Ziua de vot s-ar putea muta sambata [1]

Liberalii incearca sa ia fata PUR si PSD, care au depus, separat, la Parlament doua proiecte de lege privind introducerea votului uninominal.

Ei au introdus la Camera Deputatilor un proiect de Cod Electoral, care este insa copia fidela a Codului initiat de senatorul PNL Paul Pacuraru in colaborare cu Pro Democratia in 2003.
Deputatii PNL Eugen Nicolaescu, Bogdan Olteanu, Mihai Voicu si Dan Motreanu si senatorii Puiu Hasotti, Teodor Melescanu, Paul Pacuraru, precum si premierul Calin Popescu-Tariceanu, in calitate de deputat, au "revopsit" copertele vechiului Cod Electoral al lui Pacuraru si au depus la Camera o noua initiativa pe aceasta tema. Codul lui Pacuraru a fost retras in decembrie 2003 de catre initiator pentru ca o comisie parlamentara discuta atunci un pachet de legi electorale, care ulterior a fost aplicat la alegerile din 2004. Introducerea votului uninominal nu a fost agreata de membrii comisiei.

Vot uninominal si preferential

Conform prevederilor Codului propus spre dezbatere, consiliile locale si Consiliul General al Municipiului Bucuresti ar urma sa fie alese, ca si pana in prezent, prin scrutin de lista.
In privinta primarilor si a viceprimarilor, ar ramane ca acestia sa fie alesi, de asemenea, asa cum au fost alesi de fiecare data incepand din 1992.
Deputatii si senatorii ar urma sa fie alesi printr-un "sistem proportional cu selectie personalizata", bazat pe scrutinul uninominal. Aproximativ jumatate din mandate ar urma sa fie castigate in mod direct, la nivelul unor colegii uninominale, in urma votului alegatorilor din respectivele colegii, de catre candidatii care obtin cel mai mare numar de voturi.
Celelalte mandate ar urma sa fie repartizate la nivelul circumscriptiei electorale (care reprezinta una dintre cele 8 regiuni de dezvoltare stabilite in cadrul Strategiei Nationale de Dezvoltare), in favoarea unora dintre candidatii care pierd alegerile in colegiile uninominale in care candideaza.

Scade numarul parlamentarilor

In propunerea legislativa este prevazuta cresterea normei de reprezentare pentru deputati, de la un deputat la 70.000 de locuitori, la un deputat la 90.000 de locuitori, iar pentru senatori de la 160.000 la 190.000, lucru ce ar duce la reducerea numarului de membri ai ambelor Camere la 240, respectiv 116.
O alta noutate pe care Codul Electoral o introduce se refera la ziua in care are loc votarea, pentru orice tip de alegere, zi care nu ar mai fi duminica, ci sambata.
Cea mai importanta noutate adusa o constituie infiintarea Autoritatii Electorale Permanente, care ar urma sa fie constituita din 5 experti in probleme electorale, unul dintre ei fiind numit de catre presedintele Romaniei, doi de catre Senat si doi de catre Camera Deputatilor.
Publicat de : Cristian Anghelache
Data publicării: 13 Apr 2005 - 08:45
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3251&titlu=Ziua_de_vot_s_ar_putea_muta_sambata