Iliescu: «Dau cuvantul tovarasului Nastase!» [1]

Fostul sef al statului, aspirant la fotoliul de presedinte de partid, a simtit, ieri, la Congres, pentru prima data in ultimii 15 ani, ca-i fuge pamantul de sub picioare, in fata curajului lui Geoana

Zi agitata si foarte tensionata pentru PSD! Congresul mult asteptat a dat suficiente dureri de cap social-democratilor, unii destul de obositi dupa ce cu o naopte inainte, raspanditi in tabere prin diferite locatii ale Capitalei, au pus la cale, fiecare, propriul scenariu. Dis de dimineata, Sala Palatului din Bucuresti a devenit neincapatoare pentru oamenii de stanga din Romania, delegatii prezenti la Congres fiind parca ceva mai multi decat ar fi trebuit. Si nu o spunem noi, ci chiar pesedistii, unii poate mult prea sceptici din fire, altii poate prea realisti si sinceri. Si parca gustarile si cafelutele din afara salii au fost mult mai atractive decat discursurile interminabile ale liderilor PSD. In timp ce acestia incercau sa isi convinga "camarazii” (dupa cum i-a numit Adrian Nastase), ramasi in sala, ca PSD trebuie sa ramana in prim-planul clasei politice romanesti, restul social-democratilor isi contiuau in hol scenariile si pronosticurile, demersuri incepute cu o zi inainte, dupa sedinta Biroului Executiv Central al partidului.


Geoana, opozant veritabil

Astfel, una dintre ipoteze, cea mai puternica, arata ieri, ca exista o foarte mare sustinere pentru formula Mircea Geoana- presedinte, Sorin Oprescu- presedinte executiv si Miron Mitrea, secretar general. Potrivit unor surse din partid, aceasta formula a fost dorita de foarte multi lideri din teritoriu, in acest sens fiind organizate inaintea Congresului, o serie de intalniri "de taina”. Aceasta tabara, se pare destul de numeroasa, avea in vedere "debarcarea” lui Iliescu si Nastase din fruntea partidului. Surse din aceast anturaj ne-au asigurat ca daca votul ar fi corect si realmente secret, atunci Mircea Geoana ar avea foarte mari sanse sa-l invinga pe Ion Iliescu.


Iliescu, «un produs expirat»

Aceleasi voci nu s-au ferit sa ne marturiseasca faptul ca se tem ca Iliescu ”a avut grija sa isi aranjeze ploile”. In privinta fostului sef al statului am remercat usurinta cu care foloseste inca apelative precum "tovaras‚. Pregatit sau nu, lui Iliescu i-a "scapat acest cuvant din gura” in clipa in care l-a invitat pe Adrian Nastase sa ia cuvantul. "Acum, il rog pe tovarasul Adrian Nastase…Aaa…pardon, domnul Adrian Nastase, sa ia cuvantul”, a reformultat "tanarul de 45 de ani”. Din pricina acestui cuvant pe care multi romani isi doresc sa il uite, Iliescu a pierdut cateva voturi, cei din sala fiind dezamagiti si usor derutati de limbajul de lemn al presedintelui fondator. Unii dintre social-democrati ne-au spus ca aceasta "scapare” a aratat ca Iliescu este intr-adevar "un produs expirat " care nu mai merita votat.


Tabara conservatoare

Totusi, cealalta tabara sustinea ca Iliescu nu are cum sa piarda sefia partidului. Unul dintre social-democrati spunea, cu o suspecta siguranta, ca fostul presedinte va castiga cu peste 70% din voturi, Nastase cu peste 60%, iar Miron Mitrea cu peste 50%. Nu trebuie uitat nici faptul ca la un moment dat, una dintre tabere a lansat zvonul ca Ion Iliescu se va retrage, va opta pentru functia de presedinte de onoare, lasandu-i cale libera lui Adrian Nastase. Asadar, un eveniment dominat de tensiuni, barfe, scenarii, banuieli si contre, dar pe ici pe colo si sperante sincere ca la un moment dat va veni si modernizarea reala prin alegerea unor lideri noi. Pana atunci, la vremuri noi…tot noi!


Geoana a crezut in retragerea lui Iliescu

Senatorul Mircea Geoana a declarat, miercuri seara, la un post de televiziune, ca a intarziat sa-si anunte candidatura pentru postul de presedinte al PSD crezand ca Ion Iliescu va face pe ultimii metri "un gest spectaculos” si ca va intelege ca este nevoie de o echipa noua la conducerea PSD. "Am intarziat destul de mult cu anuntul candidaturii mele pentru simplul motiv ca am crezut ca domnul Iliescu va face pe ultimii metri un gest spectaculos. Am crezut ca va intelege ca este nevoie sa nu intre in arena dupa ce a dominat scena politica romaneasca multi ani de zile, am crezut ca intelege ca este nevoie de un mesaj, de o echipa noua la conducerea PSD” a afirmat el. Geoana a spus ca ceea ce l-a indemnat sa faca gestul de a intra in aceasta cursa este dorinta de a spune ca in PSD "exista curaj de a face o competitie onesta”.


Iliescu vrea coagulare

Ion Iliescu a afirmat,ieri, in discursul rostit la Congresul PSD, ca s-a intors in partid nu doar pentru ca i s-a adresat aceasta invitatie la Congresul din 2004, ci pentru ca a considerat ca are o datorie morala, el apreciind totodata ca poate fi un factor de ‘”coagulare” in PSD. Totodata, el a aratat ca si-a pus la randul sau intrebarea referitoare la rolul sau viitor in partid. "Sint constient atat de responsabilitatile pe care mi le asum, cat si de riscurile care deriva din pozitia pe care o voi ocupa in partid, in momentul in care el este supus unei presiuni extreme din partea actualei puteri, care si-a propus discreditarea si destramarea partidului, folosindu-se de pretextul luptei impotriva coruptiei”, a accentuat Iliescu.


Iliescu i-a dat cuvantul «tovarasului» Nastase

Ion Iliescu a facut o gafa, ieri, in deschiderea lucrarilor Congresului PSD, pe care le conduce, invitandu-l sa ia cuvantul, la primul punct al ordinii de zi, pe "tovarasul...domnul” Adrian Nastase, informeaza Mediafax. "Dau cuvantul, la primul punct pe ordinea de zi tovarasului ... domnului Adrian Nastase", a spus Iliescu. Folosirea acestei formule a starnit rumoare si zambete in sala. "In Internationala Socialista se foloseste si acest cuvant”, a continuat el. Ulterior, Adrian Nastase li s-a adresat delegatilor la Congres cu formula: "dragi prieteni, dragi colegi, dragi camarazi sau cum vrem sa traducem”.


Nastase, suparat pe imaginea de «partid de hoti»

Adrian Nastase le-a cerut, ieri, delegatilor partidului prezenti la Congres "s iasa la bataie” si sa nu mai accepte crearea unei imagini de "partid de hoti” si de "partid de corupti”. Nastase a precizat ca una dintre marile greseli ale guvernarii trecute a fost "linistea” cu care a acceptat calomniile venite dinspre opozitia politica sau din partea societatii civile. ” A facut cineva din PSD afaceri ilegale? Sa fie pedepsit! A sprijinit cineva din PSD afaceri ilegale, sa fie dovedit, condamnat si noi ii vom retrage sprijinul politic!" a perorat Nastase de la tribuna Congresului, apreciind ca nu este corect ca in secolul XXI sa mai existe culpabilizare la modul general.


Preferinte de vot

In timpul lucrarilor Congresului au circulat, printre delegati, biletele informative "Votati cu...”. La vicepresedinti, preferatii autorilor nevinovatelor anonime erau: Ioan Rus, Viorel Hrebenciuc, Constantin Nita, Dan Nica, Dan Ioan Popescu, Codrin Stefanescu, Ioan Mircea Pascu, Corina Cretu, Aura Vasile, Eugenia Gojdea. Pentru Secretar General, Miron Mitrea era favorit. Autorii, social-democrati autentici, au lasat "la liber” optiunea delegatilor pentru tandemul presedinte-presedinte executiv.


Lista candidaturilor pentru principalele posturi politice

La Congres au fost in scrisi in lupta interna de partid 4 candidati pentru functa de presedinte, pentru presedinte executiv - doi, pentru secretar general - cinci, pentru vicepresedinte - 39, alti patru vizand presedintia Comisiei de Integritate.

Presedinte al PSD:

1. Ion Iliescu - senator, 2. Mircea Geoana - vicepresedinte PSD, 3. serban Nicolae - senator, 4. Dorinel Soare - primar comuna Niculesti, judetul Dimbovita.

Presedinte executiv:

1. Adrian Nastase - presedinte PSD, 2. Sorin Oprescu - vicepresedinte PSD.

Secretar general:

1. Miron Mitrea - vicepresedinte PSD, 2. Victor Ponta - vicepresedinte PSD, 3. Ecaterina Andronescu - membru in Biroul Executiv Central, 4. Vasile Gherasim - vicepresedinte organizatia Bucuresti, 5. Francisc Toba - membru PSD Bucuresti Sector 3.

Presedinte al CNAIM:

1. Cristian Diaconescu - senator, 2.Doru Giugula - presedinte al Comisiei de Integritate Morala a organizatiei PSD Bucuresti, 3. Ion Neagu - vicepresedinte organizatia PSD Bucuresti, 4. Maria Negoita - vicepresedinte al Comisiei de Integritate Morala a organizatiei PSD Bucuresti.


Mesaj de unitate pentru social-democratii aflati sub presiuni interne si externe partidului

Una dintre sarcinile importante ale Congresului PSD este sa armonizeze punctele de vedere contradictorii si sa lanseze un mesaj de unitate, a declarat presedintele partidului, Adrian Nastase, in fata delegatilor social-democrati. El a apreciat ca PSD nu trebuie sa mai ofere imaginea unui partid divizat, ros de ambitii individuale si de interese divergente. Potrivit lui Adrian Nastase, PSD a trebuit sa faca fata, in ultimii doi ani ai guvernarii, unor presiuni diferite. "O presiune extraordinara a venit din partea oponentilor politici, constituiti intr-un bloc politic care ne-a monitorizat si denigrat zilnic, indiferent de rezultatele obiective ale guvernarii noastre” a aratat Nastase. El a precizat ca a doua presiune a venit din partea membrilor partidului si a electoratului traditional al PSD, in sensul implementarii unei reforme radicale in PSD. A treia presiune a constat in conflictele din interiorul partidului, care au luat amploare, la un moment dat riscand sa degenereze intr-un conflict deschis, a mai spus liderul PSD precizand ca cea mai grava consecinta este generarea sovaielilor de care PSD dat dovada in masurile luate pentru eliminarea coruptiei din partid si a practicilor abuzive ale unora dintre lideri. "Stim cu totii cate dificultati am intampinat cand a trebuit sa luam masuri de izolare a unor asemenea lideri locali. Tocmai aceste sovaieli ne-au costat foarte mult”, a declarat Nastase.


Nastase se declara responsabil pentru esecul PSD

"Alegerile locale au fost un dus rece pentru partidul nostru”, a opinat liderul social-democrat, mentionand ca: "Am inceput reformarea partidului prea tarziu, am sovait in aplicarea masurilor necesare, n-am amendat niste decizii contradictorii, rezultatele alegerilor preliminare contrazicand, in unele cazuri flagrant, vointa sutelor de mii de membri ai partidului, pentru a da satisfactie unor grupuri de putere sau de interese din partid”, a explicat Nastase. El a adaugat ca reforma PSD a fost dusa doar pana la jumatate, iar pasul inapoi pe care l-a facut in vara anului trecut l-a costat pierderea guvernarii. In calitatea sa de presedinte al partidului si de initiator al acestei reforme, Adrian Nastase si-a asumat, in fata delegatilor prezenti la Congres, intreaga responsabilitate "atat pentru succesul partial al reformei, cat si pentru sovaieli si esecuri”.


Candidatura lui Nastase a evitat conflictele interne in PSD

Adrian Nastase, a declarat, ieri, in fata Congresului, ca a anuntat ca nu va candida impotriva lui Ion Iliescu pentru a nu confirma existenta unor tabere aflate in conflict in interiorul partidului, in acest sens primand interesul sau de a mentine unitatea partidului. "Tocmai pentru a nu confirma imaginea unor tabere aflate in conflict in interiorul partidului nostru am anuntat ca nu voi candida impotriva presedintelui Ion Iliescu", a precizat Nastase, care a recunoscut faptul ca PSD a oferit, in timpul guvernarii, imaginea unui conflict intern.


Nastase, incoltit

Potrivit lui Nastase, in locul unei dezbateri de idei si de viziuni cu privire la integrare si la viitorul Romaniei, partidul a oferit membrilor si sustinatorilor sai "imaginea unui conflict intre grupurile de interese din interior”, grupuri care au reusit sa antreneze in competitia dintre ele pe el si pe Iliescu. Nastase a precizat ca, din cauza faptului ca a anuntat ca nu va candida impotriva lui Iliescu, a fost acuzat, pe de o parte, de lipsa de combativitate si de curaj, iar pe de alta parte i s-a imputat ambitia excesiva sau lipsa de loialitate fata de intemeietorii partidului. El a respins ambele categorii de acuzatii, aducand ca argument suprem in favoarea sa faptul ca, in calitate de presedinte al PSD, a fost interesat in primul rand de mentinerea unitatii partidului si a cautat sa nu puna in prim-plan ambitiile sau orgoliile personale. "Am invatat de-a lungul anilor ca multi dintre cei care nu ne doresc binele, doresc sa ne sugereze sa ne impartim in grupuri omogene, fapt care, din punct de vedere politic, ar reprezenta intrarea noastra in liga a doua a politicii nationale", a apreciat Nastase, cu referire la faptul ca a reusit sa mentina unitatea PSD pe parcursul mandatului sau.


Nastase este sustinut de liderii social-democrati europeni

PSD trebuie sa continue pe drumul cel bun, sub conducerea lui Adrian Nastase, a afirmat presedintele Internationalei Socialiste, Antonio Guterres, in mesajul transmis participantilor la congresul PSD. Dupa discursul lui Ion Iliescu, Nastase le-a propus participantilor la congres sa asculte mesajele din partea liderilor organizatiilor socialiste europene si internationale, transmite Mediafax. "PSD a dovedit ca este un partid social-democrat modern si trebuie sa continue pe drumul cel bun, sub conducerea prietenului meu, Adrian Nastase, in drumul Romaniei spre aderarea la UE”, a mentionat Gueterres. A urmat mesajul presedintelui socialistilor europeni, Poul Nyrup Rasmussen. "Continuati procesul de modernizare a partidului pentru ca avem nevoie de un PSD modernizat, in Romania”, le-a transmis Rasmussen social-democratilor participanti la congres. Au mai transmis mesaje vicepresedintele si secretarul general ai Internationalei Socialiste, secretarul general al socialistilor europeni, precum si liderii unor partide social-democrate din Europa. Cei mai multi dintre acestia si-au inceput discursul adresandu-i-se lui Adrian Nastase si spunand ca acesta a fost "o figura principala in schimbarea Romaniei”. "Nastase a muncit din greu pentru a schimba partidul. S-a miscat repede pentru a face schimbari importante in social-democratia din Romania”, a subliniat, in mesajul sau, vicepresedintele Internationalei Socialiste.


Buletine colorate pentru toate preferintele delegatilor

Buletinele de vot au avut culori diferite, in functie de pozitiile pentru care s-au inscris candidatii: presedinte al partidului, presedinte executiv, secretar general si vicepresedinti sau alte organisme care vor fi alese la Congres. Pentru alegerea vicepresedintilor, au fost doua randuri de buletine, pentru candidatii femei si pentru candidatii barbati.

Printre modificarile la Statutul PSD propuse Congresului au figurat si stabilirea unui numar de 11 vicepresedinti, dintre care opt sa fie barbati si trei femei. Nastase a explicat ca s-a ajuns la acest numar (dupa ce anterior fusesera in discutie cifre de cinci, sapte sau noua vicepresedinti) avand in vedere ca la conferintele judetene s-au ales intre 10 si 12 vicepresedinti si, in plus, s-a considerat ca ar fi bine sa existe un numar de locuri rezervate femeilor, pornind de la ideea ca au o notorietate mai mica, iar intr-o competitie atat de strinsa sansele lor ar fi diminuate.


Ultima ora: Competitie acerba intre Iliescu si Geoana

Pana la inchiderea primei editii, evolutia lucrarilor Congresului PSD, dupa gafa comisa de Ion Iliescu la inceputul reuniunii si mesajul transmis de Internationala Socialista, a aratat ca lupta pentru sefia partidului era foarte stransa intre cei doi principali candidati: Ion Iliescu si Mircea Geoana.
Publicat de : ---
Data publicării: 22 Apr 2005 - 08:32
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3575&titlu=Iliescu__&_laquo_Dau_cuvantul_tovarasului_Nastase_&_raquo_