Premierul de la Palatul Cotroceni [1]


Cariera politica a lui Theodor Stolojan s-a incheiat, din punctul asta de vedere, practic nu mai pot exista multe semne de intrebare

. Supravietuirea sa in functia de prim-vicepresedinte al Partidului Democrat-Liberal nu mai poate fi decat o sinecura, data din compasiune sincera. Fostul premier al Romaniei, intransigentul negociator cu sindicatele, a ajuns atat de jos in spectacolul public incat a-l lua acum la tocat ar semana cu o lipsa de decenta. Luni, Theodor Stolojan a aparut ca un om care realmente a clacat psihic. Nu sunt de acord cu cei care ii cer imperativ sa se explice in fata natiunii. S-ar putea sa fie o sarcina mult prea grea pentru el in acest moment. Desigur, se naste o intrebare fireasca, in legatura cu competentele de sef ale presedintelui Romaniei, cel care l-a nominalizat pentru aceasta functie. Capitolul Theodor Stolojan este insa deja istorie.
Mult mai interesant este prezentul – Emil Boc – si omniprezentul Traian Basescu.
In ordine descrescatoare: liderul de la Cotroceni. Aparatia sa, prin care a anuntat noua desemnare, te putea face sa-ti inchipui ca a inghitit un sarpe. (Imi pare teribil de rau ca nicio televiziune nu a dat secventa cu “ha-ha-ha, sper ca data viitoare sa am mai mult noroc” – cu desemnarea primului-ministru. A avut “pana-n tinda”.) Traian Basescu era crispat. Desi a avut suficient timp sa se pregateasca. Se pare totusi ca jumatate de zi nu i-a fost de ajuns pentru a-si reveni. Emil Boc la randul lui parca aflase ca intr-o ora un asteroid imens o sa loveasca Terra.
In fapt, s-a intamplat urmatorul lucru. Luni la pranz, forma de guvernamant - regimul constitutional, tipul de republica in care traim - s-a schimbat. Presedintele Romaniei a devenit si seful Guvernului. Crisparea afisata de Traian Basescu a reflectat tocmai faptul ca si-a dat seama in ce fundatura a intrat. Theodor Stolojan mai avea o oarecare platforma profesionala, un curriculum vitae care putea sa ii ofere o autoritate, o cvasi-independenta, chiar de fatada fiind ele, in actul de guvernare. Cu Emil Boc in fruntea Cabinetului, gata, s-a zis! Toate responsabilitatile vor fi transferate automat de catre electorat in sarcina lui Traian Basescu. Si-a dorit el un prim-ministru obedient, dar nici chiar asa. Sa traga in mod DIRECT ponoasele guvernarii. Emil Boc a anuntat constituirea nu stiu carei comisii de specialisti in domeniul economic. Mult succes. Nu ei vor fi cei care vor trebui sa faca fata presiunilor strazii. Chiar daca istoria lui Emil Boc in fruntea Guvernului Romaniei va fi una scurta, asta tot nu va rezolva situatia. Pentru ca nu ar insemna nimic altceva decat faptul ca Traian Basescu a facut o greseala groaznica nominalizandu-l.
Impartirea ministerelor. Un joc de sah ale carui piese sunt sectoarele vietii economico-sociale din Romania. Ele confera unui partid mai multa sau mai putina greutate in cadrul Executivului. In cazul unui binom, cum este cel format din Partidul Democrat-Liberal si Partidul Social Democrat plus conservatori, intrebarea este cum e mai bine, sa-ti asumi o responsabilitate mai mare sau una mai mica? Pe marginea acestui echilibru fragil, expertii in imagine si liderii politici poarta negocierile. Va urma perioada epurarilor. A inlaturarii esalonului doi penelisto-udemerist cu noii mercenari proveniti din randul armatei pesedisto-pedeliste. Experienta social-democratilor in acest domeniu este vasta. Ei cunosc foarte bine importanta acestei ariergarzi care poate asigura retragerea ministrilor din Guvern, la un moment dat.
Ironia face ca asemanarea dintre Boc si Basescu sa mearga pana la identitate. Tot prin intermediul lui Theodor Stolojan, in exact aceleasi conditii, la un interval de timp similar, Boc paraseste Primaria Clujului.


Publicat de : Dragos Moldovan
Data publicării: 17 Dec 2008 - 06:47
 

Link ştire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=31851&titlu=Premierul_de_la_Palatul_Cotroceni