Multe promisiuni privind ameliorarea relatiilor bilaterale, dar nici un gest concret [1]

Dupa ce fostul presedinte al Ucrainei, Leonid Kucima, si-a batut efectiv joc de autoritatile de la Bucuresti in mai toate problemele aflate in divergenta intre Bucuresti si Kiev, scandalul Bastroe calcand in picioare cele mai elementare notiuni de buna vecinatate si respect reciproc , ieri a efectuat o vizita oficiala in Romania, actualul lider de la Kiev, Viktor Iuscenko.

Inca de la sosirea pe pamant romanesc, Iuscenko a mentionat ca prioritatea discutiilor cu Traian Basescu o vor reprezenta doua subiecte extrem de delicate: canalul Bastroe si Insula Serpilor.
In ciuda faptului ca autoritatile de la Kiev au umilit de multe ori partea romana, noul presedinte al Ucrainei, Viktor Iuscenko, a promis omologului sau roman, in cadrul intalnirii avute la Palatul Cotroceni, ca va face tot posibilul pentru a rezolva problemele divergente intre cele doua state.Ingrijorat, probabil, de faptul ca oficialii romani au cerut solutionarea divergentelor la Curtea de la Haga, Iuscenko s-a declarat decis sa puna umarul la detensionarea relatiilor romano-ucraineene fara a mai fi nevoie de solutionarea problemelor in disputa la Curtea de la Haga. Concret, cei doi sefi de stat au anuntat la finalul intrevederii, ca va fi formata o comisie bilaterala condusa chiar de Traian Basescu si Viktor Iuscenko. Trei comisii vor da raspunsuri la cele mai dureroase probleme: o comisie se va ocupa de reglementarea conflictului transnistrean, a doua de minoritatile nationale din cele doua tari care vor fi astfel mai bine monitorizate, iar cea de-a treia comisie se va ocupa de rezolvarea divergentei privind canalul Bastroe.
“Am venit sa intind mana presedintelui Traian Basescu, puterii de la Bucuresti, fortelor politice romanesti. Mana mea intinsa nu a ramas in aer si ii multumesc presedintelui Traian Basescu pentru increderea pe care o acorda relatiilor bilaterale”, a spus Viktor Iuscenko.
In opinia sefului statului roman, este important ca s-a ajuns la decizia de a rezolva problemele la nivel bilateral.
“Fie ca a fost vorba despre problema canalului Bastroe, fie ca a fost problema minoritatii romanesti si ucrainiene, a problemei transnistrene sau a platoului continental, decizia noastra are un singur principiu si anume rezolvarea acestor probleme in baza legislatiei internationale, a Conventiilor la care Romania si Ucraina sunt parte si in baza principiilor europene, plecand de la premisa ca Romania va semna saptamana viitoare Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, iar Ucraina isi propune sa adere la UE”, a declarat Traian Basescu. Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a adaugat ca pentru rezolvarea problemelor litigioase dintre tara sa si Romania porneste de la ideea ca acestea sunt de natura istorica si isi doreste ca noua generatie de politicieni din cele doua tari sa isi asume raspunderea pentru solutionarea acestora.
“In ceea ce priveste canalul Bastroe, pornind de la ideea ca azi, la nivel de ministri ai transporturilor, adjuncti ai ministrilor afacerilor externe si alte autoritati competente, trebuie sa formam un comitet care sa raspunda la toate problemele. Eu doresc ca aceste probleme sa fie rezolvate, sa nu ramanem cu ele si maine. Stiu ca vor aparea politicieni care vor fi capabili sa rezolve aceste probleme”, a spus Iuscenko. Presedintele ucrainean a subliniat ca isi doreste ca autoritatile de la Kiev si Bucuresti, noua generatie de politicieni din cele doua tari sa isi asume raspunderea pentru rezolvarea tuturor problemelor divergente asezandu-se la masa tratativelor si propunand mecanisme de reglementare a acestor probleme.
“Din 1967 se poarta discutii intre cele doua state. Important pentru noi este sa ne asezam la masa negocierilor”, a accentuat Viktor Iuscenko. De asemenea, presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a spus, intr-un discurs rostit in Parlamentul Romaniei, ca noua etapa care s-a deschis in relatiile romano-ucrainene prin semnarea Declaratiei politice bilaterale, la nivel de sefi de stat, reprezinta nu numai un instrument de crestere a prestigiului ambelor tari, ci si un factor important al stabilitatii si securitatii regionale. El adaugat ca acel document semnat impreuna cu presedintele Traian Basescu va permite realizarea, inca din acest an, a catorva proiecte comune.
“Scopul nostru prioritar este de a da cetatenilor Ucrainei si Romaniei cat mai multa informatie despre istoria si cultura ambelor tari”, a afirmat Iuscenko.
Am aprecia sincer daca Ucraina se va dovedi un partener serios, insa reamintim ca aceleasi promisiuni care s-au soldat cu numeroase alte comisii care s-au pierdut in discutii de cele mai multe ori inutile au fost facute si nerespectate si de vechea administratie de la Kiev.
Publicat de : CR
Data publicării: 22 Apr 2005 - 08:38
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3582&titlu=Multe_promisiuni_privind_ameliorarea_relatiilor_bilaterale__dar_nici_un_gest_concret