Adevarul lui Iliescu: Adio, PSD! [1]

In ciuda limbajului de lemn si a ambiguitatilor specifice, discursul lui Ion Iliescu de la Consiliul National al PSD are un mesaj clar. Intre el si PSD nu mai poate fi vorba de nici o legatura.

Mesajul lui Ion Iliescu, de vineri, de la Consiliul National al PSD, a fost receptat pina acum, in mare masura, doar la nivelul superficial al senzatiilor. „Iliescu s-a dat din nou in spectacol. Se vede clar ca nu stie sa piarda si nu face altceva decit sa incerce sa-si rezolve frustrarile.“ Aceasta ar fi una dintre ele. Altii or fi simtit, dimpotriva, „forta“ lui Ion Iliescu: „Ce le-a zis-o, dom’le, pesedistilor astora, lui Geoana, lui Nastase si celor de teapa lor! E tare mosu’!“. Aceste senzatii si altele pe care le-o fi lasat discursul fostului presedinte au, fiecare, adevarul lor. Ele nu sint nici gresite, nici de ignorat. Dar nici nu construiesc acea realitate, singura de altfel, care sa conteze si care poate fi sesizata doar la un al doilea nivel al receptarii. E vorba de nivelul la care incerci sa decriptezi celalalt adevar, si anume „adevarul“ lui Iliescu. „Ce-a vrut sa spuna, de fapt, Ion Iliescu?“ Aceasta e intrebarea la care ar trebui sa raspundem. Iar raspunsul poate fi gasit doar printr-o analiza la rece a discursului sau. Dupa parerea noastra, mesajul de vineri al lui Ion Iliescu a fost un mesaj de adio. Adio, PSD! Iata si argumentele. Fostul presedinte incepe, abrupt, printr-o contestare, fara echivoc, a rezultatelor congresului din aprilie, cel care l-a eliminat, practic, din orice ecuatie a puterii in PSD.

Schema logica din spatele acestei contestari arata astfel. In opinia lui Iliescu, congresul ar fi trebuit sa dea mesajul conform caruia „partidul are capacitatea si determinarea de a incepe un proces de refacere a increderii cetatenilor in PSD“, iar acest lucru s-ar fi realizat „in primul rind, prin debarasarea de oameni si de practici care au afectat imaginea partidului“. Acest lucru nu s-a intimplat, afirma, transant, Ion Iliescu. Concluzia logica si de bun-simt: din punct de vedere politic, rezultatul congresului a fost o eroare. Evident, desi el n-o recunoaste, spune ca atare, eroarea inseamna, de fapt, nealegerea sa in functia de presedinte al partidului. In continuare, Iliescu ofera si o explicatie. Exista, spune el, „doua posibilitati“. Doar teoretic doua, pentru ca, asa cum vom vedea, pentru Ion Iliescu e vorba, de fapt, doar de una. Prima ar fi ca „votul exprimat in congres sa reflecte o situatie obiectiva“, si anume „perceperea“ lui de catre membrii PSD ca pe „un om al trecutului si, prin urmare, o piesa perdanta pentru partid“. Ca el nu crede in aceasta posibilitate o demonstreaza discursul sau, de la un capat la altul, invocarea ei tinind doar de o anumita retorica.

A doua posibilitate, cea care-i exprima, de fapt, „adevarul“, este ca „votul din congres sa reprezinte o situatie deformata a realitatii din partid, fiind doar reflectarea aranjamentelor si rezultatul tranzactiilor de care vorbeam“. Prin urmare, daca, din punct de vedere politic, rezultatul congresului a fost o eroare, din punct de vedere „juridic“, acesta a reprezentat o frauda. Acesta este „adevarul lui Iliescu“. PSD a fost confiscat, prin frauda, de oameni care nu-i reprezinta pe cei care formeaza adevarata majoritate in partid. Solutia lui Ion Iliescu? Exista, si ea e exprimata in finalul discursului, dar, atentie!, ea nu contine deloc „PSD-ul“. Incepind prin a vorbi de „necesitatea“ in Romania a unui „partid social-democrat autentic“, in ceea ce-l priveste pe el, Ion Iliescu se refera, pe rind, doar la „consolidarea unei veritabile miscari social-democrate“, la „lansarea de mesaje morale“ si la sprijin pentru „unificarea miscarii social-democrate romanesti“. Nimic despre PSD. Ion Iliescu nu are, in discursul sau, absolut nici o solutie care sa vizeze partidul condus de Mircea Geoana si Adrian Nastase. Dar solutia lui contine doua „promisiuni“ adresate celor care vor sa i se alature: rasturnarea de la putere, printr-o „revolutie“ din interior, a actualei conduceri, prin mobilizarea bazei partidului, ignorata si inselata la recentul congres, sau, in caz de esec, ruperea partidului. Ambele au insa un numitor comun: pentru Ion Iliescu, PSD nu mai exista ca atare. Daca partidul pe care-l va imbratisa in viitor se va numi la fel, e doar o chestiune de nume, pentru ca el va fi, in esenta si in continut, cu totul altceva.
Publicat de : Pavel Lucescu
Data publicării: 16 Mai 2005 - 12:42
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4127&titlu=Adevarul_lui_Iliescu__Adio__PSD_