Președintele Senatului nu este de acord cu împroprietărirea Arhiepiscopiei Sucev [1]

Președintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a declarat la Suceava că nu agreează idea împroprietăririi Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților cu cele 90.000 de hectare de teren, considerând ca cea mai bună soluție darea în folosință.

În opinia lui Nicolae Văcăroiu ar trebui luat în considerare un amendament privind darea în administrare a celor 90.000 de hectare de teren, altfel se ceează un precedent periculos care nu e de dorit.

''Am scos niște legi care, toate, au însemnat restituiri. Având în vedere transformările ce s-au petrecut în România, cei care aveau dreptul la teren și așa au primit mai puțin, pentru că nu mai există suprafețele de teren care existau înainte. S-au construit baraje, lacuri de acumulare, orașe noi. Totodată, peste tot am luat ca punct de plecare anul 1945, deci nu pot să mă întorc înapoi în 1700. Ar însemna să anulez toate legile respective, s-o luăm de la capăt, ceea ce ar fi o nebunie'', a explicat Văcăroiu.

Legea privind aprobarea ordonanței de urgență privind trecerea a 90.000 de hectare de pădure în proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a fost contestată la Curtea Constituțională, de către 26 de senatori ai PSD și PPRM.

Grupul senatorilor, semnatari ai contestației, a solicitat Curții Constituționale să constate că, atât ordonanța de urgență, cât și legea de aprobare a ei sunt contrare Constituției României.

Contestația este formată din mai multe categorii de argumente ce vizează conflicte ale ordonanței de urgență și ale legii de aprobare a acesteia cu textul constituțional.

În esență, Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență 100/2004 încalcă principiile și normele constituționale referitoare la competența Camerelor, prin nerespectarea competenței Senatului, de Camera decizională, în materia securității naționale. La Camera Deputaților au fost adoptate texte noi față de Senat. S-a exemplificat prin adoptarea unei anexe "substanțiale" prin care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților este împroprietărită cu diferite amenajări ale cursurilor de apă, diferite luciuri de apă, dar și un veritabil arsenal de arme format din pistoale și puști de vînătoare.

În ceea ce privește încălcarea normelor și principiilor constituționale referitoare la proprietate, legea privind împroprietărirea Arhiepiscopiei este neconstituțională întrucât scoate din sfera bunurilor proprietate publică "apele cu potențial energetic valorificabil de interes național" și le trece în proprietatea privată a Arhiepiscopiei.

Legea încalcă și aspectele constituționale referitoare la protecția mediului, precum și pe cele referitoare la raporturile dintre culte și stat. Camera Deputaților a votat săptămâna trecută pentru împroprietărirea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților cu 90.000 de hectare de pădure, așa cum prevedea o ordonanță dată de fostul Guvern. Proiectul de lege pe această temă fusese respins de Senat, care nu era de acord cu împroprietărirea, ci cu darea pădurii în administrare.
Publicat de : Cristina STRUGARI
Data publicării: 09 Apr 2005 - 14:20
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3154&titlu=Presedintele_Senatului_nu_este_de_acord_cu_improprietarirea_Arhiepiscopiei_Sucev