Regelui Mihai nu i s-au sters tablourile din datorie [1]

Juristii din comisia de specialitate din Senat au dat ieri, dupa cateva saptamani de dezbateri aprinse, aviz favorabil proiectului de lege privind reglementarea situatiei juridice a unor bunuri care au apartinut fostului suveran Mihai I.

Cu o exceptie: datoria dintre Casa Regala si statul roman nu a fost stinsa din cauza tablourilor luate de rege cand a parasit tara.
Proiectul a fost initiat de Guvernul Nastase si preluat, cu mici modificari care nu au schimbat fondul problemei, de catre Cabinetul Tariceanu.
Cu toate ca actul normativ a fost elaborat de guvernarea social- democrata, tocmai senatorii fostei Puteri au fost cei care acum au contestat vehement prevederile legii.
Doru Ioan Taracila a criticat in primul rand derogarea de la legea care reglementeaza situatia fostilor sefi de stat. In acest fel, se acorda principesei Margareta si principelui Radu dreptul de folosinta, pe durata vietii a Palatului Elisabeta. Taracila considera aceasta prevedere direct neconstitutionala, deoarece se instituie o discriminare unor persoane fizice care nu au avut nici o calitate in statul roman. Amendamentul de eliminare a respectivului articol nu a trecut insa de votul colegilor de comisie.

Datoria nu este stinsa

In schimb, senatorii PSD au obtinut o victorie in modificarea proiectului. Un articol al legii prevedea ca, prin reglementarile acestui act normativ, sa se stinga orice obligatii reciproce dintre statul roman si fostul suveran al Romaniei.
Senatorul PSD Serban Nicolae a facut propunerea, aprobata de Comisia juridica, de a se adauga ca este vorba de stingerea datoriilor reciproce numai in privinta bunurilor imobiliare care fac obiectul acestei legi, respectiv castelele Peles, Pelisor, Foisor, vila Cavaleri si Palatul Elisabeta.
Prin acest amendament adaugat legii se creeaza posibilitatea ca statul roman sa poata actiona in instanta Casa Regala in legatura cu alte bunuri.
"Prin aceasta lege statul ii da cu doua maini, nu cu o mana, fostului suveran si lasa la latitudinea unui Guvern viitor, daca va avea curaj din punct de vedere politic, sa promoveze o actiune impotriva fostului suveran in sensul ca si el, la randul lui, sa despagubeasca statul roman", a aratat Taracila.
In finalul dezbaterilor, membrii Comisiei Juridice au dat aviz favorabil proiectului de lege, adoptand si modificarea titlului.

Guvernul nu este ingrijorat

Votarea raportului final pe lege a prilejuit disensiuni in grupul PSD. Doru Ioan Taracila si Serban Nicolae au respins raportul, in schimb Aristide Roibu a votat favorabil. El si-a motivat decizia prin faptul ca ramane consecvent unui proiect initiat de Cabinetul Nastase.
Bogdan Olteanu, ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, prezent la dezbateri, nu s-a aratat ingrijorat de introducerea acestui amendament. El a explicat ca nu stie sa existe litigii referitoare la bunurile mobile cu regele Mihai.
Publicat de : Narcisa Petre
Data publicării: 14 Apr 2005 - 08:10
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3279&titlu=Regelui_Mihai_nu_i_s_au_sters_tablourile_din_datorie