Regele Mihai, discurs istoric in absenta premierului Boc si a presedintelui Basescu [1]

Regele Mihai e asteptat, marti, in Parlament, pentru a rosti un discurs, primul in fata forului legislativ dupa mai bine de 60 de ani, eveniment de la care insa vor absenta, desi au fost invitati, presedintele, premierul, patriarhul BOR, prezenta multor parlamentari ai puterii fiind si ea incerta

.

Regele Mihai va sustine un discurs istoric Imaginea 1/1

Discursul are loc cu ocazia celei de a 90-a aniversari a fostului suveran.

Sedinta solemna comuna a Camerei Deputatilor si Senatului consacrata aniversarii Regelui Mihai urmeaza sa inceapa la ora 10.00.

Principesa Margareta a declarat recent ca fostul suveran este foarte emotionat inaintea discursului pe care urmeaza sa il rosteasca in fata deputatilor si senatorilor, precizand ca Regele Mihai a asteptat mult timp acest moment.

La sedinta solemna a Parlamentului au fost invitati sa participe presedintele Romaniei, fosti sefi de stat, consilieri prezidentiali, Guvernul, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, primarul Capitalei, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice, directorii SRI, SIE, SPP, STS, Avocatul Poporului, presedintii Curtii Constitutionale, Consiliului Legislativ, Curtii de Conturi, ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei, ai Consiliului Superior al Magistraturii, Academiei Romane, Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, Asociatiei Cavalerilor Ordinului "Mihai Viteazul", membri ai corpului diplomatic.

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca nu va participa la eveniment, pentru ca nu are motiv. De altfel, seful statului are programata pentru marti, de la 9.15, participarea la ceremonia militara organizata cu prilejul Zilei Armatei Romaniei, la Monumentul Eroilor militari romani cazuti la datorie, iar la ora 10.00, ora la care ar urma sa inceapa discursul fostului suveran, Traian Basescu va pleca spre Bruxelles pentru o intalnire cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Seful statului a avut in ultima perioada mai multe declaratii critice la adresa fostului suveran. El a sustinut ca decizia regelui Mihai de a abdica a fost "un act de tradare", ca acesta a fost "sluga la rusi" si ca "bietul ex-rege" a fost atras intr-un joc politic cu Dan Voiculescu si PNL.

In ceea ce priveste un eventual mesaj al sefului statului cu aceasta ocazie, replica sa a fost fara echivoc: "Un mesaj care sa spuna ce?".

Relatia fostului suveran cu cei care au condus Romania dupa 1990 a fost si in trecut marcata de momente foarte tensionate. Regele a reprimit pasaport romanesc abia in 1997, dupa ce a mai fost in tara cu ocazia sarbatorilor de Pasti din 1992, insa alte tentative de a intra in Romania i-au fost blocate. O prima vizita esuata s-a consumat in ziua de Craciun, in 1990. Intrat in tara fara acordul autoritatilor, fostul suveran este intors din drum pe autostrada Bucuresti-Pitesti.

La 2 martie 1997, Regele Mihai a primit un nou pasaport romanesc, pe care scria "Mihai I - cetatean roman". O zi mai tarziu, presedintele PDSR Ion Iliescu afirma ca cei la putere sunt lipsiti de moralitate si demnitate si "ling talpile" fostului suveran. Iliescu aprecia ca puterea "terfeleste" Constitutia, desi presedintele tarii - la acel moment Emil Constantinescu - a jurat pe Constitutie.

Un gest de reconciliere este facut de Ion Iliescu in martie 2001. Dupa ce a revenit in functia de presedinte al Romaniei, intr-o scrisoare in care foloseste apelativul "sire", Iliescu ii invita pe regele Mihai si regina Ana sa participe la redeschiderea Galeriei de Arta Romaneasca Moderna a Muzeului National de Arta. Consilierul prezidential Corina Cretu declara atunci ca presedintele Ion Iliescu considera ca invitatia adresata fostului suveran al Romaniei, Mihai I, este un "gest menit sa puna capat celor 11 ani de incrincenare in viata politica romaneasca".

Nici in 2011 invitarea Regelui Mihai in Parlament nu a fost lipsita de momente tensionate.

Parlamentul a aprobat, in 20 septembrie, propunerea liberalilor de a-l invita pe 25 octombrie pe Regele Mihai intr-o sedinta solemna a Legislativului, decizia fiind luata cu 203 voturi "pentru", trei voturi "impotriva" si 46 de abtineri. Propunerea a fost introdusa pe ordinea de zi a plenului reunit la solicitarea opozitiei.

Birourile Permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor respinsesera, cu o zi inainte, solicitarea PNL de organizare a unei sedinte solemne a Parlamentului consacrata Regelui Mihai. Roberta Anastase a spus ca membrii PDL din Birourile Permanente au votat impotriva propunerii liberalilor, avand in vedere faptul ca in sedinta solemna a Parlamentului pot rosti mesaje doar sefi de stat in functie.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, dupa cateva zile, intr-o conferinta de presa, ca i se pare "exagerat" faptul ca Regele Mihai se va adresa Camerelor reunite ale Parlamentului, spunand: "Daca maine vine regele Cioaba si ne cere acelasi lucru?". A doua zi, Oltean a spus ca regreta afirmatiile facute cu privire la prezenta Regelui Mihai intr-o sedinta solemna a Parlamentului, sustinand ca acestea nu reflecta "pozitia" sa "reala" fata de Institutia Regala si de Regele Mihai.

Participarea parlamentarilor PDL la sedinta solemna de marti ramane la latitudinea acestora. Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat, luni, ca partidul nu a stabilit o atitudine speciala in legatura cu participarea parlamentarilor la sedinta solemna dedicata Regelui Mihai, aratand ca acest moment este lasat la decizia fiecarui parlamentar, fapt confirmat si de liderul acestora, Mircea Toader, care a mentionat insa ca el nu va participa.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, nu va fi prezenta, marti, la discursul din Parlament al Regelui Mihai, fiind plecata in Georgia, iar sedinta va fi prezidata de presedintele Senatului, Mircea Geoana.

Nici premierul Emil Boc nu va fi prezent in plenul Camerelor reunite, programul de marti incluzand participarea la ceremonii ocazionate de Ziua Armatei la Carei, precum si la extinderea unei investitii, tot la Carei.

Si Patriarhul Daniel va absenta de la Parlament, invocand sarbatoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, si sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care impun participarea sa. Prin urmare, seful BOR va fi inlocuit de episcop-vicarul patriarhal Ciprian Campineanul, reprezentantul oficial al Patriarhiei Romane in relatia cu Parlamentul.

Dupa ce fostul suveran isi va rosti discursul in fata parlamentarilor, va avea loc o ceremonie de dezvelire a unui bust al lui Carol I, donat de Regele Mihai, acesta urmand sa fie amplasat pe holul principal al Palatului Parlamentului, intre busturile lui Ion C. Bratianu si Mihail Kogalniceanu.

De asemenea, Regele Mihai va primi din partea Camerei Deputatilor un tablou cu Palatul Parlamentului, va semna in cartea de onoare a Camerei si ii va fi conferit Colanul Camerei Deputatilor. Discursul Regelui Mihai in Parlament este o secventa din ceremoniile organizate cu ocazia implinirii de catre acesta a varstei de 90 de ani. Evenimentele programate de Casa Regala pentru "Jubileul 90" al Majestatii Sale Regele Mihai cuprind dineuri oficiale la care sunt invitate personalitati autohtone si membri ai Caselor Regale din Europa si Asia, precum si evenimente culturale.

Regele Mihai a fost suveran al Romaniei intre 20 iulie 1927 si 8 iunie 1930, precum si intre 6 septembrie 1940 - 30 decembrie 1947. (Mediafax)


Publicat de : ---
Data publicării: 25 Oct 2011 - 06:10
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=38658&titlu=Regele_Mihai__discurs_istoric_in_absenta_premierului_Boc_si_a_presedintelui_Basescu