16% impozit pe actiuni [1]

Plenul Senatului a adoptat ieri prevederile noului Cod Fiscal, stabilind ca de la 1 ianuarie 2006 se va aplica un impozit de 16% pe portofoliu de actiuni.

Amendamentul, semnat de umanista Silvia Cornei, a modificat astfel un articol din Codul Fiscal referitor la modul de calcul al impozitarii venitului pe piata de capital. Potrivit prevederilor in vigoare, in prezent se aplica un impozit de unu la suta pe tranzactie. Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a declarat, ulterior, presei, ca institutia pe care o conduce a acceptat respectivul amendament, desi el fusese respins de Comisia de buget finante a Senatului.


Majorarea impozitului pe venitul din piata de capital
Ionut Popescu a precizat ca principalele prevederi ale Ordonantei 24/2005, referitoare la modificarea Codului Fiscal, se refera la majorarea impozitului pe venitul din piata de capital de la unu la zece la suta si impozitarea veniturilor speculative din piata imobiliara. "Legea mai cuprinde cresterea accizelor de la 1 aprilie, introducerea TVA la spectacolele organizate cu scopul de a se obtine profit, gen cele de manele, si la firmele de cablu", a mai spus ministrul. El a subliniat ca modificarea Codului Fiscal se inscrie in "noua filosofie fiscala", promovata de actuala putere. "Am redus impozitele directe la 16 la suta, dar le-am majorat pe cele indirecte, pe consum. Prin aceste masuri speram sa scoatem la suprafata o mare parte din economia subterana si sa aducem in plus la bugetul de stat 17.000 de miliarde de lei", a mai spus Ionut Popescu.

In timpul dezbaterii proiectului de lege, reprezentantii puterii si cei ai opozitiei s-au certat, aproximativ doua ore, pe tema amendamentelor PSD si PPRM respinse in Comisie. Gheorghe Funar (PPRM) l-a acuzat pe ministrul Finantelor ca a modificat Codul Fiscal pentru a putea castiga din jocul la bursa. In replica, ministrul a raspuns: "Nu intelegeti, domnule Funar. Sunteti din alt film, scuzati-ma".


Modificarile senatorilor
Amendamentele admise in Comisie si acceptate in plen de senatori se refera la introducerea datei dobandirii titlurilor de valoare, pentru calculul impozitului de zece la suta, respectiv de unu la suta, in functie de perioada in care sunt in strainatate. Cota de unu la suta va fi mentinuta si dupa 1 ianuarie 2006.

S-a definit, de asemenea, momentul constituirii depozitului, ca data de referinta pentru aplicarea cotei de impunere de zece la suta si s-a detaliat modul de impunere a veniturilor din dobanzi pentru depozitele la vedere si conturi curente, in functie de nivelul ratelor dobanzilor de referinta de pe pietele interbancare, atat pentru rezidenti, cat si pentru nerezidenti. In cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare, s-a stabilit ca se supun impozitarii numai constructiile fara destinatie de locuinta si terenurile de orice fel, fara constructii, dobandite dupa 1 ianuarie 1990. Pentru constructiile de orice fel si terenul aferent acestora, impozitul se aplica numai asupra celor care se instraineaza, in termen de pana la trei luni de la data dobandirii. Legea urmeaza sa fie dezbatuta in Camera Deputatilor.
Publicat de : Roxana ANDRONIC
Data publicării: 06 Mai 2005 - 08:05
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3855&titlu=16%_impozit_pe_actiuni