Daca doriti sa va reamintiti cateva promisiuni electorale. Basescu a uitat sa-si ridice imunitatea [1]

Renuntarea la imunitate pentru parlamentari, ministri si presedinte a fost unul dintre punctele forte ale campaniei electorale de anul trecut a lui Traian Basescu

. Odata instalat la Palatul Cotroceni, el a uitat insa cu totul de ?reforma clasei politice? cu care se batea in piept, nu de alta, dar primul vizat de modificari ar fi chiar el. 

Revizuirea Constitutiei, Parlament unicameral, renuntarea la imunitate pentru demnitari, reducerea numarului de parlamentari la maximum 300. Acestea au fost cele mai tari promisiuni puncte ale ?reformei clasei politice? cu care Traian Basescu a castigat alegerile de anul trecut. Disperat ca va pierde alegerile, el a mers pana la a promite ca va face tot posibilul pentru ca insusi presedintele sa nu mai beneficieze de imunitate, desi stia prea bine ca acest lucru nu este posibil decat prin modificarea Constitutiei care e la mana Parlamentului. Dovada ca Basescu nu a aruncat decat o pedarda este faptul ca la noua luni de la preluarea celui de-al doilea sau mandat de presedinte nu a mai vorbit nici macar o singura data despre acest subiect. Si este de inteles pentru ca daca s-ar intampla cumva ca demnitarii sa ramana fara imunitate el ar fi primul afectat, iar litigiul pe marginea dosarului ?Flota? ar fi redeschis.

 

Jos imunitatea!

 ?Daca voi constata ca politicienii nu vor sa mearga pe eliminarea imunitatilor, nu toti politicienii, majoritatea, voi mai organiza un referendum, sa spuna romanii daca vor ca politicienii si ministrii, presedintele, sa aiba imunitate si eu cred ca romanii nu mai vor treaba asta. Romanii vor o modificare a abordarilor politicienilor pentru ca politicienii sa lucreze pentru romani ?, spunea Traian Basescu anul trecut, pe cand era candidat la prezidentiale, adaugand ca trebuie ?sa renuntam imediat? la sistemul de imunitati, inclusiv pentru presedinte. In acest moment, singurul care are imunitate totala, potrivit Constitutiei, este presedintele tarii, adica in cazul in care ar comite o fapta grava el nu ar pati nimic, nici macar nu ar fi anchetat. Cu exceptia infractiunilor de inalta tradare. Ministrii au raspunderi prevazute in legea raspunderii ministeriale, iar parlamentarii au imunitate doar pentru declaratiile politice, iar pentru ca ei sa fie retinuti, perchezitionati sau arestati trebuie sa-si dea acordul plenul Camerei din care fac parte. In acelasi timp, parlamentarii care au fost ministri beneficiaza de un regim preferential ei neputand fi cercetati penal fara avizul Camerei din care fac parte.

Revizuire sa fie, dar s-o stim si noi

Traian Basescu si-a uitat total si celelalte promisiuni privind reforma clasei politice dupa ce s-a vazut cu sacii in caruta. El nu a reusit decat sa faca un referendum, care i-a servit perfect electoral in campanie, in urma caruia romanii s-au declarat pentru reducerea numarului de parlamentari si trecerea la Parlament unicameral. Au fost insa bani cheltuiti degeaba pentru ca referendumul a ramas fara rezultat concret, singurul mod in care se poate trece la Parlament unicameral fiind prin modificarea Constitutiei.  Cat despre modificarea Legii Fundamentale, din experienta de anii trecuti, se stie ca aceasta poate dura chiar si cativa ani, deoarece se face  doar in Parlament, intr-o comisie parlamentara, unde fiecare partid isi apara punctul de vedere,  iar deciziile sunt luate cu o majoritate de doua treimi. Deocamdata, parlamentarii nu au reusit decat sa incropeasca, in luna aprilie a acestui an, o comisie pentru revizuirea Constitutiei, dar ea nu a lucrat deloc pana acum.

 

Cum si-a ascuns Crin promisiunile la catarama

Promisiunile uitate ale ?Micului Titulescu?. Ponta, pasul piticului in modernizarea PSD



 


 

 



Publicat de : ---
Data publicării: 23 Aug 2010 - 05:50
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=36469&titlu=Daca_doriti_sa_va_reamintiti_cateva_promisiuni_electorale__Basescu_a_uitat_sa_si_ridice_imunitatea_