„Este nevoie de solidaritatea tuturor" [1]

Parlamentul European a aprobat, miercuri, Raportul Moscovici privind Romania si o Rezolutie referitoare la aderarea Romaniei la UE in 2007. Raportul a fost adoptat cu 569 voturi „pentru", 59 „impotriva" si 41 de abtineri. Rezolutia a fost aprobata de Parlamentul European cu 497 voturi „pentru", 93 „impotriva" si 31 de abtineri.

Presedintele Traian Basescu a apreciat ca votul Parlamentului European este un vot de incredere dat celor 22 de milioane de romani, precizand ca sunt trei domenii-cheie pentru integrarea la 1 ianuarie 2007: justitia, lupta anticoruptie si concurenta.
Seful statului a multumit tuturor guvernelor Romaniei care, incepand cu anul 1999, au pus caramida cu caramida la procesul de aderare la UE.
Basescu a precizat ca Romania si-a asumat foarte multe obligatii pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a deveni membra a Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007. El a adaugat ca personal respinge ideea ca Romania ar putea ajunge in situatia in care sa fie aplicata clauza de salvgardare.
Traian Basescu a adresat un apel cetatenilor romani sa inteleaga ca numai Guvernul sau numai politicienii nu pot duce Romania in UE. El a precizat ca este nevoie de solidaritate, deoarece in perioada urmatoare trebuie luate masuri dificile.
Exista libertatea ca Guvernul sa ia decizii complementare care sa faca aceste masuri mai usor suportabile de catre populatie, mentionand cresterea preturilor la toate categoriile de energie.
„Europa nu e o casa de oaspeti"
Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca „rezultatul si structura votului Parlamentului European privind extinderea UE constituie o recunoastere a actiunilor Guvernului, o dovada ca perceptia privind situatia tarii se schimba si o expresie a increderii politice in capacitatea Romaniei de a-si respecta angajamentele".
Tariceanu a amintit ca Romania este in grafic in ce priveste indeplinirea obligatiilor asumate in negocierile cu Uniunea Europeana si i-a avertizat pe membrii Cabinetului ca nu va tolera nici o abatere de la calendarul european. „Uniunea Europeana nu este o casa de oaspeti, in care Romania poate intra oricum si nici un club pretentios, care pune conditii absurde, inacceptabile, pentru a ne da permisul de acces", a spus Tariceanu.
„Greul a fost incheierea capitolelor"
Presedintele Adrian Nastase a afirmat ca PSD si-a asumat misiunea intensificarii pregatirii sistematice a aderarii Romaniei la UE, indiferent de costurile politice, si intelege ca pentru perioada 2005-2007 sa sustina la fel de intens ca si pana acum interesul Romaniei de a deveni un stat membru capabil sa faca fata provocarilor viitorului sau statut European.
Partidul Social Democrat a luat nota cu satisfactie de votul prin care Parlamentul European si-a dat avizul necesar semnarii Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. „Votul pozitiv exprimat de Legislativul comunitar, reunit la Strasbourg, reprezinta recunoasterea progreselor inregistrate de Romania, pe parcursul sau european, indeosebi al acumularilor inregistrate in intreaga societate romaneasca, in etapa deosebit de dificila a negocierilor capitolelor aquis-ului comunitar, incheiata cu succes in mandatul guvernului social-democrat, se arata intr-un comunicat al PSD.
„Bucuria trebuie dublata de performante"
Emil Boc, presedintele interimar al PD a subliniat ca „ne aflam in fata unui moment politic important. Dupa integrarea in NATO, aceasta este cea mai importanta implinire politica a Romaniei, e un vot care consfinteste progresele realizate de tara noastra, dar e un vot care ne obliga foarte mult sa rezolvam problemele restante (lupta anticoruptie si perfectionarea organismelor de piata), este un succes al intregii clase politice de dupa 1989. Bucuria trebuie dublata de performante politice si economice in plan intern, singurele care ne pot aduce statutul de membru deplin al Uniunii Europene".
„Romanii isi vad visul cu ochii"
Dan Voiculescu, presedintele PUR apreciaza ca „Romanii isi vad visul cu ochii prin votul larg pozitiv din Parlamentul European pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007. Asa cum au spus-o si oficiali europeni, de aici incolo totul depinde, in primul rand, de noi".
„Vom parcurge o perioada de sacrificii"
Corneliu Ciontu, presedintele PPRM a afirmat ca votul parlamentarilor europeni „este o etapa foarte importanta in drumul Romaniei spre integrarea europeana. In acelasi timp, as dori sa atrag atentia ca a fost si un vot de bunavointa din partea multor europarlamentari. As dori ca actualul guvern sa-si tina promisiunea si sa prezinte opiniei publice si costurile acestei integrari. Trebuie sa mai parcurgem o perioada de sacrificii, iar populatia trebuie sa stie acest lucru".
„E necesara dezbaterea despre costuri si beneficii"
Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei: „Votul reprezinta incununarea unui proces politic si diplomatic dificil, soldat cu hotararea de la Helsinki din decembrie 1999, prin care Romania a fost invitata sa inceapa negocierile de aderare. De acum incolo, executivul si legislativul au in fata sarcina dificila de a raspunde asteptarilor partenerilor nostri europeni. Nu doar clasa politica trebuie sa infrunte aceste dificultati ci, in primul rand, societatea romaneasca in ansamblul ei. De aceea cred ca dezbaterea nationala referitoare la costurile si beneficiile integrarii europene, pe care am propus-o in urma cu trei ani, este mai necesara ca oricand.
„Europa se poate razgandi"
Gheorghe Ciuhandu, presedintele PPCD: „Suntem fericiti ca si PPCD a pus umarul la momentul important pe care il traieste Romania astazi. Totusi, semnarea Tratatului de aderare nu inseamna ca Europa nu se poate razgandi in ceea ce ne priveste, in cazul in care se va constata ca nu vom respecta criteriile de aderare. In urmatorii aproape doi ani, Romania trebuie sa faca reforme-cheie si sa indeplineasca toate angajamentele asumate in timpul negocierilor. In tot acest timp, Comisia Europeana va monitoriza evolutia tarii noastre si, daca nu vor fi indeplinite conditiile stabilite, nu va ezita sa puna in aplicare clauza care prevede amanarea momentului aderarii pentru 1 ianuarie 2008.
„O recunoastere a eforturilor Romaniei"
Eckstein Kovacs, vicepresedinte UDMR: „Hotararea luata miercuri reflecta in primul rand vointa Parlamentului European de a-si extinde limitele Uniunii Europene inspre est, respectiv spre sud-est. Cred ca acesta a fost si o recunoastere a eforturilor efectuate de Romania de a face fata criteriilor de europenizare, efecte care ar trebui recunoscute si in interiorul tarii noastre".
Publicat de : A.M. Press
Data publicării: 15 Apr 2005 - 09:23
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3322&titlu=&_#8222_Este_nevoie_de_solidaritatea_tuturor__