Basescu: austeritate, reforma, solidaritate! [1]

Presedintele le-a spus parlamentarilor ca un imprumut la FMI ar insemna o centura de siguranta pentru economia romaneasca

. Traian Basescu a cerut austeritate si solidaritate in fata crizei economice. Presedintele Traian Basescu a sustinut, in Parlament, necesitatea ca Romania sa contracteze un imprumut extern pentru a putea traversa criza economica.
Seful statului a sosit la Palatul Parlamentului cu putine minute inainte de ora programata pentru discurs si a intrat direct in sala de plen. La sedinta de ieri au participat 375 de parlamentari, din totalul de 471, alaturi de membrii  Cabinetului Boc.

Senatorii si deputatii au ascultat cu atentie cuvantarea lui Basescu, comentand intre ei unele afirmatii ale presedintelui, unii indignati, altii entuziasmati. Alesii au fost retinuti in aplauze, rasplatindu-l in acest mod o singura data pe presedinte.

Dupa ce si-a incheiat cuvantarea, Basescu a plecat insotit de presedintele Senatului si urmat, la o oarecare distanta, de premierul Emil Boc.

Momentul a fost marcat printr-o pauza de cinci minute, dictata de presedintele Camerei Deputatilor, ocazie perfecta pentru ca barbatii din Legislativ sa le ofere colegelor mici atentii de 8 Martie.

Critici pentru guvernarea liberala

Discursul prezidential a fost destul de generos in critici adresate fostilor guvernanti, dublate de sfaturi si aprecieri la adresa coalitiei la putere. 

Basescu a sugerat ca, din cauza risipei banului public din ultimul an, Romania este in imposibilitatea de a aplica o serie de politici de prevenire a crizei si este nevoita sa apeleze la un credit extern. Potrivit sefului statului, fostul guvern a risipit in campania electorala de anul trecut trei miliarde de euro din fondul de rezerva.

 ?Romania are nevoie de o centura de siguranta, care inseamna un imprumut extern?, a fost mesajul clar transmis ieri de Basescu de la tribuna Parlamentului. El s-a oferit sa le explice alesilor pe larg aceasta afirmatie, ?pentru a nu ramane neinformati?.

Seful statului a aratat ca statele care au aderat recent la UE au la dispozitie fonduri europene in valoare de 30 de miliarde de euro, care nu pot fi accesate fara incheierea unui acord cu Fondul Monetar European.

?Nu avem nevoie de credite pentru sustinerea bugetului sau a obligatiilor de plata ale statului roman, ci pentru a contribui la plata datoriilor sectorului privat?, a precizat presedintele. El a adaugat ca imprumutul extern va fi o centura de siguranta, care va face tara mai rezistenta la o posibila deteriorare rapida a economiei globale si nationale.

Apel la solidaritate

Avem nevoie de mai multa solidaritate, pentru ca suntem inegali in fata crizei, a mai spus Traian Basescu. El le-a prezentat alesilor formula care ar face posibila, in opinia sa, traversarea in siguranta a perioadei de criza: ?Reforma statului plus austeritate plus solidaritate egal sansa pentru Romania?.

Presedintele a aratat ca actuala coalitie de guvernare trebuie sa fie orientata spre diminuarea crizei, spre reforme structurale curajoase, profunde si demarate cat mai repede.

Tariceanu despre Basescu: ?Cameleonul perfect?

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a reactionat la discursul prezidential aratand ca Basescu ?este cameleonul perfect pentru politica?. Liderul liberal l-a acuzat pe seful statului ca a mintit in fata Parlamentului si ca acesta a vorbit in calitate de prim-ministru.

O constatare similara a fost facuta si de presedintele PSD, Mircea Geoana. ?A fost mai degraba un mesaj de prim-ministru in conditiile in care subiectele abordate fac parte din portofoliul actiunii guvernamentale. A incercat sa delimiteze terenul de vanatoare la inceputul unui nou ciclu politic?, a spus Geoana.

Mesajele presedintelui

1 Cuvantul de ordine este reforma statului. Daca reforma nu este facuta, niciun guvern si nicio larga majoritate nu isi justifica existenta in fata cetatenilor. O Romanie modernizata poate iesi mai puternica din criza economica.

2 In Romania, a depasi criza inseamna a munci mai mult si mai bine, cu productivitate si eficienta mai mari. Salariile au crescut ani de zile mai repede decat productivitatea muncii, si iesirea din criza se poate face numai prin inversarea acestui fenomen. 

3 Guvernul si partenerii lui sociali trebuie sa propuna numai solutii care au la baza respectarea regulilor pietei interne si a legislatiei europene.

4 E nevoie de reinstaurarea unor conditii de finantare normala a economiei si a circuitului creditelor dinspre sectorul financiar spre economia reala, in conditiile in care statul imbunatateste reglementarea si supravegherea institutiilor financiare.

5 Este necesara acordarea unei atentii speciale celor mai vulnerabili. Prioritare sunt masurile active, care sa incurajeze munca si efortul individului, si nu masurile care impovareaza o categorie in defavoarea alteia sau sufoca sectorul privat, aflat oricum in dificultate in aceasta perioada.

6 Este necesara respectarea regulilor Uniunii Economice si Monetare, utilizarea chibzuita si echilibrata a flexibilitatii Pactului de Stabilitate si Crestere in conditii de criza, precum si aplicarea de politici publice responsabile si coerente pentru asigurarea macrostabilitatii si a sustenabilitatii pe termen lung a finantelor publice.

7 In afara sumelor pentru investitii alocate din veniturile bugetului de stat, Romania dispune de finantari pe termen lung, neutilizate si angajate deja de cativa ani. Un total de 9 miliarde euro, din care, daca am reusi in acest an sa utilizam 3-4 miliarde, am putea spune ca ne-am facut datoria fata de romani.

Puterea de cumparare scade, romanii traiesc cu strictul necesar
(Dan Straut)

In luna ianuarie 2009, preturile au crescut in medie cu mai mult de un punct procentual fata de decembrie 2008, in timp ce castigurile salariale nete au scazut cu 9%.

Ceea ce inseamna ca romanii au fost nevoiti sa infrunte scumpirile cauzate de slabirea leului din ianuarie, dispunand de venituri semnificativ mai mici, adica puterea de cumparare a inceput sa se erodeze. De altfel, la acest indicator, Romania se afla la coada clasamentului UE.

In ianuarie, cel mai mult s-au scumpit serviciile (+3,2% fata de luna anterioara), urmate de marfurile nealimentare (+0,8%) si de alimente (+0,7%). Media salariilor a scazut, in schimb, cu 9%, mai precis cu 134 de lei fata de decembrie 2008, dupa cum reiese din datele comunicate ieri de Institutul National de Statistica (INS).

Traiul decent este prea scump

Datele anuntate ieri ale unui studiu realizat de compania de cercetare de piata Mednet arata ca majoritatea familiilor de romani au venituri la limita asigurarii strictului necesar. Potrivit Mednet, 16,4% din cei chestionati au afirmat ca veniturile nu le ajung nici macar pentru strictul necesar, in timp ce aproape 35% pot sa-si asigure doar strictul necesar.

Salariu mai mic decat in noiembrie

De asemenea, un trai decent pot sa-si asigure putin peste 35% din repondenti, dar ?fara sa ne permitem cumpararea unor lucruri mai scumpe?, dupa cum au afirmat acestia. In continuare, putin peste 10% reusesc sa-si cumpere si obiecte mai scumpe, insa cu unele eforturi, iar cei ce reusesc sa aiba tot ce le trebuie fara mari eforturi reprezinta doar 3,1% dintre participantii la studiul Mednet.

Salariul mediu net a ajuns, in ianuarie, la 1.355 de lei, dupa ce in decembrie fusese de 1.489 lei (desigur, datorita primelor de Sarbatori), iar in noiembrie ? de 1.361 de lei.

Altfel spus, romanii au castigat, in ianuarie, mai putin decat in noiembrie, iar  dupa ?balonul de oxigen? din Luna Cadourilor au ajuns la un minim al ultimelor trei luni. Asta pe fondul unei inflatii de aproape doua puncte procentuale din iarna care tocmai s-a incheiat.

Cele mai semnificative scaderi ale castigurilor salariale, cu peste 25%, au fost consemnate, potrivit INS, in industria chimica, prelucrarea tutunului, intermedieri financiare, extractia minereurilor metalifere si in domeniul transporturilor pe apa.

In turism se castiga cel mai putin

Statisticile oficiale arata ca, in plin sezon turistic, angajatii din hoteluri si restaurante au avut cea mai mica medie salariala de ramura dintre toate domeniile economiei nationale, respectiv 757 de lei in ianuarie.

La polul opus, cu cele mai mari castiguri, se regasesc angajatii din domeniul transporturilor aeriene. Media salariala din acest sector a fost, in ianuarie, de 3.272 de lei.

Cresc costurile cu manopera

In trimestrul al patrulea al anului 2008, costul orar al fortei de munca determinat pe baza numarului zilelor lucratoare a crescut cu un ritm de 6,58% fata de trimestrul precedent, a mai anuntat INS.

Cresteri mai accentuate s-au consemnat in activitatile de sanatate si asistenta sociala (+19,5%), constructii (+10,6%) si tranzactii imobiliare (+9,97%). Scaderi s-au inregistrat in industria extractiva (-8,16%) si in invatamant (-4,20 la suta).


Romanii au avut de infruntat scumpiri de aproape 2%, dispunand de salarii mai mici cu 9% in ianuarie fata de decembrie    Foto: Lucian Muntean

Un imprumut este pentru Romania crucial, nu oportun. Este solutia care creeaza un anumit tip de stabilitate si credibilitate.
Mihai Tanasescu
fost ministru de Finante

E nevoie de un pachet multianual. Acest pachet ar trebui asigurat si pentru 2010, ca nu se stie cum va evolua criza.
Ionut Dumitru
economist-sef Raiffeisen

Romania are evident nevoie de un parteneriat, intrucat are nevoie de bani
Dragos Cabat
presedinte CFA Romania

Vrem o ajustare brusca, la fel ca in 1997-2000, cand cursul leu-dolar a trecut de la 4.000 de lei la 8.000 de lei si apoi la 16.000 de lei? Asta este varianta, daca nu se recurge la o finantare externa.
Theodor Stolojan
prim-vicepresedinte PDL
Publicat de : ---
Data publicării: 10 Mar 2009 - 05:31
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=32598&titlu=Basescu__austeritate__reforma__solidaritate_