Iliescu porneste lupta de clasa in PSD [1]

Ion Iliescu a atacat ieri, dupa trei saptamini de tacere. Dur. Taxind actuala si fosta conducere a PSD de „mentalitate corupta si parazitara“, de „dispret fata de oameni“ si de acumularea „unor averi fabuloase“. Concluzia: „Locul meu nu este linga acesti oameni“, amenintind cu ruperea PSD.

Doar Traian Basescu a mai criticat atit de dur PSD precum a facut-o ieri Ion Iliescu, cel care a creat partidul cu 15 ani in urma. Din primele vorbe, creatorul partidului s-a delimitat explicit de triumviratul Geoana-Nastase-Mitrea si de toata conducerea centrala a partidului, rezultata dupa congresul din 21 aprilie, pe care a acuzat-o de coruptie: „Avem lideri vulnerabili. Ei trebuiau sa se retraga din prim-planul vietii politice. Nu putem culpabiliza intreg partidul pentru eticheta pusa unora. Ce autoritate morala mai poate avea cineva care una spune si alta fumeaza? Ei si-au dat mina intr-o conspiratie, pentru a-si asigura controlul asupra partidului. Aceste practici, prin care functiile se impart in partid prin grupuri de presiune, prin cabale, sint incompatibile cu calitatea de membru PSD. Aceste negocieri pentru functii releva mentalitatea corupta, parazitara a liderilor importanti“. Iliescu a amenintat cu declansarea unei disidente in PSD, facind recurs la istorie: „In anul 1971, am fost expulzat din conducerea de atunci (a PCR, n.a.) si trimis la Timisoara. Prietenii m-au ocolit. Mi-as dori sa nu repet aceasta istorie trista, din anii totalitarismului“. Imediat dupa finalul discursului, Geoana a replicat: „Sint convins ca nu se va intimpla in 2005 ceea ce s-a intimplat in 1971“, dar fantoma disidentei anuntate a lui Iliescu a ramas ca un cui in mintea celor peste 500 de membri PSD reuniti ieri la Consiliul National desfasurat la Palatul Parlamentului.
„Meditez daca sa plec din PSD“

Iliescu a fluturat ieri si spectrul ruperii PSD, dirijat chiar de el: „Locul meu nu este linga acesti oameni. Meditez asupra oportunitatii de a mai ramine membru PSD. Rezultatul congresului ma conduce sa iau doua decizii: daca eu sint un om al trecutului, o piesa perdanta, concluzia e retragerea mea din joc. Daca iau in calcul situatia deformata dupa congres, rezultat al negocierilor grupurilor de presiune si al neregulilor de la vot, locul meu nu e aici. In ambele cazuri, sint obligat sa-mi reconsider pozitia fata de actuala conducere a PSD“.

Ideea abandonarii posibile a PSD de catre Iliescu a devenit transparenta, contrar opiniilor exprimate de membrii triumviratului, inainte de Consiliu: „Imi propun sa ramin activ in lansarea de mesaje. Voi sprijini eforturile de unificare a miscarii social-democrate romanesti“. Deloc intimplator, in ultimele zile, atit Mircea Geoana, cit si Adrian Nastase au declarat ca PSD ramine un partid social-democrat, dar care urmareste sa se deplaseze spre centru. Mai mult, cu trei saptamini in urma, Nastase avertiza public pe pesedistii nemultumiti de viitoarea orientare sa-si caute un alt partid.
„Avem lideri aroganti, cu averi uriase“

Acuzatiile de coruptie si de practici ilegale au curs ieri din gura lui Ion Iliescu la adresa colegilor sai: “Avem lideri dispretuitori fata de oameni care au acumulat averi uriase si care privesc aristocratic la alegatori. PSD a pierdut alegerile din cauza clientelismului, a comportamentului arogant al unor lideri, a etichetarii partidului de partid al coruptilor. Avem lideri vulnerabili. In loc sa-i marginalizam pe liderii cu grave carente de comportament, congresul l-a indepartat pe cel incomod. In partid sint profitori, grupuri de interese, grupuri clientelare. Toti si-au dat mina intr-o conspiratie. S-au practicat cabale. „Nimeni nu a scapat. Adrian Nastase a fost acuzat de „practici si mentalitati corupte, parazitare, care sint rezultatul politicii clientelare promovate de cei care au condus“. Mircea Geoana a fost taxat mai subtire: „Nota falsa din discursul lui de la congres“.

Viorel Hrebenciuc a fost gasit martor vinovat al jocurilor de culise. Vasile Dincu, lider al grupului de la Cluj, a fost evocat de Iliescu drept martor al „aranjamentelor de culise“. Doar Miron Mitrea nu a fost atacat punctual, desi in discursul initial al lui Ion Iliescu era si el criticat pentu complicitate la „cabalele din PSD“.
Iliescu citeaza „Cotidianul“

In lupta sa cu actualii lideri ai PSD, Iliescu a ajuns sa faca apel la articolele si comentariile aparute in presa, respectiv in „Cotidianul“. De la tribuna Consiliului National al PSD, el a citat un fragment dintr-un comentariu aparut in ziarul nostru, imediat dupa congresul partidului, sub semnatura lui Mircea Mihaies: „Sub ochii lacomi de noutati ai presei, am fost martorii unei banale semi-rocade: Geoana a trecut in locul lui Nastase, Nastase si-a reluat locul de pina in 2000. Atit si nimic mai mult. A, sunteti uimiti de ce i s-a intimplat lui Iliescu? Pai, tehnic vorbind, nu i s-a intimplat nimic: «bunicuta» nici n-a cistigat, nici n-a pierdut vreo functie, pentru ca nu detinea nici un rol in partid. Toata tevatura in jurul sale e, practic, fara obiect.“ Evident, Ion Iliescu a omis din textul lui Mihaies cuvintul „bunicuta“.
„Dle Iliescu, veniti la noi, la romi, ca avem 1,5 milioane de voturi”

Cel mai original discurs i-a apartinut fostului deputat PSD Madalin Voicu (foto), care l-a invitat, practic, pe Ion Iliescu sa plece impreuna, de mina, din partid: „Dle Iliescu, daca PSD nu va mai vrea, veniti la noi, la romi, ca avem 1,5 milioane de voturi.“ Scopul Consiliului National al PSD de ieri a fost sa aleaga un nou sef al acestui for. A existat un singur candidat: senatorul Dan Mircea Popescu, ales aproape in unanimitate. Cristian Diaconescu a fost ales seful Comisiei de Integritate a PSD. Senatorul Aristide Roibu si-a pastrat functia de trezorier al PSD. Saptamina viitoare urmeaza o noua runda a luptelor interne din PSD: se vor alege secretarii executivi si „guvernul din umbra“, coordonat de Adrian Nastase.
Declaratiile lui Iliescu au amutit sala

„Avem lideri dispretuitori care au acumulat averi uriase si care privesc aristocrat la alegatori.“
„Locul meu nu este linga acesti oameni. Sint obligat sa-mi reconsider pozitia fata de aceasta conducere a partidului.“
„Ce inseamna negocierile? Jocurile de culise, grupurile de presiune din PSD? Inseamna o mentalitate corupta, parazitara! Daca veti lasa nesanctionate aceste practici, ele vor submina partidul.“
„Aceste practici sint rezultatul politicii clientelare promovate in partid de cei care au condus PSD.“
„Imi propun sa ramin activ. Voi sprijini efortul de unificare a miscarii social-democrate romanesti.“
Publicat de : Ada Mesesan
Data publicării: 14 Mai 2005 - 10:23
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4087&titlu=Iliescu_porneste_lupta_de_clasa_in_PSD