Cum va arata Legea Educatiei daca asumarea guvernului cade [1]

Cum va arata Legea Educatiei daca asumarea guvernului cade

In timp ce guvernul asteapta motivarea deciziei Curtii Constitutionale, care a respins Legea Educatiei asumata de guvern, senatorii din Comisia de învatamant lucreaza în continuare la proiectul depus în Parlament

.

? Traseul pregatit de guvern absolventilor de facultate care vor sa ocupe loc la catedra va fi modificat de senatorii din Comisia de învatamant. Daca în Legea Educatiei asumata de Cabinetul Boc sunt prevazuti doi ani de masterat didactic, urmati de un an de practica sub îndrumarea unui mentor si un concurs la nivelul scolii, proiectul aflat pe masa senatorilor va cuprinde cu totul alte prevederi. In opinia parlamentarilor, absolventii de facultate ar trebui sa urmeze un an de masterat stiintific si un an de masterat didactic în care sa fie inclusa si practica derulata sub îndrumarea mentorului. Dupa sustinerea dizertatiei, absolventii masteratului vor sustine direct definitivatul devenind automat titulari în sistem. Ocuparea postului ar urma sa se faca tot prin concurs la nivelul scolii, însa în cazul desfiintarii postului, profesorul va putea concura la o alta unitate de învatamant, avand prioritate fata de cei care nu au predat pana în acel moment. "Daca, în doi ani, masterandul face numai pedagogie, uita materiile pentru care a fost pregatit sa predea. Plus ca va fi foarte greu sa faci masterate pentru toate domeniile", a argumentat pesedistul Ioan Mang propunerea. Amendamentul, discutat, miercuri, de senatori, este programat pentru vot saptamana viitoare si este sustinut atat de opozitie, cat si de presedintele Comisiei de învatamant, Mihail Hardau.

? Cu toate ca structura consiliului de administratie al scolii (50% profesori, 50% parinti si reprezentanti ai consiliului local) se va regasi în ambele proiecte, diferente de abordare exista si în privinta conducerii unitatilor de învatamant. Mai exact, senatorii nu vor sa accepte nici implicarea inspectorului scolar în desemnarea directorului si nici introducerea în consiliul de administratie a unui reprezentant direct al primarului, catalogand respectivele idei drept ingerinte politice. Cu toate acestea, permisiunea pentru directori si rectori de a ocupa functii de varf în politica nu mai este vazuta ca o ingerinta a politicului în învatamant, drept care parlamentarii intentioneaza sa elimine interdictia din proiect.

Legea va fi dezbatuta în Parlament pana al finalul acestei luni

? Un lucru este sigur: elevii vor fi evaluati din doi în doi ani, începand cu clasa a doua si terminand cu clasa a X-a, iar admiterea la liceu se va face atat pe baza testarii din ultimul an de gimnaziu cat si pe baza portofoliului care va cuprinde rezultatele activitatilor scolare si extrascolare. Ponderea pe care trebuie s-o aiba portofoliul e ceea ce îi desparte pe senatori de Ministerul Educatiei. In timp ce guvernul vrea o miza mai ridicata: 70%, parlamentarii spun ca admiterea la liceu ar trebui sa tina seama în proportie de 50% de portofoliul elevilor. In privinta bacalaureatului, neîntelegerile sunt si mai mari. Caci, introducerea probelor transdisciplinare (ale caror cerinte se refera la corelarea informatiilor din mai multe domenii, de ex: istorie-geografie, chimie-biologie etc) nu are sanse sa-i puna de acord pe membrii Comisiei de învatamant, majoritatea senatorilor optand pentru mentinerea sistemului actual. Tot pentru formula actuala opteaza Comisia si în cazul predarii la gimnaziu si liceu a Istoriei si Geografiei Romaniei, subiect ce a starnit un întreg scandal dupa ce în legea asumata de guvern a fost introdusa prevederea conform careia cele doua discipline vor fi predate în limba materna a elevilor.

? Structura învatamantului preuniversitar depinde la randu-i de proiectul care va avea castig de cauza. Daca guvernul a pregatit pentru scolari un parcurs ce va începe cu grupa pregatitoare si va continua cu patru clase primare si cinci ani de gimnaziu, liceul (compus din trei clase) fiind scos din sfera învatamantului obligatoriu, senatorii nu au transat înca problema. Parlamentarii vor sa revina asupra amendamentului prin care au stabilit patru ani de scoala primara, cinci ani de gimnaziu si patru ani de liceu, decizie ce facea structura inaplicabila. Cel mai probabil, acestia vor reveni la formula actuala: cate patru ani pentru fiecare ciclu.

? In ceea ce priveste învatamantul superior, ierarhizarea universitatilor si împartirea acestora în trei categorii (de educatie, de educatie si cercetare si de cercetare avansata si educatie) figureaza în ambele agende, diferenta majora fiind în cazul desemnarii conducerii institutiilor de învatamant. Concret, legea asumata prevede doua modele: desemnarea rectorului prin alegeri la care sa participe toate cadrele didactice si de cercetare sau numire pe baza de concurs jurizat de o comisie speciala. Senatorii vor, în schimb, sa pastreze alegerile colegiale ce functioneaza în prezent, lasand, totusi, libertatea universitatilor sa opteze pentru sistemul corporatist.

? Discutarea Legii Educatiei a fost reluata, luna aceasta, de Senat, dupa ce Curtea Constitutionala (CC) a decis ca demersul guvernului de a întrerupe dezbaterea parlamentara si de a aproba legea prin asumare creeaza un conflict între executiv si legislativ. Soarta proiectului va fi transata dupa publicarea motivarii care a stat la baza hotararii Curtii, arcul guvernamental mizand pe faptul ca explicatiile CC nu vor anula demersul executivului. De cealalta parte, senatorii spun ca nu pot opri dezbaterea legii si au programat finalizarea proiectului pana la sfarsitul acestei luni.

Legea asumata de guvern

? 4 clase primare, 5 ani de gimnaziu, 3 ani de liceu

? Doi ani de master didactic plus un an de mentorat

? Portofoliul elevului cu pondere de 70% la admiterea la liceu

? Predarea Istoriei si Geografiei Romaniei în limba materna

? Probe transdisciplinare la Bac

? Doua posibilitati de desemnare a rectorului: scrutin universal si concurs managerial

Legea pregatita de Senat

? 4 clase primare, 5 ani gimnaziu, 4 ani de liceu

? Un an de master stiintific si un an de master didactic care include mentoratul

? Portofoliul elevului cu pondere pe 50% la admiterea la liceu

? Predarea Istoriei si Geografiei Romaniei în limba romana

? Fiecare proba de bac sa testeze cunostintele dintr-o singura disciplina

? Universitatile aleg daca pastreaza alegerile colegiale sau adopta sistemul managerial


Publicat de : ---
Data publicării: 12 Noi 2010 - 05:50
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=37002&titlu=Cum_va_arata_Legea_Educatiei_daca_asumarea_guvernului_cade