Până unde, Băsescu? Și până când? [1]

După "ocupația" din Irak urmează "intervenția" în Belarus?

Președinții Georgiei, Ucrainei și României au discutat, la summitul GUUAM de la Chișinău, desfășurat luna trecută, despre înlăturarea de la putere a omologului lor din Berlarus, Aleksandr Lukasenko. Informația a fost făcută publică de șeful statului georgian, Mihail Saakașvili, într-un articol scris pentru prestigiosul cotidian american "Washington Post", și confirmată de purtătorul de cuvânt al Președinției României, Adriana Săftoiu.
În articolul publicat în ediția de marți a "Washington Post", Mihail Saakașvili, un avocat care și-a făcut studiile în SUA, propune convocarea unei noi Conferințe de la Ialta, sub forma unei asociații voluntare a noilor democrații europene. Aceasta va avea următoarele obiective: consolidarea sistemelor democratice din statele membre, extinderea libertății în regiunea Mării Negre și, ulterior, în țări precum Cuba sau Zimbabwe.
În legătură cu cel de-al doilea obiectiv, Mihail Saakașvili susține că "lumea poate face mai multe pentru a ajuta poporul bielorus să-și câștige libertatea". Potrivit președintelui georgian, noua Conferință de la Ialta va milita pentru instaurarea libertății în Belarus, prin susținerea materială a opoziției de la Minsk și prin "instruirea" societății civile după modelul practicat cu succes în Georgia și Ucraina.
"Din fericire, divizarea Europei creată la Ialta și Cortina de Fier care marca granițele acesteia sunt fantome ale trecutului, iar acum o mare parte din teritoriul atribuit la Ialta unui dictator s-a integrat în comunitatea statelor democratice. Acum este rândul nostru să contribuim la reîntregirea unei Europe libere și pașnice", a mai spus Saakașvili.
Lukașenko le stă în gât americanilor
Considerat de Statele Unite "ultimul dictator din Europa", Aleksandr Lukașenko a ajuns la putere în 1994, fiind ales președinte pentru o perioadă de 5 ani. În urma unui refendum ce a avut loc în 1996, el a reușit să își prelungească mandatul până în 2001, când au fost organizate noi alegeri.
Acestea au fost câștigate tot de Lukașenko, care, în mod normal, nu ar mai fi avut dreptul să participe la scrutinul prezidențial de anul viitor.
Numai că, în octombrie 2004, liderul de la Minsk a convocat un nou referendum, în cadrul căruia populația a avut de ales între a-i acorda dreptul la o nouă candidatură prin modificarea Constituției și a lăsa neschimbată Legea fundamentală, care prevede că un politician nu poate să obțină mai mult de două mandate de șef al statului.
Conform rezultatelor oficiale, peste 70% dintre cetățenii prezenți la urne au fost de acord ca Aleksandr Lukașenko să intre încă o dată în cursa pentru funcția supremă în stat, însă statele occidentale, în special SUA, au contestat modul desfășurare a procesului de vot.
Luna trecută, secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, s-a întâlnit, în Lituania, cu reprezentanții opoziției din Belarus, pe care i-a asigurat de sprijinul Washingtonului pentru preluarea puterii. "Există un drum spre democrație și în Belarus, chiar dacă este dificil și lung. Vă admirăm curajul și hotărârea și vrem să știți că sunteți în gândurile noastre", le-a spus Rice opozanților.
Rugat să comenteze declarațiile Condoleezzei Rice, Aleksandr Lukașenko a replicat: "E bine că știe de existența unei țări numite Belarus. Recent, ea a zburat pe deasupra noastră și trebuie să fi văzut că aici nu sunt teroriști".
Președintele Belarusului beneficiază în continuare de susținerea Rusiei, care, mai mult ca sigur, va încerca să împiedice orice tentativă de a-l înlătura de la putere, inclusiv pe cea de care a vorbit liderul de la Tbilisi.
Publicat de : Dan Stancu
Data publicării: 12 Mai 2005 - 08:50
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4018&titlu=Pana_unde__Basescu?_Si_pana_cand?