Aici Radio Paunescu [1]

Senatorul PSD a incalcat si legea, si bunul-simt, dictind stirea despre el
Bardul de la Birca nu mai are ce cauta in fruntea Comisiei senatoriale pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa; Colegii de comisie ai lui Adrian Paunescu se pling ca nu-l pot schimba. In acest caz, ramine solutia demisiei


Dragos Seuleanu, directorul Societatii Romane de Radiodifuziune, ar face bine sa termine cu circul: daca nici acum nu recunoaste obedienta politica a institutiei pe care conduce, atunci inseamna ca ori e dotat cu un tupeu nemarginit, ori ne crede prosti. In plina campanie de dezvaluire a abuzurilor practicate de “echipa Seuleanu”, “Cotidianul” a scos la iveala o inregistrare socanta. E vorba despre o convorbire telefonica intre Adrian Paunescu si un redactor al postului public de radio. Cu ce credeti ca se ocupa senatorul PSD in plina campanie electorala prezidentiala, dicta, cuvint cu cuvint, o stire despre el insusi!

E limpede ca Adrian Paunescu a abuzat de functia sa de presedinte al comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa. Adica, tocmai organismul abilitat sa asigure libertatea de expresie si echidistanta institutiilor media precum Radiodifuziunea!
Caseta compromitatoare a fost pusa la dispozitia presei de Initiativa Profesionala Radio Romania, formata din redactori ai postului public.
Convorbirea inregistrata a avut loc pe 4 decembrie 2004, adica exact intre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale, care aveau sa decida cine va conduce Romania in urmatorii ani.

Pozitia Radioului: singurul vinovat e redactorul!

Attila Visauer, purtatorul de cuvint al Societatii Romane de Radiodifuziune, a declarat ieri ca, din punctul de vedere al institutiei, singurul vinovat este redactorul care a produs acea stire, Roman Musat. Visauer a spus ca “va fi constituita o comisie care sa cerceteze cazul”. Iata care este versiunea redactorului Roman Musat in legatura cu ce s-a intimplat in seara de 4 decembrie: “A fost sunat seful de tura, care nu a vrut sa dea stirea, dar i s-a spus de mai sus sa o dea. Lucruri din astea s-au tot intimplat. A trebuit sa-l sunam, sa ne dea o declaratie. El ne-a dictat-o. Am inregistrat la ordin, am facut stirea, am difuzat-o la ora 21.00 in buletin, dupa care, sub pretext ca nu era in regula, am fost sunat din nou, ca sa difuzam din nou si la radiojurnal”. Roman Musat a aflat de la “Evenimentul zilei” ca este considerat vinovat de conducerea Radioului: “Imi vine sa rid. Astea sint minciuni. Mai mult, sint niste minciuni lase”.

Dialogul Paunescu - redactor

Redactor: Deci, puteti incepe, domnule senator.
Adrian Paunescu: “Prezent la Deva pentru a-si prelua mandatul de senator al Circumscriptiei electorale 22, Adrian Paunescu a tinut sa treaca si la primele fapte. El s-a intilnit in aceeasi zi cu primarii din zona Hateg, in comuna Totesti, si a doua zi a avut intilniri cu oameni de afaceri din Brad”“ aaaa, nu, nu “si a doua zi a avut intilniri cu cond..., cu, cu... directorii scolilor, grupurilor scolare si liceelor din Deva, precum si intilniri cu...” aaa, oameni semnificativi din zona Bradului si a Orastiei. Simbata viitoare, actualul senator de Hunedoara se va afla...”

Paunescu: “Am povestit un fapt deosebit”

Contactat ieri de “Evenimentul zilei”, senatorul Adrian Paunescu a declarat, senin, ca nu a gresit cu nimic! “Parerea mea este ca e inca ceva folosit in aceasta perioada, cind toate mijloacele sint puse la dispozitia intereselor puterii impotriva oamenilor care sint de alta parere si din alte partide. Nu s-a intimplat nimic. Am povestit la telefon ceva ce s-a intimplat. Am facut-o la persoana a treia pentru ca asa m-a rugat redactorul, pentru a-i fi lui mai usor. Am povestit un fapt deosebit, si anume ca un senator mersese in teritoriu si isi facuse datoria”, a declarat, halucinant, senatorul PSD.

Reactii

“Evenimentul zilei” a solicitat parerea unor membri ai comisiilor parlamentare pentru Cultura, arta si mijloace de informare in masa, precum si a citorva analisti politici si media.

“Situatia penibila de a dicta stiri privind propria persoana”
Adrian Cioroianu (PNL), vicepresedinte al comisiei de la Senat: “E foarte trist. In calitate de coleg de comisie al domnului Paunescu, cred ca domnul Paunescu a fost mai curind victima unui partid care s-a crezut atotputernic si invulnerabil. Respirind acelasi aer ca si colegii sai de partid, poetul Adrian Paunescu a ajuns in situatia penibila de a dicta stiri privind propria persoana. Personal, cred ca acest lucru reprezinta o decadere pentru jurnalistul care era Adrian Paunescu. Insist pe ideea ca dinsul reprezinta o victima. Nu stiu daca destituirea domnului Paunescu ar fi o solutie. Procedura de destituire a unui sef de comisie este mai complicata. Eu m-as multumi daca dinsul ar da o explicatie franca privind acest episod”.

“A fost impus de PSD, aripa Ion Iliescu”
Lavinia Sandru (PD), vicepresedinte al comisiei de la Camera Deputatilor: “Adrian Paunescu a fost impus ca presedinte al comisiei de cultura din Senat de catre PSD. Mai precis, de aripa Ion Iliescu. Nu trebuie sa ne mai mire ca anumiti “corifei” ai sistemului comunist din Romania, precum Adrian Paunescu, se comporta in continuare asa. Aceasta este problema Romaniei si a parlamentului, pe care noi va trebui sa o rezolvam. Ma refer aici la noua generatie de oameni politici, din care fac si eu parte”.

“Vina este mai ales a directorului general”
Olguta Vasilescu (PRM), membra a comsiei de la Camera Deputatilor: “Nu e normal ca un parlamentar sa se preteze la a spune cum vrea el sa apara o stire despre el insusi. Nu este vina neaparat a lui Adrian Paunescu, ci a redactorului-sef de la stiri, a redactorului care acceptat si, mai ales, a directorului radioului public, care permite asa ceva. Din pacate, nu se va putea face nimic in privinta prezentei domnului Paunescu in postul de presedinte al comisiei de la Senat. Functiile sint negociate conform algoritmului. In legatura cu acest caz numai PSD poate sa faca ceva. Este o cutuma parlamentara, iar membrii comisiilor de cultura nu-si pot alege presedintele. Imi pare foarte rau ca, atitia ani, acesti oameni din radio nu au venit in comisiile de cultura, sa spuna ce se intimpla. Nu uitati ca noi am picat raportul Televiziunii Romane. Am fi putut lua masuri daca stiam in toamna ce se intimpla la radio”.

“Vom face efortul sa comunicam si cu dinozauri”
Mircea Toma (presedintele Agentiei de Monitorizare a Presei): “Cred ca daca aceasta interventie a domnului Paunescu a avut ca produs final o stire, atunci este un exemplu clar de manipulare crasa. Daca produsul acestei activitati este un material care a fost difuzat in spatiul rezervat partidelor, atunci el nu poate sa fie considerat interventie sau manipulare politica. Momentul in care am simtit ca domnul Adrian Paunescu nu intelege nimic din ceea ce inseamna libertatea de exprimare a fost acela in care ii interzicea lui Valentin Nicolau, presedintele TVR, sa vorbeasca in sedinta comisiei parlamentare. Faptul ca domnia sa este presedintele comisiei nu este dorinta mea, ci este efectul alegerilor si al optiunii partidului pe care il reprezinta. Daca partidul tine sa fie reprezentat de un dinozaur, este dreptul lui democratic. Cind vom avea prilejul sa ne intilnim cu comisia, vom face efortul sa comunicam si cu dinozauri”.

“Nu vad legatura”
Zamfir Dumitrescu (PSD), membru in comisia de la Camera Deputatilor: “A dicta nu mi se pare normal din partea lui Adrian Paunescu, dar nu mi se pare corect ca a acceptat redactorul. Vina este a amindurura, pentru ca sint doua parti, cel care conduce si cel care se supune. Daca redactorul a acceptat sa i se dicteze, e problema lui. Paunescu a impus o forma de redactare. Personal nu sint de acord cu asa ceva. As dezavua si pe cel care o initiaza, dar si pe cel care o admite. Pe de alta parte, nu vad legatura dintre acest fapt si pozitia lui Paunescu in comisia de cultura. Am participat la o singura sedinta pina acum si nu mi s-a parut ca presedintele s-a impus in vreun fel”.

Jurnalistul, “secretarul lui Paunescu”
Ralu Filip (presedinte CNA): Din punctul meu de vedere de vina e jurnalistul care a acceptat asa ceva. Pentru ca in aceasta situatie nu mai esti jurnalist, esti secretar, in cazul asta secretarul lui Adrian Paunescu. Iar daca i s-a dat ordin, vina este a celui care a dat ordinul.
Vlad Iorga
Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 20 Ian 2005 - 10:51
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=397&titlu=Aici_Radio_Paunescu