Reziliere fara taxe pentru unele abonamente de telecom [1]

Utilizatorii care au incheiat abonamente cu operatorii de comunicatii, dar nu au beneficiat de promotii (cum ar fi telefoane mobile la pret mai mic sau instalare gratuita a unor echipamente) vor putea solicita rezilierea contractelor fara a plati o taxa, potrivit unei legi adoptate de Senat si Camera Deputatilor si care va intra in vigoare dupa ce va fi promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial

.

Legea, initiata de senatorul PD-L Iulian Urban, modifica Legea 296/2004 (Codul consumului) si Legea 193/2000 (privind clauzele abuzive din contracte) si nu ii vizeaza in mod explicit pe operatorii telecom, ci pe toti comerciantii si furnizorii de servicii.

Potrivit actului normativ, "dreptul consumatorului la denuntarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrans de nicio clauza contractuala sau intelegere intre parti", iar clauzele care "restrang sau anuleaza dreptul consumatorului de a denunta sau de a rezilia unilateral contractul" devin abuzive. Clauzele privind rezilierea inainte de termenul stabilit in contract vor fi considerate abuzive daca firma impune plata unei sume fixe la reziliere sau daca furnizorul de servicii nu isi indeplineste obligatiile contractuale sau modifica unilateral unele prevederi.

Operatorii telecom solicita in general taxe pentru rezilierea contractelor inainte de termenul agreat initial. Orange, numarul unu pe telefonie mobila, solicita o taxa egala cu valoarea abonamentului inmultita cu numarul de luni ramase pana la expirarea contractului. Vodafone solicita o taxa de 150 de euro. Cosmote solicita taxe de reziliere cu valori cuprinse intre 100 si 800 de lei, in functie de perioada ramasa pana la finele contractului.

Noul cadru legislativ va stopa un sistem "incorect de pretindere a taxelor de reziliere a contractelor incheiate de consumatorii romani in domeniul internet-telefonie" si va duce la o crestere a competitiei pe piata, potrivit senatorului Iulian Urban.

Asociatia Operatorilor Mobili din Romania, asociatie care reprezinta Orange, Vodafone si Cosmote, spune pe de alta parte ca "unul dintre efectele negative posibile si logice ale acestei decizii ar putea fi reducerea dramatica sau chiar disparitia de pe piata a ofertelor de abonamente insotite de telefoane la preturi reduse".


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Iun 2010 - 05:34
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=36115&titlu=Reziliere_fara_taxe_pentru_unele_abonamente_de_telecom