Pertractări în coaliție [1]

Coaliția de la guvernare a îmbătrânit prematur. Inițial au fost două piese componente, unite într-un subansamblu numit Alianța PNL-PD, cărora, ulterior li s-au adăugat alte piese, ajustate în prealabil - UDMR, PUR, Minorități.

Piesele adăugate au întregit mașinăria care, chiar dintr-un început a dat semne de oboseală. Uzura s-a accentuat odată cu trecerea timpului, iar piesele adăugate nu mai funcționează în parametrii optimi. Sătule de pretențiile și inițiativele partidelor "motor" rotițele numite UDMR, PUR și Minoritățile Naționale au găsit un motiv de a arăta pisica Alianței PNL-PD, și anume dezbaterile la modificarea regulamentului Camerei Deputaților. Cele trei partide nu sunt de acord cu modificarea regulamentului Camerei Deputaților prin care să se permită schimbarea din funcție a președintelui acestui for Adrian Năstase și condiționează luarea unei decizii, fiecare în funcție de interesele care îi mână. Minoritățile și mai ales UDMR vor trecerea cât mai repede prin Parlament a Legii minorităților naționale, act normativ care nu prea este pe placul ministreselor Monica Macovei și Mona Muscă. Cât despre PUR, acesta așteaptă demult la cotitură să riposteze ca "partid imoral" ce este față de toate umilințele la care a fost supus. Comisia de regulament ar urma să tranșeze astăzi acest subiect.
Chiar dacă se iubesc precum șoarecele cu pisica, liberalii și democrații nu stau nici ei degaba. Simțind că le cam fuge pământul de sub picioare când e vorba să-și facă majoritatea de voturi dorită, cei din Alianța PNL-PD negociază din răsputeri cu partenerii de coaliție pe marginea pachetului legislativ privind modificarea legilor proprietății. Un alt subiect care dezbină coaliția aflată la putere este și cel legat de retragerea trupelor din Irak, unde spre deosebire de PNL și PD, umaniști lui Dan Voiculescu se pronunță în continuare în favoarea retragerii militarilor. Aceste pertractări au darul de a bloca dezbaterile în Parlament, întrucât Guvernul are alte preocupări decât elaborarea de acte normative iar palamentarii nu au ce lucra. Mai mult, prinși de tot felul de negocieri intense, parlamentarii alianței nu prea sunt prezenți nici ei la lucrările legislativului. Dincolo de toate aceste frământări ale partidelor din Coaliție, rămâne valabilă dorința președintelui Traian Băsescu de a declanșa alegeri anticipate, idee care ar putea fi îmbrățișată și de noul PSD. Considerentele luate în calcul ar fi acelea că declanșarea alegerilor anticipate e un procedeu greoi, care durează câteva luni, timp în care PSD are tot timpul pentru a capta din nou interesul electoratului. De altfel, PSD a și comandat, urgent, un sondaj de opinie, pentru a fixa în "memoria colectivă" un eventual scor - sperat - de 40%.
Publicat de : Cornelia Drăghici
Data publicării: 29 Apr 2005 - 08:14
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3770&titlu=Pertractari_in_coalitie