Autobuze fara aer conditionat, stilouri de 1.300 de lei bucata pentru membrii CA al RATB [1]

Autor: Mediafax 15

.04.2013

Guvernul va sesiza Directia Nationala Anticoruptie (DNA) asupra unor posibile fapte de natura penala identificate in activitatea Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) in perioada 2010-2012, descoperite de Corpul de Control in urma unor verificari efectuate la solicitarea primarului general.

Solicitarea de efectuare a unui control a fost transmisa premierului Victor Ponta in luna noiembrie a anului trecut de catre primarul general Sorin Oprescu.

In nota de control, finalizata in aceasta saptamana, se arata, printre altele, ca reprezentantii RATB din perioada cercetata au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate serviciului de transport public sub­ventionat, prin schimbarea destinatiei banilor, si au comis nereguli in atribuirea unor contracte de achizitii, ceea ce poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice.

RATB, care in 2010 si 2011 a raportat un profit contabil zero, a efectuat cheltuieli de protocol de 450.967 lei, din care 299.119 lei pentru produse de la cantina, de patiserie, bauturi si cafea penru conducerea regiei, iar alte 10.530 lei au fost cheltuite pentru 6 stilouri cu penite de aur si platina tip Mont Blanc, la un pret de circa 1.700-1.300 lei/bucata, pentru membrii Consiliului de Administratie al RATB.

Din subventiile locale ca tarif social, motivat de contractele colective de munca, RATB a efectuat cheltuieli in beneficiul angajatilor, membrilor de familie ai acestora si pensionarilor, desi subventia nu era destinata acestora. Directorul RATB a infiintat functia de presedinte al Asociatiei sportive, care a fost ocupata de presedintele Sindicatului Transporturilor Bucuresti, fara sa se tina cont de avizul negativ de legalitate emis de serviciul juridic, iar acest presedinte a participat la negocierile colective in care au fost stabilite si cheltuielile pentru activitati cultural-sportive, inclusiv salariul sau.

In aceeasi perioada, regia a inregistrat pierderi totale de 4,7 milioane lei din activitati secundare desfasurate de cantina si bufetul din incinta, casa de oaspeti Predeal si asociatia sportiva, iar profitul a fost diminuat si prin provizioanele de peste 56 milioane lei constituite pentru compensarea creantelor fata de municipiu, inregistrate ca urmare a neachitarii in totalitate a subventiilor pentru tariful de protectie sociala. Prin constituirea provizioanelor a fost diminuat profitul si implicit cuantumul sumelor care trebuiau achitate la bugetul local, paguba fiind calculata la 30,7 milioane lei.

Pentru subventionarea tarifului de protectie sociala, RATB a primit din bugetul local putin peste un miliard de lei, in 2010 si 2011, fara ca in documentele contabile ale regiei sa existe date concrete privind modul de repartizare a subventiilor.

RATB a incheiat in ianuarie 2011 si un contract de asociere cu societatea Astra Vagoane Calatori prin care partile s-au obligat sa retehnologizeze un lot de tramvaie, cu podea 100% coborata, la un cost de productie estimat la 1,6 milioane euro, desi regia proiectase si fabricase deja un tramvai modern, cu podea partial coborata, care a raspuns cerintelor de trafic, la un cost de circa 800.000 euro. Contractul de asociere a fost semnat, ca director al Uzinei de Reparatii RATB, de o persoana care, din septembrie pana in octombrie acelasi an, a fost in acelasi timp salariat atat al RATB, cat si al societatii Astra Vagoane.

In nota de control se arata ca, in etapa premergatoare incheierii contractului, RATB a realizat un studiu de piata formal, limitandu-se la trimiterea, in decembrie 2010, a unei scrisori de intentie catre mai multi producatori de tramvaie, dar imediat dupa primirea raspunsului de la Astra si inainte de a primi raspunsurile de la alti producatori s-a decis incheierea contractului cu aceasta societate, fara o motivatie.

Asocierea a fost aprobata la nivelul societatii Astra in septembrie 2010, inainte ca RATB sa trimita scrisori de intentie catre alti producatori.

Tot in document se mai arata ca pentru majoritatea terenurilor administrate de RATB a fost mentinuta o valoare de inventar derizorie, de 1 leu, desi au suprafete de pana la 97.599 metri patrati. In acest context, un teren de 640 metri patrati din incinta Autobazei Floreasca a fost inchiriat catre o firma care se ocupa cu organizarea de nunti si petreceri. Calatorii bucuresteni se plang deseori de serviciile RATB: autobuze, tramvaie si troleibuze fara aer conditionat spre exemplu, care nu isi respecta orarul de parcurs. De asemenea, o mare problema este inexistenta benzilor unice pe marile bulevarde care sa fluidizeze traficul.


Publicat de : ---
Data publicării: 15 Apr 2013 - 06:03
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=40889&titlu=Autobuze_fara_aer_conditionat__stilouri_de_1_300_de_lei_bucata_pentru_membrii_CA_al_RATB