Presedintele Traian Basescu a trecut cu succes "testul Albright" [1]

Generalul Ion Mihai Pacepa analizeaza, intr-un interviu cu Sorin Rosca Stanescu, ultimele schimbari politice de pe scena romaneasca.

Doresc sa incep prin a va felicita pentru reacordarea gradului de general.

Iar eu doresc sa incep prin a va felicita pentru noul guvern al Romaniei care, pentru prima oara in 60 de ani, nu mai are sira spinarii formata din comunisti si securisti.

Traian Basescu si-a anuntat candidatura la presedintia tarii cu doar trei luni inainte de alegeri. Cum explicati victoria sa?

Romania a inceput sa-si construiasca o clasa de mijloc, purtatoare a constiintei nationale, care a conchis ca e mai bine ca tara sa fie pastorita de un Traian decat de urmasii lui Ilici. De fapt, descendentii lui Traian au creat Romania Mare, iar cei ai lui Ilici au micsorat-o.

Credeti ca noul presedinte va rupe, in sfarsit, Romania de trecutul ei comunist?

Sper. Madeleine Albright, fost ministru de Externe al SUA, obisnuia sa spuna ca doar politicieni cu "cojones" pot schimba cursul istoriei. Axa Bucuresti-Londra-Washington si faptul ca Romania e condusa acum de oameni de varsta fiicei mele, care este interesata mai mult de viitor decat de trecut, imi spune ca Presedintele Basescu a trecut cu succes "testul Albright."

Cu ce credeti ca ar trebui sa inceapa?

Cu lichidarea tarelor prezentate repetat de administratia SUA: coruptia care domina Romania de azi si mafia securista care o controleaza. Dl. Michael Guest, fostul nostru ambasador la Bucuresti, Dr. Jack Dyer Crouch II, actualul nostru ambasador, si Dl. Thomas Delare, adjunctul sefului misiunii ( DCM), au explicat pe larg aceste tare. La ele vreau sa adaug si dualitatea politica a liderilor tarii.

La ce dualitate politica va referiti?

La cea fata de SUA. Liderii Romaniei comuniste au avut intotdeauna o politica dualitara fata de "inamicul" lor "principal." In timp ce Ceausescu il ridica in slavi pe presedintele Carter, de exemplu, el coordona personal operatia pentru compromiterea si recrutarea fratelui sau. Sucesorul lui Ceausescu a continuat aceasta dualitate. In timp ce-si proclama loialitatea fata de SUA si NATO, el a numit in fruntea spionajului Romaniei pe generalul Mihai Caraman, singurul ofiter de securitate decorat de Moscova pentru "merite deosebite in activitatea impotriva NATO", iar la 5 aprilie 1991 a semnat un pact cu Moscova ce prevedea ca Romania nu va participa in nici o alianta militara neamicala URSS. Washingtonul nu a uitat nici ca in timp ce declara public ca serviciile secrete ale Romaniei au devenit aliate ale SUA, Victor Mitran (un fost subaltern al meu dat afara din DIE dupa ce am primit azil politic in SUA si angajat in SRI dupa moartea lui Ceausescu) producea dovezi ca SRI era de fapt mana in mana cu KGB. La cererea Moscovei, in 1991 SRI l-a insarcinat pe Mitran sa organizeze o provocare grosolana impotriva consulului SUA la Bucuresti, dl. Mark Sullivan, cu scopul de a-l recruta sau compromite. Aceasta provocare a fost coordonata de ofiterul KGB Fiodor Bodnari, care lucra acoperit la ambasada rusa din Bucuresti, si de seful SRI, Virgil Magureanu. Ca urmare a acestei provocari, consulul Sulivan a fost retras din Romania. Sase ani mai tarziu au iesit la lumina alte dovezi atestand ca SRI continua sa fie servil Moscovei. La 16 noiembrie 1996 autoritatile SUA l-au arestat pe ofiterul CIA Harold J. Nicholson, si l-au acuzat de spionaj in favoarea Rusiei. El a fost studiat si apropiat de "noul" KGB in perioada 1991-1992, cand a fost sef al grupului CIA din Romania, in cadrul unei alte actiuni mixte coordonata de aceiasi Fiodor Bodnari si Virgil Magureanu. In 1997, in timp ce Magureanu declara public ca SRI a devenit aliat de baza al SUA, istoricul sau oficial, Mihai Pelin, publica Culisele Spionajului romanesc, o asa zisa carte care incita virulent la anti-americanism. Pornind de la premisa ca dictatura comunista ar fi fost un regim legitim, culisele au facut eforturi dezgustatoare pentru a convinge populatia ca romanii care au cerut azil politic in SUA in anii Razboiului Rece ar fi "tradat" interesele nationale ale Romaniei.


E necesara o istorie reala a Securitatii
In ianuarie 1993, cand mi-ati dat primul interviu pentru cititorii romani dupa inlaturarea lui Ceausescu, ati definit mafia securista ca fiind o tumoare canceroasa pe trupul tarii. Cui trebuie sa multumim pentru aceasta tumoare?

SRI-ului din acea vreme. In 1994 SRI a publicat Cartea Alba a Securitatii, care a facut ca Romania sa devina singura tara din fostul bloc sovietic al carui guvern a dat "carte blanche" odioasei politii politice comuniste. Aceasta opera de dezinformare in cinci volume, difuzata gratuit in tara si strainatate, a incercat sa convinga populatia ca Securitatea ar servi interesul national al Romaniei din acea etapa istorica si ca deci fostii ei ofiteri trebuiau utilizati in noile servicii secrete. Cartea Alba a Securitatii s-a straduit, de asemenea, sa confirme versiunea comunista a istoriei Romaniei. Cele 42 de pagini de "documente" privind arestarea, in iulie 1947, a lui Ion Mihalache si altor conducatori ai Partidului National Taranist la Tamadau sunt un exemplu concludent. Ele reflecta inscenarea Securitatii potrivit careia PNT ar fi fost o agentura a spionajului strain care actiona impotriva intereselor Romaniei si trebuia distrus. Iuliu Maniu, Dinu Bratianu, Gheorghe Tatarascu, Titel Petrescu, Nicolae Penescu si Corneliu Coposu sunt alte personalitati prezentate ca "tradatori." In Cartea Alba a Securitatii nu se gaseste insa nimic despre rolul partidelor istorice in crearea Romaniei Mari, si nu se face nici macar o referire la teroarea fizica si morala pe care Securitatea a folosit-o pentru a inscena procesele politice care au au distrus aproape intreaga floare a vietii politice, sociale, culturale, stiintifice si artistice a tarii din acea vreme. Acest "studiu istoric" a mers atat de departe cu propagarea viziunii Securitatii despre Romania incat a ignorat, sau a prezentat in dimensiuni liliputane, pana si miscarile de rezistenta cu semnificatie internationala, cum au fost disidenta lui Paul Goma, "Charta 77" sau asa numitul "complot al ziaristilor" din 1988-1989.

Imi permit sa sugerez noului guvern roman sa initieze scrierea unei istorii reale a Securitatii. Altfel se creeaza pericolul ca in 30-40 de ani, cand cei ce cunosc atrocitatile comise de Securitate vor dispare biologic, singura marturie despre activitatea acestei criminale institutii sa fie cea a securistilor si a documentelor masluite de ei.

Inainte de a cere azil politic l-ati cunoscut bine pe fostul presedinte Iliescu. Care au fost relatiile dvs. cu el dupa caderea comunismului?

Asa cum am scris in presa americana, dl. Iliescu nu a fost favoritul meu si eu nu am fost favoritul sau. In anii lui Ceausescu am strabatut un drum lung impreuna, el ca lider comunist, eu ca lider securist. In iulie 1978 m-am rupt de comunism, si drumurile noastre s-au despartit. Dl. Iliescu a ramas membru al comitetului executiv al partidului care a pronuntat doua condamnari la moarte impotriva mea - ce nu sunt inca oficial eradicate. Eu am ajutat occidentul sa vada acel partid asa cum era in realitate: un instrument al dictaturii de tip sovietic care, in spatele unei fatade de Marxism, conducea tara cu ajutorul Securitatii. In 1996 am publicat simultan in ziarul dumitale si in Lumea Libera din New York un serial de 30 de articole care au documentat supravietuirea Securitatii si au pledat pentru dekagebizarea Romaniei. In ianuarie 1997 purtatorul de cuvant al SRI, Nicolae Ulieru, a declarat Agentiei Reuters: "Acestea sunt minciuni. Pacepa este un tradator." Declaratia lui Ulieru a constituit premiera politica: pentru prima data un reprezentant al guvernului "democrat" roman a etichetat public ca "tradator" un fost cetatean al sau care a cerut azil politic in SUA si i-a ajutat lupta impotriva comunismului - nici macar Ceausescu nu a folosit asemenea epitet. Aceasta a ridicat un fel de zid chinezesc intre administratia fostului presedinte Iliescu si subsemnatul.


Securistii din MAI nu-l mai respecta nici pe seful statului
Dupa ce a refuzat timp de cinci ani sa aplice Decizia Tribunalului Suprem care v-a redat gradul si a anulat celelalte sentinte date de comunisti, in martie 2004, sub presiuni occidentale, fostul presedinte Iliescu a ordonat MAI, in scris, sa va restituie gradul militar. De ce nu vi s-a restituit atunci?

Acest minister, care este si acum plin cu fosti securisti, a refuzat sa execute ordinul prezidential. La inceput MAI a invocat o eroare tipografica: in actul meu de nastere: numele a fost scris cu un punct pe litera "e". In august 2004, Curtea de Casatie a decis ca "Pacipa" si "Pacepa" sunt aceleasi persoane. Cand acest pretext a fost inlaturat, MAI a pretins ca Pacepa ar fi murit, si ca Decizia Tribunalului Suprem nu ar mai avea obiect. Administratia SUA a reactionat prompt: ambasada sa la Bucuresti a informat autoritatile romane ca traiesc, sunt cetatean american si domiciliez in prezent in SUA. Cu toate acestea, in octombrie 2004 MAI a anuntat verdictul final: nu va executa Decizia Tribunalului Suprem si ordinul presedintelui Iliescu.

In anii comunismului, lozinca securistilor era: "Noi suntem Legea." Seful statului era singurul pe care-l respectau. Acum se pare ca nu-l mai respecta nici pe el.

Care sunt, in viziunea Dvs., mostenirile pozitive si negative cele mai importante lasate Romaniei de fostul presedinte?

Nu am nici obiectivitatea si nici distanta istorica necesara pentru asemenea aprecieri. Asa ca ma voi limita la articolul intitulat "Romania's Rise" pe care l-am publicat in America, in iulie 2004. In el am informat opinia publica occidentala ca istorica Hotarare a Consiliului de Securitate din 8 iunie 2004, care a aprobat transferul de suveranitate catre guvernul irakian, a fost initiata nu numai de SUA si Anglia, cum mentiona presa occidentala, ci si de Romania. In cea de-a treia sa guvernare, fostul presedinte Iliescu a avut meritul de a reapropria Romania de SUA si de a pregati tara pentru a se alatura NATO. Istoria va stabili daca el a facut acestea din convingere sau din oportunism.

Am fost reabilitat cand presedintele SUA mi-a acordat azilul

Cum va simtiti acum, dupa ce ati fost in sfarsit reabilitat?

Am fost reabilitat in iulie 1978, cand Presedintele SUA a semnat documentul prin care mi-a acordat azil politic. In viziunea lumii occidentale, in care traiesc, trebuie reabilitati cei care au servit comunismul pana in ultima clipa, nu cei ce l-au tradat.

Romania este singura tara NATO in care majoritatea zdrobitoare a celor care au sprijinit lupta SUA contra imperiului sovietic contiua sa fie etichetati "tradatori." Lista lor e lunga. Si penibila.

Dl. Ion Stana, fost subaltern al meu in DIE, exemplifica graitor aceasta ipocrizie politica. In 1985, Ceausescu l-a condamnat la 20 de ani inchisoare pentru ca a sprijinit lupta SUA impotriva comunismului. Dl. Stana a fost torturat cinci ani in inchisorile din Calea Rahovei, Jilava, Craiova si Aiud. In zilele fierbinti ale lui decembrie 1989 a fost eliberat. In 1992, procuratura a cerut reincarcerarea sa pana in 2004, cand ii expira sentinta. SUA i-a acordat insa imediat azil politic. In 2003, autoritatile romane l-au decretat luptator in rezistenta anti-comunista. In februarie 2004, dl. Stana a cerut anularea sentintei data de justitia lui Ceausescu. La 19 aprilie 2004 cererea i-a fost respinsa. In raspunsul scris pe care l-a primit de la Sectia Parchetelor Militare se arata: sentinta justitiei comuniste a fost "temeinica" si "legala"; instanta comunista care l-a judecat a stabilit "in mod corect si complet" vinovatia d-lui Stana. Cu alte cuvinte justitia de azi a Romaniei continua conceptul comunist potrivit caruia SUA era "inamicul principal" al tarii."

Ambasadorul american Richard Davies, care a militat cu succes pentru a convinge guvernul polonez ca colaborarea colonelului Riszard Kuklinsky cu CIA impotriva comunismului a servit interesele poporului polonez, a facut interventii similare si pe langa guvernul roman. La 26 iunie 1997, de exemplu, ambasadorul Davies a lansat un apel guvernului roman, prin VOA, pentru a recunoaste "contributia la subminarea comunismului" a celor care au luptat din occident "impotriva dictaturii lui Ceausescu, una din cele mai groaznice dictaturi ale istoriei recente. ... Este extrem de important pentru Romania ca populatia ei sa se priveasca, in sfarsit, in oglinda istoriei adevarate."

Sper ca noul presedinte al Romaniei va explica cetatenilor tarii si autoritatilor sale juridice ca SUA si CIA nu au fost niciodata dusmani a poporului roman; ele au fost doar inamici ai comunismului roman. Sper, de asemenea, ca Presedintele Basescu va clarifica o alta problema fundamentala: ce inseamna "tradare" si cine trebuie considerat "tradator." Aceasta va starni furia mafiei securiste care continua sa detina pozitii puternice in Romania, dar sper ca ea nu va mai avea cuvant hotarator in viata politica a tarii.


"Nu am cerut niciodata nimic guvernului roman"
Guvernul precedent si o buna parte a presei au sustinut ca Dvs. ati fi cerut sa fiti reabilitat si sa vi se restituie bunurile confiscate de Securitate. Este adevarat?

Nu am cerut niciodata nimic guvernului roman. Tribunalul Suprem a admis recursul in anulare declarat de Procurorul General al Romaniei, Mircea Criste, impotriva sentintelor impotriva mea pronuntate de justitia comunista, si le-a anulat. Cu ocazia acelui proces am refuzat sa fiu reprezentat de un avocat, si Tribunalul Suprem a numit unul din oficiu (maestrul Lucian Belcea, seful baroului). Nu cred ca eu trebuia sa ma apar pentru ca am luptat impotriva comunismului si am primit pentru asta doua condamnari la moarte.

Spre a distrage atentia de la faptul ca nu a aplicat aceasta decizie a Tribunalului Suprem timp de cinci ani, fosta administratie a lansat insa zvonul ca eu as fi cerut sa-mi fie redate bunurile confiscate de Securitate si ca, "dupa ce mi-am tradat tara, acum vreau sa o jefuiesc". Este o minciuna. Tot ce vreau este ca numele meu sa nu mai fie folosit pentru a mentine o atmosfera artificiala de anti-americanism in Romania.

De 28 de ani America va considera erou al luptei impotriva comunismului. Tot de 28 de ani o buna parte a romanilor va considera "tradator." De ce?

Pentru ca 24 din acesti 28 de ani Romania a fost condusa de fosti comunisti si securisti care l-au servit pe Ceausescu pana in ultima sa clipa, si care au creat apoi o atmosfera artificiala de anti-americanism in Romania de teama ca-si vor pierde scaunele. Generalul Wojcieh Jaruzelski, fost presedinte al Poloniei comuniste pana la abolirea ei, a explicat sugestiv aceasta teama: "Daca Kuklinki va fi declarat erou, noi ce vom fi?" In 2004 Generalul Ioan Talpes, care l-a slujit pe Ceausescu pana ce a fost impuscat, a repetat, in felul lui, aceasi teama: "Daca Pacepa va fi din nou general, eu n-o sa mai fiu."

Cererea Dvs. de azil politic v-a creat prestigiu in randul securistilor in anii lui Ceausescu. Cateva duzini v-au urmat imediat exemplul. De ce securistii care au ramas in tara va urasc acum cu atata inversunare?

Pentru ca dupa lichidarea lui Ceausescu am pornit o cruciada pentru eliminarea securistilor din aparatul de stat. Primul pas a fost apelul pe care l-am lansat in ianuarie 1990 prin Vocea Americii (republicat recent de Jurnalul National) si ziarul The Wall Street Jurnal pentru transformarea centrelor de ascultare ale Securitatii in muzee ale libertatii. In 1993, am publicat Mostenirea Kremlinului, in care am documentat eforturile facute de guvernul roman pentru a prezerva sistemul sovietic de conducere a Romaniei cu ajutorul politiei politice si a cleptocratiei securiste. Cartea s-a tiparit in 60.000 de exemplare care au disparut insa imediat de pe piata. Ulterior s-a aflat ca SRI a cumparat majoritatea exemplarelor. In 1999, am publicat trilogia Cartea Neagra a Securitatii care documenteaza ca Securitatea isi are radacinile in plaiurile si traditiile Rusiei, nu ale Romaniei; a fost creata si condusa de ofiteri sovietici; a impanzit tara cu uriase retele de interceptare a discutiilor si de cenzura a corespondentei care nu au fost desfiintate, precum si cu vaste retele de ofiteri conspirati, informatori si colaboratori care nu au fost identificate. Asta mi-a consacrat titlul de "tradator" si in randurile fostilor mei colegi.


"E timpul ca lupul sa nu mai pazeasca oile"
Printre primele masuri anuntate de Presedintele Basescu a fost predarea catre CNSAS a arhivelor Securitatii si a cladirii in care se afla. Cum apreciati aceasta hotarare?

Excelenta. E timpul ca lupul sa nu mai pazeasca oile. Am avut repetate discutii cu dl. Ticu Dumitrescu, in SUA, pe marginea proiectului sau de lege pentru deschiderea arhivelor Securitatii, deoarece ca secretar de stat la MAI m-am ocupat de microfisarea si computerizarea lor, iar ca american am petrecut mult timp studiind arhivele STASI. Daca proiectul sau ar fi fost aprobat, Romania nu ar fi avut cleptocratia securista ce continua sa domine tara, iar Parlamentul ar fi fost scutit de toti Ristea Priboii cuibariti in el, care se vor impotrivi acum cu certitudine eforturilor noului presedinte al Romaniei de a curati aparatul de stat de comunisti si securisti, si de a inlocui domnia omului cu cea a legii.

Sper ca aceste arhive, extrem de delicate, vor fi luate curand din mana securistilor si ca in viitoarele alegeri, anticipate sau nu, vor putea candida doar cei care intr-adevar nu au slujit Securitatea. Sper, de asemenea, ca voi apuca sa vad o lege a lustratiei si in Romania.


Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 19 Ian 2005 - 08:24
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=364&titlu=Presedintele_Traian_Basescu_a_trecut_cu_succes___testul_Albright__