Senatul lui Vacaroiu, contracte grase cu Hayssam [1]

In aceeasi zi in care seful Senatului, Nicolae Vacaroiu, sustinea cu tarie ca PSD "nu are legaturi cu mafia araba", EVZ a intrat in posesia unor documente care atesta faptul ca, sub mandatele lui Vacaroiu, Senatul a fost angajat in afaceri cu oameni din lumea araba.

In data de 27 decembrie 2004, sub semnatura ex-secretarului general al Senatului, Constantin Sava (omul tinut in brate de Nicolae Vacaroiu), prima Camera parafeaza un contract de furnizare produse cu cetateanul arab Riad Al-Tume, director general al SC City Center SRL, societate in care celebrul Omar Hayssam este actionar.
Valoarea contractului incheiat anul trecut este de 1.263.084.000 lei, bani publici destinati furnizarii pieselor de schimb pentru autoturisme Daewoo pina la 28 decembrie 2004.
De mentionat este ca parcul de masini al Senatului avea si are in folosinta pentru nevoile alesilor preponderent masini Daewoo (aproximativ 120 de bucati). Contractul are numarul 11.339 si este semnat in calitate de furnizor de Riad Al-Tune, iar in calitate de achizitor de Constantin Sava, Elena Deaconescu, director contabil, si de directorul transporturi - Senat, Gheorghe Neacsu.

City Center depaneaza Senatul

Pe 26 ianuarie 2005, sub semnatura aceluiasi Sava si cu instiintarea vicepresedintelui PSD, Nicolae Vacaroiu, colaborarea Senatului cu Riad Al-Tune este reinnoita.
Un nou contract, de aceasta data de prestari servicii, parafeaza varsarea unor bani in conturile firmei SC City Center SRL. Firma in speta se obliga sa presteze servicii de reparatii auto la tariful de 4,76 de euro pentru o ora de manopera (153.364 lei pe ora). Contractul este in derulare, urmind sa se incheie pe 31 decembrie 2005.
In conditiile in care firma condusa de Riad Al-Tune s-a obligat sa repare doar autoturismele din gama Daewoo, e de la sine inteles ca masinile stricate pe cararile patriei vor aduce un beneficiu substantial societatii, dar si bunelor relatii romano-arabe. De mentionat este ca Senatul urmeaza sa reinnoiasa parcul auto, existind multiple plingeri din partea senatorilor, semnalate presei de insusi Vacaroiu, ca autoturismele Daewoo s-au stricat, fiind aproape inutilizabile.
Cite reparatii s-au efectuat de firma mentionata si citi bani s-au virat pentru readucerea lor in uz inca nu cunoastem.

Intrebari pentru Nicolae Vacaroiu

In conditiile in care cei 141 de senatori oscileaza inca in a-si achizitiona autoturisme Daewoo sau Logan se nasc citeva dileme:

1. De ce s-au grabit reprezentantii PSD sa incheie la inceputul lui ianuarie, pentru un an intreg, un contract de prestari servicii cu firma lui Riad Al-Tune daca in parcul auto al Senatului e posibil sa nu mai existe in uz autoturisme Daewoo?
2. Conducerea Senatului era 100a sigura ca va cumpara in continuare Daewoo, o data ce service-ul era asigurat pe un an?
In ambele documente exista un paragraf identic, prin care se subliniaza “caracterul confidential al contractului”.
“O parte contractanta nu are dreptul, fara acordul scris al celeilalte parti, de a face cunoscut contractul sau orice prevedere a acestuia unei terte parti”. De ce aceasta prevedere atita timp cit in joc sint bani publici?

PSD i-a facut cadou lui Hayssam trei piete

Trei piete din sectorul 1 al Capitalei au intrat pe mina lui Omar Hayssam, cu sprijinul direct al fostilor primari George Padure si Vasile Gherasim. “Evenimentul zilei” a aflat ca, pentru a incheia afacerile cu sirianul, cei doi au trecut peste Consiliul Local. Mai mult, Gherasim a girat o succesiune de tranzactii in urma carora firmele patronate de Omar Hayssam au pus mina pe mai multe asemenea spatii comerciale. Asocierile s-au facut fara licitatie, in prezent consilierii Primariei Sectorului 1 judecindu-se, pentru anularea contractelor, cu cei implicati in tranzactiile respective. (Cezar Simache)

Afacerea a inceput in 1999, cind primarul de atunci, George Padure, a cerut in mai multe rinduri aprobarea Consiliului Local pentru asocieri cu mai multe firme in vederea reconstructiei, modernizarii si administrarii pietelor Floreasca, Amzei, 1 Mai si 16 Februarie. In spatele societatilor cu care primarul voia sa faca afaceri se afla Omar Hayssam. Consilierii au respins de fiecare data contractele, dar asta nu l-a impiedicat pe Padure sa le incheie totusi. Venit la putere in 2000, noul primar Vasile Gherasim a cerut in instanta anularea acestor contracte. Insa “a uitat” sa timbreze solicitarile, astfel incit l-a lasat, practic, pe sirian sa-si desfasoare mai departe afacerile.

Cum au fost incheiate afacerile

Piata 1 Mai. Primaria Sectorului 1 s-a asociat cu SC Best Wood SRL, firma care apartine lui Omar Hayssam. In 2001, piata a fost cesionata catre o alta firma a sirianului, respectiv SC Bucovina Distribution SRL. Nici unul dintre acte nu trecut prin Consiliul Local, acestea purtind doar semnatura primarului Vasile Gherasim.
Piata Amzei. Primul asociat al Primariei Sectorului 1 a fost SC Florian Haus Prodcom SRL, printre actionarii careia se regasea si de aceasta data Omar Hayssam. In decembrie 2001, prin acelasi sistem, administrarea pietei a fost transmisa firmei SC Agro City Center SRL, iar in 2003 a ajuns la aceeasi Bucovina Distribution SRL. Desigur, tot in baza semnaturilor primarului Vasile Gherasim si tot fara acordul consilierilor. Continuind suveica, mai multe spatii comerciale au intrat in administrarea SC Ifigenia Bacau - patronata de Mohammad Munaf, omul de incredere al lui Hayssam. Acesta a perceput comerciantilor tarife de trei-patru ori mai mari, facind astfel o afacere deosebit de profitabila.
Piata 16 februarie. Si acesta a ajuns pe mina lui Hayssam prin asocierea din 1999, dintre Primaria Sectorului 1 si SC Florian Haus Prodcom SRL. Respectind filiera, in decembrie 2001 aceasta firma a transmis drepturile de administrare catre SC Termond Style Trading SRL si catre persoanele fizice OMAR HAYSSAM si DAN BERCEANU, iar in 2003 s-a semnat actul aditional care consfinteste tranzactia. Din nou doar prin simpla semnatura a primarului Vasile Gherasim.
In 2004, Consiliul Local al Sectorului 1 a actionat in instanta toate firmele si persoanele fizice implicate in aceste tranzactii, solicitind anularea contractelor. Dosarul se afla pe rolul Tribunalului Bucuresti. “Contractele sint lovite de nulitate intrucit s-au incheiat cu incalcarea legii privind regimul proprietatii publice si regimului juridic al acesteia, care prevede obligativitatea concesionarii prin licitatie publica. Mai mult, nu au fost niciodata validate de Consiliul Local al Sectorului 1”, ne-a declarat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.
Publicat de : Adriana Istodor , C.
Data publicării: 14 Apr 2005 - 08:20
 

Link ştire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3289&titlu=Senatul_lui_Vacaroiu__contracte_grase_cu_Hayssam