Negocierea cu Basescu: cum si-au vandut maghiarii ramanerea în coalitia cu PDL [1]

Presedintele a mers miercuri si joi la Palatul Victoria ca sa-i pastreze pe maghiari la guvernare

Doua discutii, aparent fara iesire, si o coalitie de guvernare pe butuci

. Asa ar putea fi radiografiate întalnirile la ceas de noapte si dis-de-dimineata de la Palatul Victoria, în cursul carora presedintele Basescu a cautat bula de oxigen pentru putere

Surse din UDMR sustin ca întalnirea cu Emil Boc si Marko Bela a fost solicitata de presedintele Traian Basescu. Discutiile ar fi trebuit purtate initial la Palatul Cotroceni, dar pana la urma seful statului a ales sa vina la sediul Guvernului. Conform unor surse politice, oferta premierului si a sefului statului pentru ca UDMR sa nu paraseasca guvernarea a constat în bani pentru bugetele judetelor cu populatie preponderent maghiara. Intre timp, ar urma sa se rezolve si problema Legii Educatiei, însa surse de la varful Uniunii ne-au precizat ca liderii UDMR sunt constienti ca actul normativ nu va putea trece niciodata de Senat în forma agreata de ei.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a spus, pentru gandul, ca nu a primit nici un fel de garantii de la Traian Basescu sau Emil Boc astfel încat Uniunea sa nu plece de la guvernare: "Nu am primit garantii. Am ramas cu concluzia ca încercam sa cream niste garantii". Marko a adaugat ca "de data aceasta, într-adevar, a avut loc o discutie convergenta" cu seful statului. "Toti trei am încercat sa gasim o solutie pentru situatia creata. Deocamdata, noi nu am luat o decizie daca ramanem sau plecam. Si Traian Basescu, si Emil Boc ar avea interesul sa avem o stabilitate în perioada urmatoare. Stabilitate putem avea numai daca pastram aceasta coalitie", a spus liderul UDMR pentru gandul.

"Suntem cu mana goala. Trebuie sa se schimbe ceva"

Marko Bela a adaugat ca, în contextul creat, formatiunea pe care o conduce nu a castigat nimic: "In acest moment Legea educatiei e în aer. Daca as lua ceea ce avem în acest moment, nu avem nimic. Suntem cu mana goala. Trebuie sa se schimbe ceva, ori sa ajungem la o reafirmare a solidaritatii coalitiei, respectiv garantii din partea colegilor din Senat ca vor duce pana la capat aceasta lege, ori o alta solutie, dar nu va pot spune în acest moment care".

Traian Basescu, dupa scandalul din Coalitie iscat de decizia Curtii: Nu stiu daca CCR "îsi poate asuma" decizia opririi unei proceduri care deja a avut loc

El a spus ca "ar putea sa existe interese si în cadrul PDL ca adoptarea Legii educatiei sa fie întarziata". "Eu nu cunosc aceste împotriviri. Cea a presedintelui Comisiei, domnul Hardau, era însa vizibila. In ultimele saptamani observ, nu numai în cazul PDL, ci în cazul întregii coalitii, probleme de solidaritate în Parlament, cum ar fi voturile incoerente. Exista o problema foarte mare în privinta majoritatii în Camera si Senat. Nu se întampla ca majoritatea guvernamentala sa sprijine proiectele Guvernului. In Senat, ati vazut cum s-au derulat dezbaterile timp de mai multe luni si cat de sincer a sarbatorit presedintele Comisiei de învatamant decizia CCR, deci esecul propriului Guvern. PDL trebuie sa-si rezolve problemele si colegii din PDL sa se coreleze între ei", aratat Marko. Presedintele UDMR a precizat ca saptamana viitoare liderii Uniunii vor decide daca raman sau nu la guvernare. Intre timp, sambata, vor analiza situatia în cadrul Consiliului Permanent al formatiunii, iar, luni, se va discuta si în interiorul grupurilor parlamentare reunite.

Emotii udemeriste, o suparare pentru presedinte si un test pentru Coalitie

l Presedintele Traian Basescu a tinut, joi, sa intervina la postul public de radio pentru a-si spune punctul de vedere si asupra deciziei Curtii Constitutionale privind asumarea raspunderii pe Legea educatiei, dar si în ceea ce priveste atmosfera încinsa din Coalitie. Hotatarea CCR este pentru seful statului una "înca neclara", dar care a pus pe jar o parte din partidele puterii, producand "o oarecare emotie".

l Totusi, a sustinut Basescu, se impune o stare de calm pana cand va fi publicata motivarea deciziei CCR pentru a vedea daca procedura asumarii raspunderii se opreste. "Doar aparent UDMR este cel mai suparat", a explicat presedintele. Acest lucru a fost confirmat, pentru gandul, si de alte surse politice, care au precizat ca doar Uniunea a fost vadit iritata de hotarare, chiar daca si restul minoritatilor se afla, practic, în aceeasi situatie. Acestea din urma sunt însa mai interesate de stabilitatea Guvernului si a Coalitiei, iar asigurari în acest sens le-au fost date personal de premierul Emil Boc.

l Presedintele a admis, ieri, ca tergiversarea Legii educatiei îl supara chiar si pe el. "Sunt cel putin la fel de dezamagit ca aceasta lege este continuu tergiversata pentru ca, în situatia actuala, se perpetueaza ineficienta sistemului de educatie romanesc, fabricile de diplome din învatamantul superior si clientelismul universitarilor. In alte exprimari se vorbeste de o adevarata mafie universitara - eu nu folosesc acest termen", a spus presedintele.

l Pe de alta parte, Basescu vede decizia CCR si ca "un test" pentru soliditatea Coalitiei, în sanul careia "temperatura este crescuta". El însa e încrezator ca "testul de anduranta" va fi depasit. "(...) Nu cred ca putem intra într-un derapaj de instabilitate politica pentru o întamplare. Trebuie gasite alte forme de a continua încercarea de a da Romaniei o lege moderna a sistemului de educatie", a opinat presedintele.

Din experienta prezidentiala: motivarea CCR ar putea aduce surprize

l Presedintele Basescu a mai spus ca nu stie daca CCR "îsi poate asuma" decizia opririi unei proceduri care deja a avut loc. Desi recunoaste ca nu este un "constitutionalist", în opinia sa, Parlamentul si-a anulat propria solicitare catre CCR pentru a se constata conflictul între Executiv si Legislativ atunci cand a programat, dupa depunerea sesizarii la CCR, data si ora asumarii raspunderii.

Amenintare

Presedintele arata, din nou, opozitia partidelor de la putere

Seful statului a criticat, joi, lipsa de disciplina parlamentara a partidelor din Coalitie, lasand de înteles ca daca formatiunile nu vor ajunge la o coeziune în actiuni pentru a scoate Romania vor trebui sa treaca în Opozitie. "Partidele trebuie sa-si faca inventarul, sa vada: hotarasc sa ramana la putere, sa-si asume responsabilitatea relansarii Romaniei, care este foarte posibila, în momentul de fata, pentru ca am trecut momentele de risc, de derapaj, (...) sau nu si-o asuma si trec în opozitie", a spus Basescu. Daca partidele puterii nu-si asuma realizarea programului, trebuie cautat un premier care sa-si asume un program conform nevoilor Romaniei, a adaugat presedintele.


Publicat de : ---
Data publicării: 05 Noi 2010 - 05:54
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=36952&titlu=Negocierea_cu_Basescu__cum_si_au_vandut_maghiarii_ramanerea_in_coalitia_cu_PDL