Începe reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 1 [1]

Primăria Sectorului 1 va începe în a doua jumătate a lunii aprilie 2009 reabilitarea termică a  blocurilor din Sectorul 1, informează un comunicat de presă al primăriei sectorului 1, remis Informatia.ro (AMOS News).



 Potrivit programului de investiții pentru anul în curs, 85 de blocuri din cartierele Aviației, Băneasa, Calea Griviței, Nicolae Titulescu, Ion Mihalache și Bucureștii Noi vor fi reabilitate termic. La aceste clădiri a fost finalizată în cursul anului 2008 documentația de audit energetic (procedura care determină soluția tehnică și costurile necesare pentru anveloparea blocurilor).

O componentă importantă a acestui program o constituie faptul că cetățenii Sectorului 1 nu vor plăti niciun ban pentru aceste lucrări. Potrivit Hotărârii Consiliului Local Sector 1 nr. 3/2008, 66% din costurile reabilitării termice pentru un bloc din Sectorul 1 sunt suportate din bugetul local al Sectorului 1, diferența urmând să fie acoperită din fonduri de la bugetul de stat.

„Obiectivul principal asumat în acest mandat este creșterea calității vieții pentru locuitorii sectorului 1. Un bloc reabilitat nu înseamnă numai confort termic, ci și un aspect urbanistic plăcut. Primăria Sectorului 1 și-a respectat angajamentul față de locuitorii acestei zone administrative, alocând sumele necesare pentru realizarea acestui proiect, început anul trecut”, a declarat Primarul Sectorului 1, Andrei Ioan Chiliman.

Valoarea totală a investiției pentru reabilitarea termică a celor 85 de blocuri incluse în programul pentru anul 2009 este 108 milioane lei. Din această sumă, 71 milioane lei provin de la bugetul local al Sectorului 1, iar restul de la bugetul de stat.

 Reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 1 presupune: termosistem fațade cu polistiren expandat, termosistem soclu, termosistem și hidroizolație terase, termoizolare placă subsol, înlocuirea tâmplăriei de lemn existentă cu tâmplărie PVC și geam termoizolant, închideri balcoane cu tâmplărie PVC și geam termoizolant, înlocuirea totală sau parțială a conductelor de distribuție agent termic și montarea de reapartitoare și robinete termostatice.

“După reabilitarea termică, factura la întreținere a locuitorilor din Sectorul 1 va scădea cu cel puțin 30 %, iar beneficiarii investiției vor locui într-un imobil cu un aspect urbanistic plăcut”, a mai precizat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Programul de reabilitare termică a blocurilor din Sectorul 1 a demarat la începutul anului 2008. Consiliul Local Sector 1 a hotărât, la sfârșitul lunii ianuarie 2008, ca autoritatea locală să preia cheltuielile asociațiilor de proprietari pentru reabilitarea termică a blocurilor. Potrivit acestei hotărâri, inițiată de Primarul Andrei Chiliman, 66% din costurile reabilitării termice pentru un bloc din Sectorul 1 sunt suportate din bugetul local al Sectorului 1, diferența urmând sa fie acoperită din fonduri de la bugetul de stat.

De asemenea, preluarea finanțării cheltuielilor se face numai la acele asociații de proprietari care aprobă, cu votul majorității membrilor adunării generale a proprietarilor, decizia de intervenție și semnează convenția-cadru cu coordonatorul programului anual pentru derularea, în condițiile legii, a acțiunilor pentru reabilitarea termică a clădirii.

Până în prezent, au fost încheiate aproape 300 de convenții-cadru cu asociațiile de proprietari din Sectorul 1 pentru începerea programului de reabilitare termică a blocurilor.

Etapele reabilitării termice a blocurilor sunt următoarele:
auditul energetic al clădirilor;
proiectare etapa I - elaborarea studiului de fezabilitate pe baza măsurilor specificate în auditul energetic;
proiectare etapa a II-a - elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție;
obținerea autorizației de construire;
executarea și recepția lucrărilor de reabilitare termică.

Actele cu care asociațiile de proprietari trebuie să se adreseze Primăriei Sectorului 1:
Cerere către Primăria Sector 1 privind includerea condominiului în programul de reabilitare termică.
Solicitarea va fi însoțită de următoarele documente:
–Fișa de identificare a clădirii;
–Lista proprietarilor și destinația spațiilor;
–Hotărârea adunării generale a proprietarilor privind aprobarea deciziei de intervenție pentru reabilitarea termică a clădirii;
–Copie după hotărârea judecătorească de înființare a asociației de proprietari;
–Copie după procesul verbal al adunării generale în care a fost ales președintele.


Publicat de : ---
Data publicării: 25 Mar 2009 - 05:45
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=32727&titlu=Incepe_reabilitarea_termica_a_blocurilor_din_Sectorul_1