Deputatul William Brînză cere premierului Boc trecerea DRRP în subordinea Guvernului [1]

Deputatul democrat liberal, William Gabriel Brînză, răspunde solicitării românilor din diaspora dar si celor din jurul frontierelor si Balcani, și se alătură demersului lor pentru ca Departamentul Relația Românilor de Pretutindeni să revină în subordinea Guvernului.

În declarația politică, depusă în Parlamentul României, deputatul le-a explicat colegilor motivele românilor din  afara frontierelor care solicită acest transfer.

"Numărul românilor din diaspora este foarte mare prin urmare avem nevoie de o instituție puternică și eficientă care să le reprezinte interesele, să multiplice contactele între organizațiile comunităților de români și instituțiile statului român și totodată să aprofundeze relațiile bilaterale dintre statele în care trăiesc și România", a declarat William BRÎNZĂ.Acesta susține cauza românilor din afara granițelor țării în calitate de deputat de diaspora, ales de peste 7 mii de români, în colegiul nr. 1, circumscripția electorală nr.43.

Luni, 21 aprilie, William BRÎNZĂ i-a adresat premierului Emil Boc, o interpelare prin care i-a solicitat să treacă DRRP de la MAE în subordinea Guvernului.

Reamintim ca la trecerea DRRP in MAE, peste 40 de organizatii ale romanilor de pretutindeni au protestat, cerand ramanerea acestui departament in subordinea guvernului si a Primului Ministru. Protestul lor s-a dovedit indreptatit, activitatea DRRP de cand este in MAE fiind extrem de ineficienta si alterara profund atat de birocratia specifica MAE, cat si de altele mai putin vizibile.

Vă prezentăm declaratia politica facuta de deputatul democrat liberal ieri 22 aprilie 2009:

Stimați colegi,
În declarația mea politică de astăzi am să vă prezint motivele milioanelor de români din Diaspora care susțin trecerea Departamentului pentru Relația Românilor de Pretutindeni de la MAE în subordinea Primului Ministru.

Au fugit din România de regimul comunist, s-au născut pe teritorii românești aflate sub dominație străină sau împiși de lipsurile financiare au emigrat, părăsindu-și familia și țara.Sunt românii care formează comunitățile românești din afara granițelor țării.

Odată cu revoluția din 1989 destinul nemilos care le-a ținut departe de țară pe milioanele de români din diaspora părea că se luminează ,iar Dumnezeu le zâmbește românilor.Clasa politică înțelegea importanța comunităților românești din străinătate pentru viața economică și politică din România și în ianuarie 1999 înființa Departamentul pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare. Instituția nou formată urma să asigure păstrarea și afirmarea  identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a românilor din afara granițelor țării.Concomitent cu înființarea acestei instituții, in cateva ministere au fost organizate structuri de specialitate, privind raporturile cu diaspora.

Ceea ce la început părea a fi renașterea și îmbunătățirea relațiilor României cu cetățenii ei din străinătate s-a dovedit a fi în timp o situație pe care  fostele guverne cu greu au gestionat-o.Problemele românilor din afara granițelor țării s-au dovedit a fi mult mai apăsătoare și complexe decât au calculat inițial foștii guvernanți care au mutat DRH-ul de la o instituție la alta sperând că vor găsi formula corectă pentru a conduce această structură.Ce a urmat ne-a dovedit contrariul. Inițial activitatea DRH a fost coordonată de Guvern, dar în scurt timp a trecut în subordinea Ministerul Informațiilor Publice, urmând ca în 2003 să revină în subordinea primului ministru cu denumire -Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.În această situație lucrurile păreau să intre pe un făgaș normal.Bucuria românilor a fost însă de scurtă durată.În 2005 Guvernul Tăriceanu hotărăște să treacă  DRP în subordinea Ministerului Afacerilor Externe.Comunitățile de români sunt contrariate de această decizie, dar strigătul lor de nemulțumire a fost ignorat de guvernul Tăriceanu.

În aceste condiții misiunea DRP  cu greu se poate realiza.Birocrația îi taie avântul.În umbra MAE, DRP a ajuns un simplu departament, motiv pentru care finațarea proiectelor a fost incetinită și chiar sistată pentru o bună perioadă de timp.Dezinteresul fostei guvernări pentru românii de pretutindeni s-a văzut în bugetul alocat DRP.În 2007 Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a avut un buget de 20 de milioane de RON, în timp ce în 2008 acesta a fost redus la jumătate, din care o altă jumătate au fost datorii plătite în contul lui 2007.În aceste condiții, în 2008, DRP  a dispus de cel mult 1,5 milioane euro.În ciuda crizei financiare actualul guvern a reușit să aloce un buget mai mare pentru DRP.Sunt fonduri insuficiente pentru susținerea acțiunilor românilor de pretutindeni, dar sunt mai mulți bani decât a alocat fosta guvernare. 

În subordinea MAE românii din afara granițelor tării se plâng că nu știu cu exactitate care îi sunt atribuțiile DRP-ului?Unde este competența MAE și unde începe cea a DRP în derularea programelor pentru românii de pretutindeni?

Iată de ce DRP trebuie să revină în subordinea Primului Ministru, să devină o instituție puternică, eficientă și capabilă să multiplice contactele între organizațiile comunităților de români și instituțiile statului român și totodată să aprofundeze relațiile bilaterale dintre statele în care trăiesc și România. Le-o datorăm milioanelor de români din afara țării, celor care au promovat valorile și cultura poporului nostru, care au suținut financiar economia țării.

Sursa: Romanian Global News


Publicat de : ---
Data publicării: 24 Apr 2009 - 06:05
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=32951&titlu=Deputatul_William_Brinza_cere_premierului_Boc_trecerea_DRRP_in_subordinea_Guvernului