În plină criză economică, Primăria Bistrița investește în... statui [1]

Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare luate de  Guvernul Boc a afectat și Primăria Bistrița care, confruntată cu o acută lipsă de personal, s-a văzut nevoită să anuleze multe din concursurile de angajare programate. În plus, primăria a fost nevoită să opereze numeroase reduceri de cheltuieli la diverse capitole, de la investiții până la deplasări în străinătate sau pregătirea personalului.



Recent însă, mai exact la începutul lunii decembrie 2008, oficialii primăriei au semnat actele pentru demararea unei investiții fără de care orașul nu ar fi putut trece cu ușurință peste criza economică și financiară ce amenință să afecteze din plin omenirea.

Potrivit agentiei Reporteri.ro, este vorba de monumentul "Eroii neamului", o lucrare în formă de lumânare aprinsă, ce  va fi montată în locul statuii lui Petru Rareș, din piața cu același nume. Statuia domnitorului moldovean va lua alt drum, urmând să fie montată în fața Colegiului Național "Petru Rareș" din Beclean.

Revenind la monumentul “Eroii neamului”, trebuie să menționăm că lucrarea a fost selectată  în urma unui concurs în 2007, câștigătorul elaborând și studiul de fezabilitate al proiectului, în colaborare cu un colectiv de specialiști din diverse domenii (arhitectură, rezistența materialelor, geologie, etc).

Lucrare de for public, monumentul „Eroii neamului” va fi turnat din bronz, va avea o înălțime de 8,50 m și va fi amplasat pe o platformă din piatra naturală. "Considerăm că realizarea acestui monument este absolut necesară pentru urbea noastră și oferă o înțelegere și asumare corectă a principiilor europene la care ne raportăm în prezent" spunea atunci, după anunțarea câștigătorului proiectului,  primarul Bistriței, Ovidiu Crețu.

Așa a ajuns primăria Bistrița să plătească pentru monumentul respectiv un preț destul de piperat pentru vremurile negre care se prefigurează la orizont: 1.000.000 RON, adică 10 miliarde de lei vechi.

Banii îi va încasa un sculptor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania, celebru pentru lucrările cu care a împodobit zone centrale din mai multe orașe din țară. Este vorba de Mircea Corneliu Spătaru. 

Bucureștiul îi rămâne recunoscător artistului pentru ansamblul statuar Iuliu Maniu, din Piața Revoluției, pentru statuia omului de stat francez Charles De Gaulle și a celei a lui Nicolae Bălcescu.

Craiova se mândrește cu statuia lui Carol I, amplasată în giratoriul de la intersecția străzilor Popa Șapcă și Ion Maiorescu. Lucrarea, la care autorul mărturisea că a lucrat doi ani,  a costat 1,5 milioane de lei, jumătate din sumă fiind suportată de Ministerul Culturii si Cultelor, iar restul de primărie.

Potrivit unor surse, proiectul lui Mircea Spătaru de la Bistrița nu ar fi fost transpus în viață fără ajutorul neprecupețit al unui lider liberal local, si anume al fostului șef (prin anii 2000) al Inspectoratului județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Gavrilă Țărmure. Membru al PNL, fost (pentru o scurtă perioadă) viceprimar al municipiului, Gavrilă Țărmure a reușit să-și convingă colegii din Consiliul Local de necesitatea materializării proiectului.

Așa a ajuns Bistrița să devină un punct reprezentativ pe harta culturală a creațiilor sculptorului Mircea Spătaru. Bistrițenii vor putea astfel să privească lung la lumânarea aprinsă care, în vremuri de răstriște,  a „ars” 10 miliarde de lei vechi.

Reporteri.ro


Publicat de : ---
Data publicării: 03 Feb 2009 - 05:45
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=32283&titlu=In_plina_criza_economica__Primaria_Bistrita_investeste_in____statui