Candidatii la locale au confiscat resursele publice [1]

Autoritatile statului, ntretinute din buzunarul cetateanului, au fost folosite n interes propriu sau de partid de catre unii candidati la alegerile locale din acest an

. Pentru aceasta isprava si multe altele, IPP gaseste vinovata Autoritatea Electorala Permanenta.

Scopul nu scuza mijloacele

Fostul edil al sectorului 4, Adrian Inimaroiu (ex-PNL), a folosit cu titlu gratuit, n interes personal, site-ul Primariei pe care o conducea. Potrivit informatiilor adunate de IPP, pe site apareau pe 10 iunie 2008 mai multe comunicate de presa n care Inimaroiu era prezentat ca fiind candidat la Primaria Sectorului 4 din partea Partidului Verde. Ba mai mult, pe prima pagina era bannerul publicitar folosit de Inimaroiu n campanie, care facea trimitere directa la site-ul de campanie al acestuia. Dupa turul doi al alegerilor, Primaria Sectorului 4 si-a schimbat stapnul. Nu si naravul. Astfel, pe 23 iulie 2008, pe site-ul Primariei era prezent bannerul de campanie al edilului nou-ales, Cristian Popescu Piedone (PC), care facea trimitere la propriul site de campanie.Candidatii la locale nu s-au ferit nici n teritoriu sa foloseasca institutiile statului pentru a ajunge n posturi-cheie din administratie. Potrivit raportului IPP, pentru a cstiga Primaria, petitorii aflati n functie "s-au folosit n mod efectiv de resurse ale autoritatii locale". Drept "cea mai vizibila" metoda a fost folosirea autoturismului de la primarie, platit din bani publici, n scop electoral propriu.

Amanetare

O alta "buna practica" observata de IPP este ca pretendentii la primarii au "confiscat" meritele acestora, invocnd partidul pentru realizarea respectiva. Oradea, Trgu-Jiu, Zalau, Vaslui si Slatina au fost locurile preferate pentru aceste practici.n aceeasi nota se nscriu "unii primari aflati n functie" care au folosit cantinele de ajutor social pentru a hrani nevoiasi, "carora li s-a sugerat ca ajutorul vine de la omul politic care conduce autoritatea". Marinimia candidatilor a fost observata n Slatina si la Rmnicu-Vlcea. n aceleasi orase, "unii candidati au tiparit publicatii aparent de utilitate publica": acestea erau realizate oficial pentru prezentarea judetului sau a localitatii, nsa publicatiile distribuite taman n campania electorala promovau inclusiv realizarile celui aflat n functie, "ba chiar pe spatele unor publicatii s-a tiparit platforma-program a unor candidati pentru urmatorii patru ani".

Opacitate

Prefectura, Primaria sau Jandarmeria sunt exemple de institutii ale statului, ntretinute din bani publici, care se implica n alegeri pentru ca trebuie sa asigure buna desfasurare a acestora. Numai ca n jocul electoral din iunie 2008 au intrat si alte regii sau societati de stat care nu au nimic de-a face cu alegerile. Cum ar fi Posta Romna, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare sau Electrica. Problema apare, spune studiul IPP, cnd vine vorba de detalierea acestor colaborari. Asemenea practici au fost identificate n Capitala, Piatra-Neamt si Zalau.Raportul face referire si la "unele relatii dintre anumiti candidati si alte regii, cum a fost Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare".

Neprofitabil

Un alt aspect al cercetarii IPP este ca unele partide au cerut bani celor care doreau sa candideze n numele respectivei formatiuni. Elena Iorga a spus ca s-au platit bani "n special pentru Consiliul Local" si ca "suma depasea de patru ori indemnizatia pe cei patru ani de mandat". Cu alte cuvinte, daca nu vor sa ramna cu buzunarele goale, respectivii consilieri locali trebuie sa gaseasca surse suplimentare de venituri. Nu degeaba multe investigatii jurnalistice au dezvaluit "tunuri" puse la cale cu sprijinul consilierilor locali.

Voluntariat pe bani

Despre persoanele care au lipit afise, au stat n corturi de campanie sau au mpartit materiale direct pe strada, partidele spun ca ei sunt voluntari. "Fals!", spune IPP, monitorii Institutului spunnd ca partidele au platit respectivele persoane cu sume ntre 10 si 50 lei pe zi. IPP sustine ca la nivelul tuturor marilor partide, aceasta plata ascunsa sub pres poate ajunge la peste un milion de euro.Pentru toate abaterile observate, IPP trage la raspundere AEP, despre care spune ca "a pierdut controlul alegerilor".


Publicat de : ---
Data publicării: 13 Aug 2008 - 05:23
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=30749&titlu=Candidatii_la_locale_au_confiscat_resursele_publice