Lene liberală [1]

De aproape jumătate de an, PNL se plictisește la guvernare. Fericit că, după mai bine de jumătate de secol, România are o guvernare liberală, partidul a promis, imediat după alegeri, să mute munții din loc și să transforme țara într-un paradis capitalist, cu impozite mici și oportunități mari pentru cei care vor să facă bani.

Puși pe treabă, liberalii și-au concentrat forțele în guvernul condus de președintele lor, Călin Popescu-Tăriceanu, dornici să insufle Cabinetului energii creatoare și putere de muncă. Numai că rezultatul a fost invers decât cel scontat. Comoditatea proverbială a premierului-lider de partid s-a transferat asupra PNL. De luni bune, partidul picotește și cască în Parlament și la Guvern, mulându-se perfect pe tiparul lui Tăriceanu. Formațiunea liberală se ghidează după principiul efortului minim, respectat cu sfințenie de către premier, atât în perioada în care se afla în băncile opoziției, cât și acum, când ar trebui să acționeze ca motor politic și guvernamental. Ședințele de partid, deși săptămânale, nu produc nimic politic. Discuțiile de interior sunt sterile și se reduc la simple informări despre contactele europene ale locatarilor liberali de la Palatul Victoria. Conferințele de presă se țin sporadic la nivelul grupului deputaților, de către același purtător de cuvânt, care, în urmă cu doar un an, înfunda faxurile redacțiilor cu comunicate stupide.

În Parlament, aleșii liberali își țin cuminți cartelele de vot în buzunar, cu excepția câtorva, care sabotează, de obicei, cele mai importante acte normative ale Cabinetului, cum a fost cazul Codului Fiscal și al legii noilor declarații de avere. Mult trâmbițata înnoire a garniturii parlamentare a PNL n-a dat roade. Cu excepția deputatului-ministru Bogdan Olteanu, tinerii liberalii se plâng că se plictisesc de moarte votând legi. Nici urmă de vreo inițiativă legislativă notabilă, deși premierul i-a îndemnat, în stilul său neconvingător, să legifereze din toate pozițiile. Nemulțumiții, din ce în ce mai apatici și ei, acuză, pe la colțuri, faptul că întreaga putere din partid se concentrează la Palatul Victoria. Dar nici ei nu ridică un deget ca să trezească partidul din amorțeală. Nici măcar afaceri bănoase nu mai fac liberalii, dar mai mult de frica lui Traian Băsescu, care le-a transmis, din capul locului, că e cu ochii pe ei. Cât despre critici, fie ele și în foruri interne, la adresa Executivului, nici nu poate fi vorba. Nici unul dintre liderii partidului n-a fost revoltat de ieșirea deplasată a lui Tăriceanu, aflat în vizită formală în zonele sinistrate din Timiș. Cei mai mulți i-au dat dreptate premierului, cu argumentul că amărâții rămași fără avutul lor de-o viață așteaptă prea mult de la stat și, că, oricum, românii trebuie să învețe să își asigure în regim privat locuințele.

Liberalii nu au emoții nici măcar când citesc sondajele și văd că partidul lor începe să se erodeze constant. Pun scăderea în intențiile de vot pe seama expunerii ministeriale a PNL, partid care și-a asumat preluarea unor ministere grele, ca Finanțele și Sănătatea. Nu s-a pus nici un moment problema de analiză a activității miniștrilor de pe urma cărora se pierd voturi.

În ritmul pe care și l-a impus, PNL va ajunge, în curând, o formațiune la guvernare a cărei cotă electorală și prestație ar recomanda-o mai mult pentru opoziție. Lucru care s-ar și putea întâmpla, dacă Băsescu se hotărăște, în sfârșit, să provoace anticipate și să ridice de pe umerii lui Tăriceanu greaua povară a guvernării.
Publicat de : Liliana RUSE
Data publicării: 14 Mai 2005 - 10:34
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4102&titlu=Lene_liberala