si ca ea nu se va pune in practica "cel putin deocamdata". "Vrea sa epuizeze toate formele de atac in interiorul partidului. Nu poate lua o hotarire pur viscerala de a pleca. El va incerca in continuare ca parerea lui sa conteze. Pentru a pleca trebuie sa cintaresti bine pe ce logistica umana si materiala iti ridici partidul. E clar ca foarte multi din PSD vor gindi daca loialitatea fata de Iliescu le poate ajuta si in plan personal.
Plus de asta, sa construiesti un nou partid este foarte greu, de la banii pe care trebuie sa-i bagi in logistica pina la eforturile de a te face cunoscut", spun surse din anturajul lui Iliescu.
Organizatiile fidele fostului lider pot fi numarate pe degete
Iliescu nu mai are sustinerea pe care o avea cindva nici la nivelul organizatiilor judetene. In cei patru ani cit acesta s-a aflat la Cotroceni, Adrian Nastase a reusit sa isi impuna oamenii in multe din filiale. Acum, organizatiile conduse de apropiati ai lui Iliescu pot fi numarate pe degete. Dintre "fideli" se remarca Ion Solcanu (Iasi), Doru Ioan Taracila (Calarasi), Gavril Mirza (Suceava), Trifon Belacurencu (Tulcea) si Dan Ioan Popescu (Bucuresti).
Organizatia care s-a manifestat cel mai zgomotos in favoarea lui Iliescu a fost cea de la Bucuresti, ai carei membri au format, de altfel, "grosul" vorbitorilor la Consiliul National de vineri. Chiar daca il sustin deschis pe fostul presedinte, nici macar acestia nu par a fi dispusi sa renunte la PSD si sa se indrepte spre un alt partid. "Nu voi participa la sedintele Biroului pentru ca nu vreau sa intru in conducerea partidului pe usa din dos", a spus presedintele PSD Bucuresti. El a candidat la Congres pentru un post de vicepresedinte, dar nu a fost ales. Conform noului statut, el avea dreptul sa ocupe, prin rotatie cu presedintele Organizatiei Ilfov, un loc in Biroul Permanent.
Oamenii lui Iliescu au primit cite un oscior
Surse din PSD afirma ca discursul lui Iliescu, desi dur, a avut un ton mai putin virulent decit se asteptau cei din noua echipa si ca "se merge spre impacare". Un semn ar fi alegerea unora dintre oamenii considerati a face parte din "tabara Iliescu" - primarul de Iasi Gheorghe Nechita, Marian Vanghelie si Rodica Nassar - in Biroul Permanent National si Comitetul Executiv. Un alt semnal il constituie alegerea lui Dan Ioan Popescu in fruntea Consiliului National al PSD. In plus, lideri din filialele aflate inca de partea lui Iliescu vor accede in Biroul Permanent National, organism de decizie al partidului, in baza mecanismului de rotatie pus la punct vinerea trecuta.9
Coleg de banca cu Hrebenciuc
Potrivit unor surse PSD, un al doilea om dupa Ion Iliescu care va intra, de drept (si nu prin alegeri), in Biroul Permanent va fi Viorel Hrebenciuc. Saptamina aceasta, grupul PSD de la Camera Deputatilor va alege un nou lider de grup in locul lui Miron Mitrea, care va fi, dupa toate probabilitatile, Viorel Hrebenciuc.
Aceasta rocada a fost consfintita tocmai pentru a i se asigura lui Hrebenciuc intrarea in Biroul Permanent National al PSD. Miron Mitrea va renunta la functia de lider de grup tocmai pentru ca a fost ales secretar general al PSD, a treia functie ca importanta, dupa Geoana - presedinte si Nastase - presedinte executiv. (A.M.)
Cristian Pirvulescu: "E putin probabil ca Iliescu va fi urmat"
"Prin retragerea sa, Iliescu ar face un prea mare serviciu actualei conduceri. Acestia s-ar prezenta Europei ca un partid reformat, din care fostii comunisti s-au retras, un partid social-democrat modern. Pe de alta parte, crearea unui partid e o chestiune de ordin administrativ. E putin probabil ca aceia care astazi controleaza rezervele administrative - presedintii consiliilor judetene - l-ar urma pe Iliescu."
Cristian Preda: "S-a adresat tuturor filialelor pentru a vedea citi oameni il vor urma"
"Iliescu si-a facut un calcul simplu: trebuia sa-si refidelizeze filialele care l-au abandonat inainte de Congres si sa anunte ca ii asteapta pe liderii organizatiilor alaturi de el. S-a adresat tuturor filialelor pentru a vedea citi oameni il vor urma. Nu a fost un discurs impotriva lui Nastase si Geoana, ci unul adresat filialelor. Cred ca Iliescu va pleca si, daca vor fi suficiente organizatii care sa-l urmeze, va forma un partid.".
"Trebuie sa iau decizii pornind de la doua situatii posibile"
Fraze cheie din discursul rostit vineri de Ion Iliescu la Consiliul National al PSD:
"In loc sa dea un semnal explicit in privinta liderilor compromisi, in loc sa-i indeparteze sau marginalizeze pe cei care au dovedit grave carente de comportament, Congresul a oferit celor interesati, gratie manevrelor de culise, oportunitatea indepartarii celui incomod prin pozitia sa de condamnare a coruptiei"
"Ce autoritate morala poate avea cel care, vorba lui Arghezi, una spune si alta fumeaza? De ce s-ar identifica simplii membri ai PSD cu lideri care ii dispretuiesc, ii privesc de la inaltimea averilor facute pe cai obscure? Ce au in comun acesti lideri cu valorile social-democratiei? (...) Nu cumva unii lideri cu comportamente aristocratice au fost cei care au indepartat electoratul de PSD?"
"Voi fi acuzat ca nu stiu sa pierd, ca ma cramponez de putere. Dar care putere? Un partid in opozitie nu are putere, ci lupta pentru a recistiga increderea oamenilor, prin autoritatea morala a liderilor sai"
"Rezultatele Congresului ma obliga sa constat ca, in ceea ce ma priveste, trebuie sa iau decizii pornind de la doua situatii posibile. Intii, este posibil ca votul din Congres sa reflecte o situatie reala a optiunilor majoritatii membrilor PSD, care ma percep ca o piesa perdanta, un om al trecutului. Se prea poate ca eu sa nu fi inteles aceasta noua realitate. In acest caz, deci, singura concluzie este retragerea mea din joc, scutind astfel noua conducere de prezenta si influenta mea ca si de asa-zisul meu paternalism, cum l-a numit Adrian Nastase. Este la fel de posibil ca votul din Congres sa reflecte doar aranjamentele de care vorbeam. In aceasta situatie, cu atit mai mult, locul meu nu poate fi alaturi de oameni care s-au pretat la astfel de acte necinstite. Deci, in ambele ipoteze, sint obligat sa-mi reconsider relatiile cu conducerea actuala a PSD. Este fara obiect discutia despre functii care sa-mi fie oferite. Nu am cerut si nu ma intereseaza asa ceva"
"Voi ramine activ in lansarea de mesaje morale necesare vietii politice, voi sprijini eforturile de unificare a social-democratiei din Romania si voi sustine promovarea onestitatii in viata politica".
Dincu: "Nu cred ca vor fi disidente si nici rupturi"
Unul dintre membrii "Grupului de la Cluj", Vasile Dincu, apreciaza ca discursul lui Ion Iliescu "a fost in linia obisnuita a discursurilor pe care domnia sa le tine in ultimul timp". "Tot discursul se refera practic la o realitate la care si dinsul, in calitate de fondator, are o participatie", a spus Dincu. El a afirmat ca nu crede ca acesta va avea un efect special. "Nu cred ca vor fi disidente si nici rupturi, tot asa cum nu cred ca Ion Iliescu va pleca din partid. Dincolo de supararea de la Congres, el va milita in interiorul partidului si nu impotriva partidului, asa cum se speculeaza".
Acuzat de Iliescu ca s-a dedat la jocuri de culise, Viorel Hrebenciuc s-a aparat spunind ca nu a facut aranjamente la Congres. "Eu nu le-am considerat aranjamente si ma refer la negocierile care s-au purtat. Negocieri sint in interiorul tuturor partidelor, toata lumea negociaza functii, le discuta in jurul unor motiuni, nu vad cu ce am fi fost noi mai altfel decit altii", a spus acesta. El a afirmat ca nu interpreteaza discursul lui Iliescu ca pe un semn ca acesta vrea sa se rupa de partid. "Eu am simtit din discurs ca Iliescu este ingrijorat vizavi de linia politica viitoare a partidului, ca nu trebuie sa-si piarda ideologia social-democrata", a "decriptat" mesajul deputatul PSD.
Secretarul general al partidului, Miron Mitrea, considera ca Ion Iliescu va ramine in partid. "Nu cred ca este un discurs de adio, nu cred ca se poate desparti de social-democratie si de PSD. In acelasi timp, trebuie sa acceptam faptul ca nu poate fi foarte multumit de situatia creata", a mai spus Mitrea. El considera ca Iliescu a exprimat, in discursul sau, unele nemultumiri personale si altele referitoare la linia pe care merge partidul.
Victor Ponta s-a declarat de acord cu cea mai mare parte din afirmatiile lui Iliescu, doar ca acesta nu a facut nimic din ceea ce spune. "Lucrurile astea se stiau dinainte si trebuiau curatate", a mai spus Ponta.
Si vicepresedintele Corina Cretu considera ca Ion Iliescu va ramine in partid. "Nu stiu pentru cit timp. Dinsul decide, dar din discursul lui nu s-a inteles ca pleaca din partid, din contra, a subliniat ca este legat trup si suflet si e firesc sa fie asa", a mentionat, pentru Mediafax, Corina Cretu. Intrebata daca il va urma pe Iliescu in cazul in care acesta ar decide sa paraseasca partidul, ea a spus: "Nu stiu, eu sint vicepresedinte al acestui partid si imi fac datoria in aceasta calitate".
Senatorul Ion Solcanu a declarat ca nu ar parasi partidul in cazul in care Iliescu ar decide sa plece: "Sint un om responsabil si locul meu este in acest partid, aici trebuie sa construim", a spus el. "Presedintele Iliescu are dreptate facind in primul rind analiza cauzelor care ne-au adus aici", a apreciat senatorul Sorin Oprescu. El este de parere ca Ion Iliescu nu va pleca din PSD. "Asa cum il cunosc eu pe presedinte, va ramine in partid", a afirmat acesta.
Publicat de : Adriana Tomasevici,
Data publicării: 16 Mai 2005 - 12:52
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4135&titlu=Iliescu_in_coasta_lui_Geoana