Gura lumii [1]

Mimând surprinderea față de interesul gazetarilor în legătură cu anunțatele schimbări în structura și competențelor Guvernului (măsură adusă la cunoștința publică, în urmă cu câteva săptămâni, de nimeni altul decât de primul-ministru), președintele executiv al PD a precizat că în Comitetul de coordonare al coaliției la Putere nu s-a discutat despre astfel de preocupări.

Cum să se discute despre asemenea treburi când populația este preocupată de efectele dezastruoase ale inundațiilor, de soarta cetățenilor români răpiți în Irak? Ce o să spună lumea?, a exclamat liderul PD. Chiar așa: ce spune și va spune lumea despre actuala Putere?
Este evident că, după publicarea rezultatelor celor mai recente sondaje de opinie, cei care conduc, în prezent, țara acordă o tot mai mare atenție stărilor de spirit ale populației. Diminuarea drastică a coeficientului de încredere și sporirea temerilor legate de modul în care sunt gestionate afacerile publice au provocat o stare de evidentă neliniște în rândurile mai-marilor zilei. Din acest motiv sunt deosebit de grijulii cu tot ceea ce le poate șifona imaginea. Recentele gafe, în special cea a premierului în raporturile cu sinistrații din județul Timiș, le-au creat disconfort, astfel încât prudența a devenit o normă de comportament. Consecința imediată? O diminuare sensibilă a transparenței.
Ce se întâmplă cu astfel de teme precum alegerile anticipate, restructurarea, remanierea ori demisia guvernului? Ele n-au fost inventate de ziariști. Nu gazetarii au lansat și regândit tot felul de zvonuri în legătură cu intențiile șefului statului, ale primului ministru, ale partidelor din coaliția guvernamentală. Când șeful Executivului a anunțat că, imediat după semnarea Tratatului de aderare la UE și Paști va purcede la măsuri de fond privind structura și componența Cabinetului său, i s-a acordat creditul aferent. Cine să-și imagineze că o persoană atât de importantă vorbește în dodii?
Era suficient să se vadă cât de încurcat de stânjenit a apărut premierul după întâlnirea de la Cotroceni cu președintele României pentru a ne da seama că există o foarte slabă legătură între spusele domniei sale și adevăratele preocupări ale persoanelor cu funcțiile cele mai înalte în stat. Într-adevăr, își măsura fiecare cuvânt cu gândul la "ce o să zică lumea".
S-au petrecut și se petrec prea multe lucruri ciudate (să le spunem doar așa) în conducerea treburilor țării pentru ca lumea să nu zică, să nu reacționeze. Experiența postdecembristă a confirmat majorității concetățenilor noștri că, în cazul multor politicieni, una este "fațada" și alta "interiorul".
S-au afișat tot felul de atitudini, s-au lansat pe piața zvonurilor tot felul de baloane de încercare, s-au desfășurat, în culise, prea multe jocuri reprobabile pentru a se mai putea miza pe naivitatea generalizată, caracteristică primilor ani de după Revoluție. Prea multe speranțe spulberate, prea multe deziluzii au generat nu numai circumspecție, ci și neîncredere față de ceea ce se afirmă în public și ceea ce se întâmplă în realitate.
Cine să creadă că, după tot tam-tam-ul care s-a făcut în legătură cu întâlnirea post-pascală între șeful statului și primul-ministru, după o mobilizare gazetărească deosebită, au fost discutate aspecte legate de... inundații și de calendarul cu UE? După atâtea abureli, chiar dacă s-a discutat despre situația provocată de inundații sau despre integrarea europeană, prea puțini pot să creadă așa ceva. Se întâmplă exact ca în istorioara cu iminentul atac al lupilor la stână.
Probabil, politicienii au "antenele" lor, care le permit ca, simultan cu sondajele de opinie, să cunoască și prin alte mijloace stările de spirit din rândurile populației. Nu excludem posibilitatea ca semnalele primite să fie cele corecte. Dacă, însă, judecăm lucrurile după declarațiile publice și, mai ales, după măsurile adoptate, ne dăm seama că nu totul este în regulă: ori interpretarea acestor informații este eronată, ori viteza de reacție este inadecvată, ori se manifestă ambele "fenomene". Cert este că oferă prea multe "subiecte" pentru ceea ce numim "gura lumii". Cum am mai avut prilejul să remarcăm, atunci când se afișează prea multă siguranță de sine, ceea ce apare pe primul-plan este... nesiguranța.
Publicat de : Valentin Stănilă
Data publicării: 06 Mai 2005 - 08:43
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3879&titlu=Gura_lumii