Basescu: "Cum putem trece legi importante prin parlament?" [1]

Presedintele isi continua pledoaria pentru anticipate
Ziaristul Carol Sebastian a incercat un bilant al celor 100 de zile petrecute de Traian Basescu la Cotroceni.

Marti seara, acesta l-a invitat pe presedinte la Radio Mix, unde au discutat teme de actualitate ale politicii romanesti. In cadrul interviului, din care prezentam in continuare citeva fragmente, Traian Basescu a dovedit aceeasi fermitate in legatura cu renegocierea contractelor paguboase incheiate de guvernarea PSD si cu organizarea alegerilor anticipate.
Pentru prima data insa, Basescu spune public ca tot Tariceanu ar fi premierul desemnat sa formeze un nou guvern.
Si repeta ca scopul anticipatelor este sa asigure guvernului o majoritate parlamentara confortabila, din care PUR pare exclus.
Sinteti multumit de activitatea guvernului?
Raspunsul este DA. S-au indeplinit toate obligatiile premergatoare semnarii Tratatului, deci din acest punct de vedere nu am ce reprosa guvernului. A functionat ca un metronom, cu atit mai mult cu cit a avut foarte multe masuri intirziate de faptul ca in noiembrie-decembrie ne-am aflat in plina campanie electorala. Iar guvernul a reusit, in ianuarie-februarie-martie, sa vina la zi cu toate obligatiile asumate.
Tot pe Tariceanu l-as desemna premier
Nu pot evita intrebarea, mai doriti alegeri anticipate?
Raspunsul meu sincer este DA, dar nu se vor desfasura decit daca voi ajunge la o intelegere cu premierul Tariceanu. Si pentru ca tot mi-ati pus aceasta intrebare, as vrea sa previn o continuare a campaniei pe care o duc unele mijloace mass-media, ca "Basescu ar vrea sa-l schimbe pe Tariceanu". Este o copilarie. Si daca ar fi alegeri anticipate, tot pe Tariceanu l-as desemna prim-ministru dupa victoria in alegeri, avind in vedere ca din punct de vedere constitutional pot s-o fac. Deci, nu am nici o legatura cu speculatiile ca "Basescu vrea sa-l schimbe pe Tariceanu". Sint speculatii lansate, intretinute la fel ca speculatia "Vedeti ca sint in avion". Unele surse de informatii sint aceleasi.
(...)
PUR ramine tot timpul o solutie imorala
Uite ce spune dl Dan Voiculescu de la Londra, partener de guvernare, nu? Convoaca acolo o conferinta de presa si zice: "Am auzit ca presedintele face tot ce poate sa schimbe premierul. Indiferent ce va trebui sa facem pentru asigurarea stabilitatii tarii, vom face. Vom sprijini orice guvern serios, inclusiv unul condus de Stolojan".
Ce vina am eu ca, la Londra, dl Voiculescu primeste informatii din nu stiu ce surse? Dl Voiculescu este presedinte de partid. Daca ar fi un presedinte cu adevarat responsabil pentru ceea ce spune, ar fi pus mina pe telefon, ar fi sunat la presedintele Romaniei si ar fi intrebat: "Dom’le, aveti vreo idee de schimbat premier, ceva?", nu ar fi vorbit pe o informatie. Cine i-a dat-o? Ar trebui ca dl Voiculescu sa spuna public: "Cutare mi-a dat-o", ca sa fie si credibil.
Mai e PUR o solutie imorala pentru guvernare?
Ramine tot timpul o solutie imorala.
Tot timpul?
Tot timpul
Spuneti ca Tariceanu nu va fi schimbat in caz de anticipate.
Da
Dumnealui stie asta?
Eu ma vad cu el in fiecare miercuri, la ora 17.00. E ziua de consultari.
Trebuie o solutie in care guvernul sa nu fie blocat
Si, atunci, de ce nu vrea anticipate?
Aici, si el are o abordare - spune: "Avem un program dificil de acoperit", spune "Avem raportul din noiembrie, care este decisiv daca se va aplica sau nu clauza de salvgardare, ne putem permite sa intram intr-o perioada de alegeri?". Sigur, eu pe acest mecanism spun, guvernul poate sa stea linistit, obtinem un procent mai bun decit a avut Alianta, isi vede de ce are de facut, facem o campanie scurta, ca ne da dreptul legea, o campanie de doua saptamini, cum a fost si la locale, si rezolvam problema unei sustineri puternice in parlament, si nu a uneia conditionate. Parerea premierului este putin altfel, va trebui sa discutam dupa semnarea Tratatului. In orice caz, nu sint un om care s-o tina una si buna daca partenerul lui are alt punct de vedere. Vom gasi cea mai buna solutie pentru Romania. O solutie in care guvernul sa nu poata fi blocat in momentele in care va avea de luat masuri dificile. Cum va imaginati, spre exemplu, modificarea unei legi a justitiei, care sa ne poata permite primenirea judecatorilor numiti cu adresa inainte de alegeri de PSD, pentru a-i proteja in marile anchete de coruptie?
Cum va imaginati ca ar trece o astfel de lege prin parlament, cind noua ne-au cazut deja citeva ordonante in Senat. Si care va fi reactia PUR? Va sustine propunerea guvernului Aliantei, va sustine PSD, ce se va intimpla? Deci, eu ridic o problema practica. Stiu clar ca trebuie sa curatam justitia. Daca nu se va intimpla in mod natural, va trebui sa o facem prin legi. Atunci, ma intreb, va rezista actuala structura la o asemenea incercare? Decit sa incercam si sa constatam ca n-am rezistat, mai bine provocam anticipate.
Sintem intre doua optiuni
Exista o mie de masuri care trebuie luate dupa semnarea tratatului. Un guvern interimar nu ar putea sa le ia, prin urmare ar putea fi activata clauza de salvgardare, deci aderarea s-ar amina...
Asta pe de o parte. Pe de alta parte, exista o mie si una de masuri dificile care trebuiesc luate, iar cu o majoritate fragila riscam sa ne trezim ca nu le-am trecut. Sintem intre doua optiuni. Va trebui sa gindim foarte bine, impreuna cu premierul, sa luam decizia cea mai buna pentru tara.
Dumneavoastra aveti o parere ferma, premierul are o parere...
Este o parere ferma, dar nu inflexibila. Este o parere ferma pina cind nu mi se aduc alte argumente.
S-ar putea ca premierul sa aiba argumente suficiente sa ma faca sa imi modific punctul de vedere. Deocamdata insa sint adeptul unei solutii care s-a dovedit valabila politic in cazul alegerilor de la Bucuresti, la alegerile in teritoriu. Deja PSD, in mediul rural, a obtinut un procent mai slab decit a obtinut la alegerile generale si noi un rezultat mult mai bun.
Este un sondaj INSOMAR care spune ca populatia nu vrea acum alegeri anticipate.
Bun, nu le vrea, dar daca ar fi va vota.
Atunci, cind? Banuiesc ca rapid
Dupa semnarea Tratatului, va asigur ca impreuna cu premierul Tariceanu, cu politicieni din cele doua partide ale Aliantei, impreuna cu UDMR, ne vom consulta si vom lua o decizie corecta pentru Romania.
Contractele paguboase nu se realizeaza
Bun, alt subiect - contractul Bechtel. Una spuneti dumneavoastra, cam acelasi lucru spune premierul...
Corect...
...si cam alta spune domnul Boc, care sustine contractul. Ce sa intelegem?
Va asigur ca nici contractul Bechtel, nici EADS, nici contractul "Da Vinci", nici contractul Strabach nu se vor realiza in forma in care au fost ele negociate. Sint intr-o forma foarte paguboasa pentru Romania. Daca partenerul va veni sa-l ajusteze in alta forma, foarte bine. Daca nu, nu-l va executa.
Ce inseamna alta forma?
Inseamna adus la preturi si conditii de finantare acceptabile pentru Romania. Daca nu, nu se fac.
Nu e nici o diferenta de abordare, de nuanta, fata de aceste contracte din partea noii guvernari?
Nu. Nu e nici o diferenta de abordare. Noi le-am criticat inca din perioada campaniei. Realizam ce inseamna un contract semnat, nu va imaginati ca vorbiti cu oameni care nu au experienta de a intelege ce inseamna contract semnat.
Dar si un contract semnat, care este oneros din punct de vedere al preturilor, al conditiilor de realizare, poate fi atacat in instanta. Calea de mijloc ar fi sa le aducem, prin negociere, la ceea ce se numeste valoare de piata, conditii de piata avantajoase.
Publicat de : Victor Bratu
Data publicării: 14 Apr 2005 - 08:19
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3288&titlu=Basescu____Cum_putem_trece_legi_importante_prin_parlament?__