Legea declaratiilor de avere, mutilata de Senat [1]

"Senatorii au votat impotriva interesului acestei tari, care are nevoie de mecanisme eficiente” pentru a combate coruptia, a declarat Macovei, in cadrul conferintei de presa de ieri, informeaza Mediafax.

Aceasta a subliniat ca Senatul s-a exprimat astfel "impotriva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, impotriva opiniei publice din Romania”. Ministrul justitei a amintit ca legea adoptata de Guvern a fost "bine primita de statele membre si de Comisia Europeana” si spera "ca va fi indreptata la Camera Deputatilor si ca va reveni la forma initiala”. "Ministerul Justitiei va sustine, in continuare, legea asa cum a fost adoptata in Guvern. Singura concesie pe care o vom face va fi in sensul inaspririi prevederilor legale", a mai spus ministrul. Macovei a afirmat, potrivit Mediafax, ca este necesar sa fie sustinute declaratii de avere cat mai detaliate. Acest fapt nu constituie un moft al ministerului pe care il conduce sau al Guvernului, ci reprezinta un instrument necesar si eficient de control si de lupta impotriva coruptiei. "Cu ele putem masura un demnitar sau un functionar public", a intarit Macovei. In opinia ministrului, cei care au mutilat aceasta lege arata ca au ceva de ascuns si ca se tem de transparenta. "Asa cum a fost modificata, legea s-a transformat dintr-un instrument de masura intr-o gluma proasta, intr-o lege a secretizarii averilor", a sustinut ministrul. Macovei a subliniat ca, prin forma adoptata de plenul Senatului, s-au produs schimbari care afecteaza transparenta functiei publice, in sensul opacizarii declaratiilor. "Nu comentez propunerile facute de PRM si PSD", a precizat Macovei. Totodata, senatorii au scos din fomularul de avere precizarea valorii de impozitare a constructiilor detinute. "La inceput de mandat pot declara ca detin o casa, o bojdeuca, iar la sfarsit de mandat pot avea o vila. Daca nu vom avea trecuta rubrica privind valoarea constructiei, nu vom sti, la sfarsitul mandatului, valoarea casei", a adaugat ministrul.


Premierul nemultumit de votul Senatului

Primul ministru, a declarat, ieri, potrivit Mediafax, ca "Romania trebuie sa scape de eticheta de tara corupta. Daca nu se vor lua masuri radicale de acest gen, suspiciunile vor plana in continuare, atat din interiorul, cat si din afara tarii”. Calin Popescu Tariceanu a adaugat ca o data cu dezbaterea din plenul Senatului privind legea declaratiilor de avere, "ies la iveala interesele personale ale unora dintre membrii Parlamentului de a-si ascunde in fata opiniei publice averile si mai ales modul in care au fost facute aceste averi in ultimii 15 ani. De aceea, am insistat atat de mult pe aceasta forma a declaratiilor de avere, pentru ca eu consider ca o clasa politica responsabila trebuie sa fie capabila sa dea seama in fata celor care i-au ales. Primul ministru liberal a mai precizat ca, in ceea ce priveste structura votului din Senat, nu exista nici un fel de problema la nivelul coalitiei.


Si democratii sustin legea negociata cu UE

Desi ministrul justitei a refuzat sa comenteze faptul ca si senatori ai Aliantei PD-PNL au votat eliminarea amendamentelor privind transparenta declaratiei de avere, presedintele interimar al PD, deputatul Emil Boc, a declarat, miercuri, in urma intrunirii Colegiului Director, ca parlamentarii democrati " vor vota forma sustinuta de Guvern si negociata cu UE”. Acesta a adaugat, conform Mediafax, ca in cazul in care "ar aparea unele obstructionari din partea Opozitiei, presedintele Traian Basescu va fi destul de vigilent ca declaratia de avere sa ramana in forma ceruta de organismele europene”.
Publicat de : Andreea Dinescu
Data publicării: 22 Apr 2005 - 08:34
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3577&titlu=Legea_declaratiilor_de_avere__mutilata_de_Senat