'Dormiți liniștiți, celula de criză veghează pentru dumneavoastră!' [1]

După două săptămâni de la declanșarea crizei ostaticilor din Irak, președintele Băsescu iese la rampă și face o declarație cuprinzătoare, referitoare nu atât la jurnaliștii aflați în mâinile încă nu se știe cui, ci la jurnaliștii rămași acasă după ce a fost recent, eliberați de sub jugul publicității de stat presediste.

'După Revoluția din decembrie, cazul celor trei jurnaliști români răpiți în Irak a avut cel mai ridicat nivel de intoxicare' - zice textual, președintele și cel puțin deocamdată nu poți nici să-l aprobi și nici să-l contești. Intoxicarea prin presă este, însă, o problemă reală și ea înflorește pe fondul prielnic al tăcerilor sau al fofilărilor la cel mai înalt nivel.

Nu este de acceptat ca într-o chestiune atât de gravă, de un tip cu care România se confruntă pentru prima dată, singurele informațiii autorizate să fie acelea că autoritățile n-au nici o informație de dat presei.

Și ca în condițiile asumării, la cel mai înalt nivel, responsabilității pentru acest caz, președintele să se prefacă ca nu aude nici una din întrebările care i s-au pus cam peste tot pe unde a fost văzut, și să nu catadixească decât să-și trimită decât purtătoarea de cuvânt să spună că ostaticii sunt în viață.

Cam ce ar fi vrut dl Băsescu să facă presa în aceste două săptămâni? Să tacă mâlc? Să trasmită cititorilor și opiniei publice în general , mesajul tradițional: 'Dormiți liniștiți, celula de criză lucreză pentru dumneavoastră'?

Cu toată 'greața' care începe să se facă simțită și la președintele Băsescu, asemeni unora dintre înaintașii săi confruntați cu aceeași situație (mă refer la tonul critic care a urmat după lunile de miere ale câștigării alegerilor) exprimată prin mărturisirea 'ziariști pentru care am avut mare respect s-au comportat penibil!' de miercuri, președintele ar trebui să încerce să fie ceva mai realist și să înțeleagă că tot acest circ mediatic, toată această 'intoxicare', cum zice dânsul, pleacă nemijlocit de la Cotroceni și de la maniera în care președinția a abordat latura mediatică a cazului.

Una este discuția asupra derulării negocierilor și alta ignorarea sau sfidarea nevoii publice de a ști ce se întâmplă. De ce a fost nevoie să avem abia după zece zile informații autorizate asupra faptului că cei trei trăiesc și sunt teferi? Cu ce a ajutat negocierile (dacă sunt) această 'direcție'?

Criza ostaticilor pune Puterea nu doar în fața ecuației unei situații nemaiîntâlnite încă. Ea genereză o altă criză, cu urmări greu de estimat: cea a relațiilor cu mass-media. O mass-media mai 'liberă' decât altă dată și mai puțin dispusă la compromisuri în numele unor frumoase amintiri și declarații de dragoste din campanie. Și populată de personaje - cum plastic se exprimă președintele - 'penibile', sau de o 'mediocritate' teribilă.
Publicat de : Octavian Andronic
Data publicării: 15 Apr 2005 - 09:54
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3347&titlu='Dormiti_linistiti__celula_de_criza_vegheaza_pentru_dumneavoastra_'