Magistratii fata cu Basescu [1]

Coincidenta, sau nu, pe agenda de lucru a presedintelui Traian Basescu figureaza, in dreptul zilei de 13 aprilie 2005, participarea la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii.

Basescu – investit, potrivit art. 133 din Constitutie, cu prerogative in acest sens – va prezida respectiva intrunire. Anuntul a venit din partea actualului presedinte al CSM, judecatorul Dan Lupascu, care pe un ton hatru a completat:" Ma mai odihnesc si eu!". Cat de odihnitoare, si pentru cine, va fi sedinta CSM ramane de vazut. Ordinea de zi anuntata pe site-ul institutiei pare a-l contrazice pe judecatorul Lupascu. In ordine cronologica acolo figureaza pensionarea unui judecator si a 18 magistrati. Plus 15 subiecte mentionate la capitolul „Diverse". Dintre acestea doar cateva ar merita, in opinia noastra, sa figureze intre temele unei intruniri a Consiliului Superior al Magistraturii condusa de presedintele Romaniei. Un prim subiect „fierbinte" ce ar urma sa fie discutat, azi, in plenul CSM este Raportul PNA pe 2004. Document in continutul caruia ar trebui sa figureze si dosarul „Flota", cauza instrumentata in perioada analizata si in care Basescu a fost trimis in judecata in calitate de inculpat.
De asemenea, se asteapta prezentarea a doua puncte de vedere, exprimate de Parchetul National Anticoruptie si, respectiv, de Institutul National al Magistraturii, cu privire la „celebrul" Raport Freedom House, care, dupa cum se stie, „a mitraliat" din toate pozitiile institutiile amintite. E de presupus ca replica acestora va fi pe masura.
Nu in ultimul rand, in fata presedintelui Basescu ar urma sa se dezbata si raportul inspectorilor judiciari ai CSM cu privire la cazul procurorului Doru Gabriel Stoica. Fost procuror la PNA, acesta a fost mutat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In urma cu cateva luni, el a iesit la rampa, prin intermediul unui cotidian central, cu declaratii „incendiare" despre fostul sau sef, procurorul general Ioan Amarie. Pe care l-a acuzat ca i-ar fi luat o cauza importanta pe care o avea in lucru la Brasov si, apoi, l-a „avansat" la PICCJ.
Pe aceste subiecte, ghinionistii zilei ar putea fi Ioan Amarie sau Traian Basescu. Primul ar putea primi o bila neagra din partea CSM-ului in cazul Stoica. Cel de-al doilea s-ar putea sa nu-si mai poata lansa „taiosul" discurs anticoruptie pentru urechile Bruxelles-ului, in cazul in care Raportul PNA pe 2004 va face mentiune detaliata la dosarul „Flota".
Ca o umila parere, speram ca anuntul cel mai important al zilei de 13 aprilie sa nu fie unul cu ghinion pentru Romania. S-auzim de bine de la Bruxelles!
Publicat de : Dan Florea
Data publicării: 13 Apr 2005 - 08:31
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3237&titlu=Magistratii_fata_cu_Basescu