Oamenii lui Geoana au fost maziliti de Ponta

Multi din liderii filialelor judetene fideli lui Mircea Geoana si-au pierdut functiile si influenta in partid, in urma alegerilor interne

. Printre ?supravietuitorii? valului de schimbari se afla Viorel Hrebenciuc, care se mentine in fruntea organizatiei PSD Bacau, de mai bine de un deceniu.

Inaintea congresului PSD ce va avea loc la toamna, conducerea centrala a social-democratilor a inceput sa faca ordine in teritoriu, impunand o noua garnitura de lideri locali.

taguri Victor Ponta Mircea Geoana functie PSD

Mai cititi si:

Planul B al Opozitiei: alegeri anticipate

Ponta vrea sa scape Romania de Boc: depune o motiune de cenzura "populara"

Ponta si Antonescu isi disputa sefia Opozitiei

La PSD Olt, liderul senatorilor social-democrati Ion Toma, considerat unul din oamenii lui Mircea Geoana, a pierdut, saptamana trecuta, sefia organizatiei. In locul sau a fost ales presedintele Consiliului Judetean, Paul Stanescu, pentru care ar fi pledat insusi secretarul general al partidului, Liviu Dragnea, dupa cum spun unele voci. ?N-am avut niciun sprijin de la centru. Asa au hotarat oamenii, a fost o competitie foarte corecta", a declarat pentru ?Adevarul" Paul Stanescu.

Robert Negoita in locul lui Marian Vanghelie

La Ilfov, Robert Negoita, vicepresedinte al partidului si un apropiat al lui Victor Ponta, a reusit sa-si adjudece fara probleme conducerea organizatiei. Victoria a venit usor: Negoita a fost candidat unic, ales in unanimitate. Vicele PSD i-a luat astfel locul lui Marian Vanghelie, care fusese numit de Mircea Geoana sa conduca interimar filiala dupa demisia lui Gabriel Oprea (intre timp plecat din partid).Vanghelie a ramas fara functia de la Ilfov in luna martie dupa ce secretarul general Liviu Dragnea a preluat in grija toate filialele cu conducere interimara.

Alegerile au adus si la PSD Calarasi un nou lider. Este vorba despre deputatul Oana Niculescu-Mizil care, ajutata tot de secretarul general Liviu Dragnea, a castigat conducerea organizatiei dupa ce s-a luptat cu Doru Ioan Taracila, unul din fostii ?grei" ai partidului. Dupa o batalie cu multe atacuri dure, Taracila, fost parlamentar si fost ministru de Interne, a renuntat in final sa candideze impotriva Oanei Mizil.

Un baron pus pe tusa, dupa un deceniu

Un alt lider local, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Marza, a fost si el debarcat din fruntea filialei. In locul sau a fost ales deputatul Catalin Nechifor, care face parte dintre tinerii social-democrati promovati odata cu preluarea partidului de catre Victor Ponta. Marza nu a mai candidat pentru un nou mandat spunand "ca este momentul ca generatiile tinere sa continue lupta politica". Categorisit de presa drept unul din ?baronii" PSD, Marza s-a bucurat de o influenta considerabila in perioada guvernarii Nastase si a condus filiala Suceava in ultimii zece ani. La Bistrita-Nasaud, liderul organizatiei, deputatul Radu Moldovan, si-a pastrat functia chiar daca s-a remarcat ca unul dintre apropiatii lui Mircea Geoana. Presa a scris despre Moldovan ca decizia sa, care ar fi fost luata chiar in noaptea dinaintea Congresului din 20 februarie, de a-l sustine pe Ponta ar fi contribuit intr-o anumita masura la victoria acestuia.

Hrebenciuc, de neinlocuit

Seful deputatilor social-democrati, Viorel Hrebenciuc, a fost reales cu unanimitate de voturi, la conducerea filialei Bacau. Nimeni nu a indraznit sa se bata pentru functia pe care Hrebenciuc o detine de mai bine de zece ani. ?Castig chiar si daca am contracandidat", declara Hrebenciuc cu o zi inaintea alegerilor. Bucurandu-se de o mare influenta in partid si de renumele unui foarte bun negociator, Hrebenciuc a fost, de-a lungul timpului, unul dintre oamenii de baza ai liderilor PSD, indiferent cine s-a perindat la conducerea formatiunii.

O alta exceptie este primarul Iasiului, Gheorghe Nichita. Sustinator declarat al lui Mircea Geoana, edilul a reusit sa se mentina in fruntea filialei.Deocamdata, Marian Vanghelie a ramas si el la conducerea filialei Bucuresti, desi au existat speculatii potrivit carora noua conducere a PSD ar dori marginalizarea acestuia.Vanghelie mai este sef doar la Bucuresti, dupa ce a i-a fost luata conducerea interimara a organizatiilor de la Ilfov si Giurgiu. Sefia PSD Giurgiu a fost insa obtinuta de finul sau, Adrian Popescu.

Alegeri cu bucluc la Buzau si Arad

Alegerile de la PSD Buzau au tot fost amanate din cauza situatiei foarte tensionate din filiala. Conflictul dintre fostul lider, senatorul Ion Vasile, si actualul presedinte interimar, Constantin Boscodeala, dureaza de ani intregi si a ajuns de multe ori la urechile conducerii centrale. Ion Vasile a fost revocat in luna mai din functia de sef al filialei, decizie care l-a facut sa anunte ca demisioneaza din PSD. Ulterior, Ion Vasile s-a razgandit si a spus ca se gandeste sa candideze din nou daca va gasi sustinatori. Surse social-democrate spun ca Boscodeala, actualul primar al Buzaului, este favorit pentru conducerea filialei.

La Arad, fostul consilier politic al lui Mircea Geoana si actualul presedinte al filialei, Marius Lazar, este hotarat sa-si pastreze functia chiar daca presa locala a scris despre el ca ar avea un conflict foarte vechi cu Ponta. ?Eu mi-am asumat sustinerea pentru Geoana, dar respect votul democratic dat lui Ponta. Nu poate fi vorba de un conflict", a explicat Lazar. In competitie au mai intrat trei candidati: senatorul Avram Craciun, deputatul Ciprian Luca si vicepresedintele organizatiei municipale PSD Arad, Dorel Caprar. Alegerile vor avea loc la inceputul lunii septembrie.


Publicat de : ---
Data publicării: 14 Iul 2010 - 05:56
 

Link știre