Copilul minor al lui Geoană muncește din greu să-și întrețină familia [1]

Noile declarații de avere au scos la iveală o trăsătură nebănuită a demnitarilor: cea de admiratori ai frumosului și, implicit, de posesori de obiecte valoroase de artă, de la tablouri la sculpturi sau colecții numismatice.

Cele mai multe dintre neprețuitele bunuri au fost dobândite în timpul regimului comunist, cum este cazul lui Ion Iliescu, spre deosebire de bijuteriile și ceasurile de firmă, achiziționate după Revoluție. Totuși, în mod ciudat pentru cineva care colecționează artă, mulți dintre aleși declară, cu un aer revoltat, că nu sunt în stare să-și evalueze picturile, semn că, pentru cei mai mulți dintre ei, achizițiile au fost, de fapt, investiții. Acum, toată lumea așteaptă ridicarea vălului de pe unul dintre cele mai bine păstrate secrete: ce conține, de fapt, pinacoteca lui Adrian Năstase.


La Senat, democrata Cornelia Cazacu - cunoscută pentru mărturisirea că nu a fost atentă la ce votează pentru că se gândea la o nuntă unde urma să fie nașă - deține patru tablouri grele, semnate de mari maeștri ai picturii, precum Nicolae Tonitza, Camil Ressu și Nicolae Grigorescu. Cazacu estimează că picturile, de grija cărora tremură și noaptea, după cum singură povestea, costă în jur de 50.000 de euro. Senatorul PD a investit și în bijuterii – cercei, brățări, coliere și inele – a căror valoare ajunge la 20.000 de euro.

Mai-marele Senatului, pesedistul Nicolae Văcăroiu, s-a concentrat, după cum era de așteptat, asupra cantității: el are peste 60 de tablouri, cu o valoare medie de 10 milioane de lei, 16 gravuri Gastone și în jur de 90 de icoane de argint sau cu pietre semiprețioase, plus patru șiraguri de perle cu cercei. Văcăroiu declară și el bijuterii de 220 de milioane de lei.

Rămas sărac și cinstit, Ion Iliescu are, drept cele mai de preț bunuri, 17 tablouri de pictori români, dintre care se distinge numele lui Corneliu Baba. Fostul președinte afirmă că le-a cumpărat în anii ’60, în perioada în care regimul comunist lua cu japca obiectele de artă de la proprietarii lor de drept. Cât privește valoarea estimată a tablourilor, Iliescu a scris scurt: „Nu știu”.

Similar a procedat și Mircea Geoană. La finalul declarației de avere, președintele pesedist a scris, ignorând o regulă a gramaticii care interzice virgula între subiect și predicat: „Subsemnatul, nu îmi asum responsabilitatea pentru valoarea estimată a bunurilor, fiind vorba despre o apreciere pur personală a subsemnatului, făcută cu bună credință și în lipsa unor cunoștințe de specialitate”. Totuși, Geoană a făcut o încercare și și-a estimat tablourile și bijuteriile la 6.000 de dolari, iar obiectele de cult la 2.000 de dolari. Liderul PSD este, însă, foarte riguros când vorbește despre veniturile obține de copiii săi anul trecut. Unul dintre cei doi copii ai lui Geoană a obținut 118.458.376 de lei „drepturi intelectuale” de la Castel Film, un sfert din banii pe care i-a avut tatăl său, ca ministru de Externe.
Publicat de : Liliana RUSE
Data publicării: 11 Mai 2005 - 09:31
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4000&titlu=Copilul_minor_al_lui_Geoana_munceste_din_greu_sa_si_intretina_familia