AMR 10: Parlamentul, intre sustinerea lui Iohannis, desemnarea lui Croitoru si pastrarea lui Boc

Razboiul nervilor continua pe scena politica bucuresteana

. Zece zile are la dispozitie noul premier desemnat Lucian Croitoru pentru a-si negocia cu partidele politice parlamentare o majoritate in Parlament menita sa-i ofere, la finalul acestui termen, validarea cabinetului de ministri cu care va veni in fata legislativului pentru votul de incredere. Centrat pe ideea unui guvern politic, eventual de uniune nationala, dar deschis in particular cooptarii specialistilor din respectivele formatiuni politice, Croitoru are sanse reduse in a coagula in jurul ideii sale de guvern o coalitie majoritara. Toate partidele si-au manifestat disponibilitatea la discutii cu premierul propus de presedintele Traian Basescu, dar numai PDL a anuntat ca il va si sustine. PSD, PNL, UDMR si grupul minoritatatilor nationale au reiterat ca primarul Sibiului Klaus Iohannis ramane prima lor optiune pentru postul de premier. Cum Basescu nu are de gand sa le accepte propunerea, parlamentarii noi majoritati sa afla in situatia ingrata intre a vota un premier in conditiile puse de Cotroceni sau a accepta tergiversarea unei situatii de interimat guvernamental gestionat tot de democrat-liberalul Emil Boc cu riscul prelungirii acestei stari de lucruri pana dupa desfasurarea alegerilor prezidentiale. Lasati in off-said de propunerea de premier venita de la Cotroceni, liderii PSD si PNL cauta argumente juridice ca sa provoace o sesizare a Curtii Constitutionale folosindu-se de instrumentul Parlamentului pentru a invoca existenta unui conflict institutional intre principalele puteri in stat si a obtine o decizie a acestei instante capabila sa forteze pe seful statului sa se supuna vointei noii majoritati parlamentare.

Potrivit articolului 103, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

Optiunile lui Croitoru: crearea majoritatii, depunerea mandatului sau vot de blam in Parlament

Persoana desemnata pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, iar plenul legislativului acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

In aceste conditii, Croitoru s-a angajat intr-o cursa contracronometru fiind obligat sa se prezinte in fata parlamentului cu noul Cabinet pana pe data 26 octombrie. In cazul in care nu reuseste sa coalizeze in jurul sau majoritatea necesara pentru votul de incredere, premierul are doua optiuni: fie isi depune mandatul in fata presedintelui, fie risca un vot de blam in legislativ.

In ambele cazuri, presedintele Traian Basescu are dreptul constitutional de a numi in nou premier , eventual chiar sa-l renumeasca pe Croitoru in aceasta functie in speranta ca unul din partidele importante se va ralia la cauza acestuia in rastimpul altor 10 zile.

Daca si a doua propunere a presedintelui este respinsa, in mod normal seful statului poate dizolva Legislativul potrivit articolului 89, dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura .

Totusi, daca aceasta situatie este inregistrata in ultimele sase de luni de mandat al presedintelui, cum este cazul de fata, Constitutia stipuleaza ca aceasta atributie a sefului statului nu poate fi exercitata.

Guvernul Boc II, singurul castigator din conflictul Parlament-Presedintie

In aceasta situatie aparent fara iesire, singurul care are de castigat din lungirea acestei proceduri este actualul guvern demis prin motiune de cenzura, dar care continua sa conduca interimar tara cu atributiile limitate, cabinetul Boc II. Solicitarea votului de incredere a Parlamentului ar putea veni din partea lui Croitoru la data de 26 octombrie. In cazul in care va fi respins cu votul sustinatorilor lui Iohannis, o a doua solicitare de vot a increderii legislativului nu este exclus a avea loc abia dupa desfasurarea alegerilor prezidentiale in termenul de 60 de zile stabilit prin constitutie.

Constitutional, singura modalitate prin care ministrii demisi din Cabinetul Boc 2 pot inceta sa mai ocupe functiile este ca Parlamentul sa acorde votul de incredere unuia din premierii desemnati de presedintele Basescu si echipei acestuia. Pana cand eventuala noua formula a Cabinetului va fi acceptata de Parlament si va depune juramantul, ministrii si actualul sef al Executivului vor ramane in functie. Or in aceste conditii, alegerile prezidentiale ar putea sa fie organizate tot de Guvernul Boc.

Castigatorul scaunului prezidential ar putea apoi sa apeleze la instrumentul dizolvarii Parlamentului si organizarii de alegeri anticipate in cazul in care nici dupa alegerea noului sef de stat nu se va constitui o majoritate apta sa sustina cu succes in Parlament premierul desemnat de el. Potrivit Constitutiei, alegerile anticipate ar putea fi organizate in termen de cel mult trei luni, cel mai tarziu la finele lui martie.

CCR, instrument de fortare a vointei prezidentiale

Formata din PSD si PNL, la care s-au raliat UDMR si reprezentantii minoritatilor, Opozitia cu pretentii la putere, incearca in acest moment sa impiedice implementarea unui asemenea scenariu. Cu propunerea lor de premier independent peste un guvern tehnocrat ignorata de Basescu si cu un prim-ministru desemnat de Cotroceni, dar sustinut doar de parlamentarii PDL, liberalii si social-democratii analizeaza in prezent resorturile constitutionale si legislative care sa le permita sesizarea de catre Parlament a Curtii Constitutionale pe marginea unui conflict intre puterea executiva si cea legislativa. Incercarea se vrea o tentativa de fortare a mainii sefului statului de a accepta propunerea de premier sustinuta de coalitia constituita ad-hoc in Parlament.

Presedintele Senatului, social-democratul Mircea Geoana a anuntat deja joi ca va convoca Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului "de indata" ce va primi solicitarea cu primul-ministru desemnat, pentru a sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu conflictul intre institutiile statului, Parlament si Presedintie.

In aceste conditii, CCR ar trebui sa se transforme intr-un mediator intre institutia legislativa si cea prezidentiala, o situatie care pare a depasi atributiile acestei instante, nefiind exclusa o posibila respingere a unui astfel de demers prin invocarea lipsei de competente in domeniu.

Marius Vulpe, Antena3.ro

Comenteaza | Trimite prin YM | RSS Politica ABONEAZA-TE LA STIRILE ANTENA 3 Feed-uri RSS (Ce este RSS?) RSS categoria Politica RSS stiri Antena 3 Newsletter Antena 3 Nume: Email: Categorii: Romania Politica Justitie Business Externe Cultura Meteo Auto/Rutier High Tech Bizar Showbiz Sport Vedete Fun Stiinta // politica de confidentialitate Comentarii Au fost postate 7 comentarii pana acum pentru acest articol. Adauga un comentariu. vali | 15 October 2009, 19:45 Raspunde // De ce mai avem nevoie de parlament daca presedintele numeste premierul si guvernul fara a tine cont de majoritate?Basescu ucide democratia,in 89 oamenii au murit degeaba,dictatura s-a instalat,Romania se prabuseste,urmeaza razboiul civil.Basescu distruge Romania,astazi a facut o CRIMA nationala,a scuipat pe mormintele eroilor din 89.RUSINE!RUSINE! gtbis | 15 October 2009, 19:12 Raspunde // ati observat ca Basescul foloseste termeni ?ezoterici?? ia uite: ?litera? si ?spiritul? Constitutiei. ce mai incolo-incoa la el Constitutia=Scriptura! gt | 15 October 2009, 19:07 Raspunde // asa e ma! Basescu a devenit foarte diabolic! Aveti grija ca prin el lucreaza forte intunecate oculte. n | 15 October 2009, 19:02 Raspunde // Si comentariile mele au fost cenzurate, nu stiu la ce nivel . Comentariul este: Este o incercare a Necuratului .Acum daca Dumnezeu va da puterea sa ramaneti uniti vom castiga ! Ei sunt din ce in ce mai putini si din ce in ce mai posedati.Domnu Croitorul, razbunarea e arma raului ! nelamurit | 15 October 2009, 18:59 Raspunde // Eu nu inteleg ce inseamna cuvantul "DESEMNEAZA". Inseamna "propune" ?, "alege" pe cineva la intamplare din majoritatea existenta sau constituita?, "alege" dupa bunul plac pe cineva din-afara majoritati?, inseamna ca "ia la cunostinta si numeste(semneaza)?. Vad ca fiecare interpreteaza cum ii convine. Chiar nu mai exista nici un "Parinte al Constitutiei" care sa clarifice sensul? Dana M. | 15 October 2009, 18:47 Raspunde // Va rog respectuos sa luati o decizie! Ori scrieti Klaus Johannis asa cum e corect, ori scrieti romaneste Claus Iohanis. Hibridul Klaus Iohannis e hilar! Vlad A. | 15 October 2009, 18:20 Raspunde // In conditiile in care cenzurati toate articolele critice la adresa sefilor vostri , dati-mi voie sa va salut si sa va transmit multa sanatate si putere de munca ! Este unica maniera de a edita un mesaj in site-ul dvs. Cu nestapanit respect si indoita condescedenta, inca o data tin sa va salut si sa va urez noroc la prezidentiale ! ADAUGA UN COMENTARIU Nume: Email: Comentariu:

Pentru validarea comentariului, va rugam introduceti textul din imagine:

Sunt de acord cu termenii de utilizare si politica de confidentialitate a site-ului Antena 3.
Publicat de : ---
Data publicării: 16 Oct 2009 - 08:05
 

Link știre